Ste podlegli Vampirjem?
NO, JAZ SEM STARA 12. IN ODKAR SEM PREBRALA ZADNI DEL SOMRAK SAGE, POGREŠAM VAMPIRJE. MAMI SEM NAROČILA NAJ MI IZ KNJIŽNICE PRINESE KNJIGO, KI GOVORI ISKLJUČNO O VAMPRIJIH. VSE SO SPOSOJENE IN TISTE KI NISO SO PA NA ODRASLEM ODDELKU. KNJIGE SI NAROČALA NEBOM, KER KO ENKRAT PREBEŠ TI OSTANE V GLAVI (VSAJ MENI). ČE IMA KDO KAKŠNO RES NORO KNJIGO ZA PRIPOROČAT ?!
P.S. UPAM, DA BO STEPHENIE MEYER NAPISALA ŠE KAKŠNO KNJIGO KAKO RENESMEE ODRAŠČA IN KAKO SPREJME, DA JE JACOB DOŽIVEL VTISNJENJE Z NJO ;D
“Drakule” ali “vampirji” obstajajo, in sicer vse od začetka časa naprej. Vendar, ljubitelji fantazijske fikcije, ne sklepajte in veselite se kaj prehitro… Saj vprašanje je, kako si vi razlagate besedo “obstajati”. Takšna bitja obstajajo v smislu legend in mitov, umetnosti, v filmih, knjigah, željah, sanjah.. tukaj pa se počasi kar konča. Obstoj nečesa je popolnoma odvisen od perspektive, torej čim se nekdo nečesa domisli ali čim nekdo v nekaj verjame to obstaja, če ne drugje vsaj v mislih tega določenega posameznika. Zame je definicija nečesa kar ne obstaja nekaj, kar ni prisotno niti v taki obliki – naprimer internet ali brezžična povezava v srednjem veku še ni obstajala. Tako je torej ostalo vse do trenutka, ko se je nekemu človeku o tem porodila ideja. Večinoma pa je celotna človeška združba strogo prepričana da obstaja le tisto kar je opredmeteno, kar pa ne drži, saj v bistvu nikoli ne moremo biti stoodstotno prepričani kaj obstaja v fizičnem smislu oziroma kaj je v fizičnem smislu res, zato moramo sprejeti dejstvo da “svet je vendale le senca” -Plato. Če v življenju smatraš za obstoječe in resnično samo tisto kar vidiš, kaj ti preostane ko so luči ugasnjene?
Ljudje bi morali upoštevati možnost da je bistvo pod vplivom sence, ne vedno obratno. In kaj če bi vampirji hodili po ulicah, takšni kot si jih ogleduješ v filmih ter takšni o kakršnih bereš… Bi si tudi sam/a želel/a biti ena/eden izmed njih? Kaj če bi se takšni vampirji zares potikali po ulicah, prežeč po svojem morebitnem naslednjem vratu? Bi te bilo strah hoditi zunaj v času po sončnem zahodu, v temni noči? Ne, ne namigujem da je res tako – ker oprosti, ampak neglede na to koliko si lahko želiš da bi bilo tako, ni tako.
Vampirji obstajajo. So resnični – bitja v obliki mesa in krvi. Najbrž se zdaj sprašuješ ali je dejansko res da pijejo kri… odgovor je da. Vendar niso nesmrtni. Prav tako tudi ne zgorijo ali se stopijo, in še zdaleč se ne svetijo ali bleščijo, ko na njih posije sončni žarek. Tudi v krstah ne spijo zares, in niti dolgih ter ostrih podočnikov velika večina nima.
Srčno upam, da se zdaj zavedaš kaj resnični vampirji niso. Torej. ko omenjam resnične vampirje nikakor ne mislim neke “Drakule”, ki obstaja v smislu zgodbe in fantastike, prav tako ne mislim “Ivana” – kateregakoli samoklicanega vamprija ki zatrjuje, da je star 400 let. Vampriji so še kako resnični in so po večinoma prav takšni kot ti oziroma tvoj naključni sosed, le da imajo nekoliko drugačne potrebe in zmožnosti.
Večina vampirjev uživa kri, toda nimajo nikakršnih lovskih pohodov kot način iskanja virov krvi za potešenje omenjene potrebe. Poleg tega pa velika večina vampirjev potrebuje dokaj majhne količine krvi za omenjeno potešitev. Dezinformirani ljudje pogostoma drugače dojemajo in zamenjujejo takšna dejanja oziroma aktivnosti za posledico zlobe, da je oseba s nekaj “posebnimi” potrebami čudak ali psihopat. V poročilih je čez leta sem in tja res slišati kakšne zgodbe o umorih, ki naj bi bili povzročeni na podlagi krvi, ki jih zakrivijo neprištevni ljudje, kateri mislijo, da so vampirji. Za takšna dejanja nikakor ne gre kriviti resničnih vampirjev, saj so umori v glavnem povzročeni iz popolnoma drugačnih in vampirjem tujih razlogov.
Vsi vampirji ne pijejo krvi. Namen pitja krvi je pridobitev življenjske sile iz življenjske tekočine, imenovane kri. Tisti vampirji ki kri pijejo je ne pijejo zaradi tega da bi ljudem razkazovali kako je to kul ali kakorkoli, to se zelo razlikuje od kajenja. To je neskončna sla, oziroma lakota, če hočeš.
Drugačni vampirji, takšni ki ne uživajo krvi, pridobivajo življenjsko silo iz drugih virov. Kakšna beseda več o tem kdaj drugič…
Torej, resnični vampirji so ljudje. Ljudje rojeni z nekaj posebnosti v karmični sferi, zaradi česar niso zmožni proizvajati in/ali obdrževati življenjske sile, zaradi tega takšno energijo pridobivajo iz drugih edinstvenih virov. Vendar pozor, vedno se izvajajo varni in sterilni posegi in sicer z natančno analiziranimi in testiranimi krvnimi darovalci, ni nikakršnjega grizenja v vrat in odletenja v telesu netopirja v temno noč. Vsepovsod so dezinformirani ljudje ki se slepijo, ponavadi stari <20let, misleč da je pitje krvi kul. Daleč od tega, je zelo nevarno, tudi smrtno nevarno (HIV, hepatitis, sifilis, paraziti, raznorazne bakterije,..). Prisebni ljudje take dejavnosti na srečo prepuščajo ljudem, ki to potrebujejo. Tistim, katerih dobrobit je odvisna od tega.
Še enkrat povdarjam – vampirji so resnični vendar so daleč, zelo daleč od tega, kar je javnosti v glavo kot vampirje vrisala gruča pravljic in vpliv medijev. Resnični vampirji so ljudje, ki so v skoraj vseh pogledih čisto taki kot ti. Učijo se, hodijo v službo da zaslužijo za preživetje, nekateri so popularni, nekateri niso; in če si jim zanimiva oseba jih nikakršen križ ali česen ne bo ustavil! Verjemi, vem…
Toda ne skrbi, vampirji so ravno toliko nevarni in nežni kot povprečni človek. 😉 Če imaš kakršnokoli vprašanje, če rabiš pomoč oziroma te kaj zanima lahko pišeš na e-naslov nascentes.avenus (at) hotmail .
Lep pozdrav.
Danes sem v knjigarni orgledovala The Vampire Diaries… tudi nekaj mladinska varianta po kateri je posneta serija…
sem že naročila angleške izvode 🙂
Twilight Saga… ja… pred par dnevi sem prebrala še zadnjo knjigo do konca in zdaj čakam, da me vampirji izpustijo, da bi lahko začela brati nekaj drugega…
Tudi sama sem prebrala Somrak. Knjiga se mi jezazdela po krajšem razmisleku strašljiva. Strašljiva pa predvsem zato, ker če se danes berejo knjige, ki poveličujejo srednjeveške vrednote, potem se nam slabo piše?
Kakšna pa sta, no? On je močen, pameten, iznajdljiv, odločen, moški, ona pa je šibka, zmedena, potrebna zaščite, s problemom v družini. Zakaj ne pride do seksa, pa je dokaj očitno: ker za erekcijo rabiš kri, česar pa on zaradi svoje ne po lastni krivdi pridobljene vampirske usode.
V resnici ne pride do seksa zato, ker je zadeva grozljivo nazadnjaško napisana in pride seks šele po poroki.
Po mojem bi bilo treba ljudi, ki so jim take knjige všeč peljati na tečaj z naslovom “Koliko škode je naredil srednji vek”.
Je pa po svoje logično, da ima knjiga tak odziv, saj se ženske večinoma rade vživimo v lik, za katerim nek moški tako silno in neustavljivo nori. Zanimivo je, da je argument za to ta, da lepo diši.
Osebno bi priporočil predvsem tri serije
Southern vampires (10 knjig in zbirka kratkih zgodb) avtorice Charlaine Harris (po kateri je nastala nadaljevanka True blood). Romani so precej drugačni od nadaljevanke in po mojem mnenju veliko boljši od nje.
Kate Daniels (4 knjige), avtorice Ilone Andrews. Vampirji sicer niso glavna tema, so pa pomembni dejavniki serije; za mene trenutno najboljša pisateljica (pravzaprav sta zakonski par) na področju paranormalnega.
Harry Dresden (8 knjig in kratke zgodbe), avtor Jim Butcher; spet vampirji niso glavni, so pa med glavnimi. Izjemna kvaliteta, neverjetna napetost, ne moreš nehati brati, z Ilono Andrews si pri meni delita prvo mesto.
Serije so dosegljive v angleščini.
Opozarjam pa, da vse tri serije vsebujejo obilno dozo zdrave erotike, ki pa je predstavljena tako, da je naraven del pripovedi in zato ni moteča.
Obstaja seveda nebroj serij in romanov o vampirjih, pa če igrajo v njih glavno vlogo ali pa le stranske. Sem se pa najbolj narežal seriji chick-lit, ko nezaposlena tajnica, ki razmišlja samo o čevljih in seksu, postane vampirska kraljica z neznanskimi močmi – in še naprej vse gleda skozi prizmo čevljev in seksa. Serija je doživela kar nekaj posemanj, ki pa originala ne dosežejo.
O ja… Saouthern Vampires s Sookie je zakon… Pravkar prebrala vseh 10 knjig… in sem kar žalostna da jih ni več…
Zdaj sem pa začela brat serijo, ki jo je napisala avtorica Vampirske akademije o Georgini Kincaid… 1. knjiga Succubus blues… tudi super stvar. Tudi bolj za odrasle kot VA.
Aja.. čakam pa seveda 6. del VA, ki bo pravkar izšla…
Živjo!
Tudi mene so zadeli vampirji. : )
Najprej vse štiri knjige Twilight v slo, nato še v ang.
Že kako leto nazaj sem prebrala edino knjigo, ki je prevedena v slo iz serije True blood.
Zdaj sem se lotila Vampire Diaries (v prevodu: Vampirkin dnevnik) – prav tako edina, ki je v slo.
Besno brskam po knjižnicah za TB in VD v angleščini, toda ne morem verjet, da jih nikjer nisem zasledila.
Načeloma sem proti kupovanju takih knjig, ker jih preberem enkrat in to je to.
Morda bi se dalo s katero zmenit za izposojo, v zameno pa spečem kakšno torto? : ))))
Če bi bila cena ugodna, pa bi jih tudi kupila.
… potem se ti splača omisliti npr. bralnik Kindle in z amazona (ali od kje drugje) pobrati dol navedene e-knjige – tudi cena se mi ne zdi pretirana, poleg tega pa se ti knjige ne bodo nabirale na polici…
Mogoče ti bo to zanimivo: http://www.bralnica.com/rezultati_iskanja/vampire%20diaries.html
(knjige si lahko preneseš na računalnik)
LP