Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Stikovanje

Stikovanje

Pozdrav vsem!

Žal nimam SSKJ in ne vem, če internetna verzija vsebuje vse pojme, zato vas sprašujem ali
v slovenskem jeziku obstaja beseda stikovanje?
Zdi se mi namreč obupna, kolega iz tehnike pa jo ima neprestano na jeziku.
Hvala vsem za odgovore.
lpT

V SSKJ je sicer ni, je pa v Besedišču.

Je pa tako, da nekako ne moreš reči, da neka beseda v slovenščini ne obstaja, če je ravno ni v slovarju. Fraktala npr. ni ne v SSKJ ne v Besedišču.

Tudi v pravopisu je ni (pa fraktala tudi ne :).

V kakšnem smislu pa uprablja to besedo? Kot stikati – brskati, npr. po predalu – (v tem primeru bi šlo za nepravilni nedovršnik, ker že imamo stikati (ned.) in stakniti (dov.)) ali kot imeti, ohranjati, vzpostavljati stike (v tem primeru bi lahko besedo upravičili kot novo-e-dobni neologizem, pravzaprav, hehe, e-ologizem :)).

K.

Glede na zadetke na najdi.si bi rekel, da je to kakšen termin v gradbeništvu. Npr.

Stikovanje tovrstnih materialov v celovite talne obloge je odvisno od vrste materiala.
Polaganje cevi se vrši na sloj peska deb. do 10 cm vključno s fazonskimi elementi in spojkami za stikovanje in priključevanja.
Uporablja se za popravila manjših poškodb na folijah ter za stikovanje folij.
Stikovanje elementov se izvede z veznimi elementi, ki povežejo kovinske cevi etažnih elementov v vodoneprepustno in plinotesno dimniško vertikalo.

Aha, hvala, Zvedavec, zanimivo bi bilo slišati od gradbincev, zakaj ne velja v tem primeru stikanje, saj stikajo (skupaj) različen material in temu rečejo stik, ne pa stikov.

K.

Ja, točno, v gradbeništvu delam. Kar dlake mi gredo pokonci, ko slišim to besedo.
“Stikovuje” pa razne zidove, vezi, ipd.
Po moje je to stikanje, ker izhaja iz stika ( kot pravi Zvedavec).
Kaj naj storim? Prepovem uporabo te besede ?
Hvala vsem!

New Report

Close