Stopiti v veljavo
NatasaP: Ne pametuj, ne gre, da bi ta izraz imeli radi v pravu, ampak ga uporabljajo neuki, brez čuta za jezik, pa ni pomembno, kaj so po poklicu.
Poglej si kak zakon ali pravilnik, v vsakem spodaj navadno piše tole:
– Ta zakon začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
– Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Kerstin:
Ne, boljše je: Od 10. oktobra 2008 velja zakon o …
Ne gre za to, da bi nekdo hotel pametovati ali pa ne, gre za to, da se ta zveza zelo pogosto uporablja in ja, uporablja se v pravu. Nisem govorila o tem, kaj piše na koncu dokumenta, govorila sem o tem, da se tam na splošno uporablja. Saj pravo niso samo zakoni, ali pač? Recimo, da sem brala že ene žnj zelo raznovrstnih dokumentov in da sem recimo ene žnj-krat opozorila, da ta zveza ni najboljša …
Sklepam samo iz prakse.
Pogosta je v rabi tudi zveza, da je nekaj v veljavi, kot je omenila Kerstin. Je pa res, se strinjam, najprimernejše je, da nekaj velja.
NatašaP: Kaj vse sklepaš iz prakse in zagovarjaš kot “uveljavljeno v strokovnih krogih aka med pravniki”! :)))))))
Po tvoji logiki bi bilo pravilno reči tudi “pred dvemi leti” – ker je na splošno uveljavljeno, ne le v strokovnih krogih, temveč nasploh med ljudmi! Le redki znajo uporabiti pravilno “pred dvema letoma”.
Če kdo stokrat ponovi laž, je to še vedno laž. In če kdo stokrat uporabi napačno zvezo (v našem primeru stopiti v veljavo), je to še vedno napačna zveza. Pika. Pa če ima diplomo s Sorbone. :))
Ne, Jana, nasprotno, sploh ne pravim, da vse, kar se uporablja v praksi, tudi drži. Omenila sem, da “imajo v pravu radi”, ne pa, da je tako prav. Seveda se strinjamo, da je pravilno drugačen zapis, kar sem tudi omenila.
Niti ne zagovarjam, da če nekdo nekaj reče, je to kar prav. Daleč od tega. Si pa dala dober primer pred dvemi leti – tole bi pasalo v Kerstinin post tipičnih napak, še ena pogostih cvetk. 🙂