Ste zadovoljne s svojo plačo računovodje?
Lep pozdrav vsem računovodjem!
Vem, da sem odprla malce delikatno temo o kateri je zoprno spraševati, vendar mi ne da miru.
V računovodstvu delam že 14 let, imam višjo izobrazbo ustrezne smeri in sem zaposlena v privat podjetju kot samostojni računovodja. Delam čisto vse, od fakturiranja, knjiženja, obračunavanja OD, amortizacije, izdelave letnih poročil, poročanje za dohodnino…. ma ne bom naštevala, saj veste o čem govorim. Moram pa poznati računovodske predpise in specifike tudi za zasebne neprofitne organizacije (zavode), kjer vodim računovodstvo celo po stroškovnih mestih. Vodim pa računovodstvo za 12 družb, ki niso ravno majhne.Delam kot norec, večkrat pridem tudi v soboto, ker enostavno čez teden ne uspem vsega skončati.
Zdaj pa da povem koliko zaslužim… 1.270,00 EUR bruto + dod.na minulo delo! Meni osebno se to plačilo zdi premajhno glede na obseg in odgovornost, ki jo nosimo računovodje, ampak mojemu šefu tega ne morem dopovedati (sem že poskusila).
Saj vem, da je recesija, ampak zadnjič sem videla razpis za delovno mesto računovodje in so ponujali plačo 900 EUR bruto! Pa saj niso normalni, a res nihče ne zna ceniti našega dela?
Na žalost imate prav Lepi, vendar ravno v tem je problem. Kadar družba objavi prosto delovno mesto samostojnega računovodje jo dobesedno zasipajo s ponudbami za zaposlitev, saj se na tak oglas javijo od trgovke pa do diplomiranih ekonomistov brez kakršnihkoli izkušenj v računovodstvu.
Ko pa začneš ločevati zrnje od “plevela” pa ugotoviš, da pridejo v poštev mogoče dva ali trije kandidati, ki bi znali dejansko opravljati delo računovodje.
Posledično je ponudba (čeprav vsaj navidezna) ogromna in navadno je vse v najlepšem redu, dokler na vrata družbe ne potrka kakšna inšpekcija in nekateri direktorčki šele takrat uvidijo kakšno zmešnjavo in posledično tudi škodo lahko naredi podjetju neizkušeni računovodja.
s.p jevec, vse je res, zato pa obstajajo pogodbe. Pogodba z računovodskim servisom ali pa pogodba o zaposlitvi in odgovornosti. In seveda, če pride do težav, odgovarja lastnik, on pa nadalje lahko s civilno tožbo ureja z računovodkinjo, ki je zaj..e..bala zadevo.
Nisem računovodkinja, pa vseeno se postavim na njihovo stran, kajti spoznam se na te zadeve in verjemite, ni to knjigovodstvo, kjer po enem in istem kopitu knjižiš zadeve v računalnik-program, kompletno računovodstvo je veliko več. Da o poznavanju predpisov in iznajdljivosti ne govorimo.
Da 1270€ ni veliko, 900€ pa absolutno premalo, se čist strinjam.
Ampak: nimam zaposlenih, cca 22.000€ je bilo letnega prometa, 18 izd. računov (ponudbe, naročilnice, potne nal. ..pišem sam) pa mi računajo cca 150€/mes. DDV se med davčno in rač. servisem ne ujema, Odprte postavke se z konto karticami kupcev ne ujemajo.. Od svetovanja niti S. Na sodišču pa vemo, kako se stvari odvijajo.
Poglejte, če je vse res kar ste navedli, potem je čas da zamenjate računovodski servis, ker ste očitno nezadovoljni. In če imate vi s svojim take izkušnje ni rečeno, da smo potem povsod taki.
Delo nekoga drugega je težko ocenjevati, sploh če ne veste kaj vse je potrebno vedeti in narediti.
Npr jaz tudi rečem, da je un sam cegle na streho položil, k je streho menjal. To je malo cinična izjava. Sam zame je sam cegle gor položil, on bi pa o svojem delu lahko knjigo napisal, kaj vse je mogel za to vedeti, da je lahko na koncu dal še cegle gor 😉
Računovodja odgovarja za pravilno knjiženje, ne za poslovne odločitve podjetnika. Za take primere je pogodba kjer je vse točno določeno. Jo pa marsikdo ne želi podpisati.
Ti kot računovodja moraš točno vedeti koliko tvoj delodajalec kasira tvojim 12-tim obdelovancem, koliko ga staneš ti in koliko ostane njemu.
Verjetno imaš tudi občutek, koliko je vreden delodajalčev riziko (bolniške in sl.) in kolikšni so stroški, da ti “tam na toplem” lahko “garaš”, da imaš plačane praznike in dopust in malico.
V kolikor ti tvoje sposobnosti in račun kažejo bolje se samozaposli.
Forum je zaprt za komentiranje.