stetje znakov
Točno tako bi jaz to razumel. Verjetno je predpisana tudi vrsta pisave in njena velikost. Za štos sem se malo igral z nekim tekstom in dosegel navedeno količino vrstic in znakov s pisavo Times, velikost 10 pik. Čeprav – moram reči, da se mi zdi rahlo otročje, da je predpisano število vrstic, ne samo število znakov.
Ja, presledkov naj bi ne šteli, a ker računalnik zazna vsak znak, torej tudi presledek, je le-ta avtomatično vštet v število znakov.
Pri Društvu znanstvenih in tehničnih prevajalcev imajo npr. določilo za obračun vrstic (če je še, moj podatek je star kvečjemu 3 mesece…), da za obračunsko stran velja stran, ki vsebuje 1500 znakov, t.j. cca 30 vrstic !
Med znake pa seveda so všteti tudi presledki.
Lp,
marija (1)
Aha, hvaka Filip, me pa še vedno zanima, kako se uredi v PC-ju samo štetje znakov, ker je znak seveda tudi presledek. Lahko, da je tako navedeno, žal pa moram priznati, da naša prevajalka ni imela možnosti preštevati oz. odštevati presledkov. In presledki so bili, hočeš nočeš, všteti v prevajalsko stran, kajti konec koncev, le kako bi recimo preštela presledke v prevodu skripte, razen če bi jih preštela na eni strani in pomonožila s številom strani? Le v tem vidim možnost izračuna, ker menim, da računalnik ne daje možnosti, da bi ne prišteval presledka k znaku.
marija (1)
Marija, vsekakor se strinjam, da je tudi presledek znak, čeprav je (skoraj) neviden. Vendar pa se običajno ne upošteva in ne vrednoti v primerih, ki jih tu obravnavamo.
Običajno se teksti pišejo in obdelujejo s programi za urejanje besedil, najbolj razširjen je že dolgo Microsoftov Word. Ta vsekakor obravnava presledek kot poseben znak in Aikon je navedel še drugo možnost za vpogled v statistiko nekega dokumenta, ki nam pove med drugim tudi število znakov brez presledkov/s presledki.
Na kakšen način oz. s kakšnim programom je vaša prevajalka delala, da je znake lahko preštela (?), ni pa mogla ločiti presledka od ostalih znakov – no, to mi pač ni jasno.
Hvala obema, tebi Filip in aikon, človek se res iz dneva v dan česa novega nauči. Torej je življenje – eno samo učenje. Hvala še enkrat.
marija (1)