Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis ŠTEVNIKI

ŠTEVNIKI

Imam dve vprašanji, in sicer:

Ko imam stavek: V pokoj gre pri 63 letih oziroma z 63 leti, v katerem primeru je za številom 63 pika? Ali to vem glede na to, kako se vprašam?

Ali pišemo odstotke s presledkom ali brez, torej 55% ali 55 %?

Hvala in lep pozdrav!

Uporabiš 2.
V pokoj grem pri drugih letih. V pokoj grem pri dveh letih.
Če uporabiš drugi, je pika, če dve, je pa ni.

S presledkom, tako kot vse enote.

Ce se vprasas s koliko leti – glavni stevnik; brez pike.
Katero leto? – vrstilni stevnik; je pika.

Aja, in upokojil se je S 63 leti. Predlog s, saj se beseda zacne s t.

Po moje bi bil vrstilni števnik v primeru V pokoj je šel v svojem 63. letu.

Pri 63 letih ali s 63 leti pa je le sklanjanje glavnega števnika, torej:

63 let
63 let
63 letom
63 let
pri 63 letih
s 63 leti

Prav o istih primerih smo pisali nedolgo tega, fino bi bilo pogledati malo z iskalnikom.

Pravilen zapis za tvoja primera bi bil: V pokoj gre pri (koliko) 63 letih in v pokoj grem s (koliko) 63 leti. V vsakem primeru je odločilna vprašalnica za količinski, ne vrstilni števnik (ta bi zahteval piko pri številki).
Mogoče bi lahko v drugem primeru razmišljali tudi o zapisu s 63. leti, torej grem s katerimi leti, vendar mi nekako ne sede, bolj se nagibam s koliko, 63 leti.

Če pa bi rekla: v pokoj gre v (katerem) 63. letu, bi številki sledila pika.

Znake za odstotek smo tudi že večkrat obdelali. Znak za odstotek se načeloma piše ločeno od številke, treba pa je upoštevati dejanski pomen %. Kadar gre za 3 % ali tri odstotke, je seveda tak zapis; kadar pa gre za 3-odstotno ali triodstotno podražitev, je treba pisati številko in enoto mere skupaj – torej z vezajem povežemo številko in besedo, če pišemo kot besedo, pišemo skupaj.

Pri odstotkih še to: če bi šlo za 3,2 %, bi se to z besedo pisalo 3,2 odstotka. In potem enako kot prej, 3,2-odsoten.

dobrdan sem nakala

Živjo, nakala! Dobrodošla na forumu!

New Report

Close