Striborjev gozd
Striborjev gozd je prva knjiga pravljic, ki sem jo dobil v dar za rojstni dan. Mnogih ilustracij se še vedno spominjam, čeprav je od takrat minilo več kot 40 let. Tako imam v spominu debelo kačo, ki se plazi skozi čaroben gozd, starko in njenega sina, ki je odšel po suhljad; spomnim se tudi zamrznjenega jezera in rib ter velikega kotla, nad katerim plešejo palčkom podobna bitja … Ne poznam pa vsebine, ker takrat še nisem znal brati, pa tudi starši si niso vzeli časa za to. Kasneje, ko bi jo lahko že sam prebral, pa knjige nisem več našel. Najbrž jo je oče komu podaril. Ravno v teh dneh sem se spet spomnil te pravljice. A bi mi kdo zaupal njeno vsebino? Hvala.
Iz spodnjega linka (kjer je napovednik predstave s kratko vsebino) se razbere, da je pravljico napisala Ivana Brlić Mažuranić.
http://cm.dnevnik.si/tiskane_izdaje/dnevnik/342185
Ob poizvedbi v Cobissu je naveden naslov slikanice Striborov gozd in v Ljubljani je dostopnih nekaj izvodov po različnih knjižnicah z letnico izdaje 1966, iz česar bi se dalo sklepati, da gre za pravljico, o kateri pišeš.
Zdaj se samo še podaš v “lov na knjigo” in jo prebereš ne le sebi, temveč tudi kakšnemu radovednežu bujne domišljije in okroglih oči. 🙂