Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek STAVKA NOVINARJEV

STAVKA NOVINARJEV

ah, predsednica zatlači si nekaj v ta svoja dva predalčka v glavi, lahko tudi nekomunistični skret papir

hm…forum 21 ni stranka…pa še to..v komunizmu so bili forumi resno obsojani..

Kakšna debata, ljudje božji! Ali se doma in na delovnem mestu tudi tako zmerjate in trmoglavite pri svojem prepričanju (namesto izmenjave mnenj)? Kako pa potem živite?

MOJE mnenje glede stavk pa je naslednje: NE PODPIRAM JIH, razen v primeru, ko stavkajo prizvodni delavci in delavke, ki po več mesecev zaman čakajo na svojo mizerno plačo. To so ponavadi ljudje z nizko izobrazbo, ki nimajo veliko možnosti in izbire za zaposlitev.

Ko pa stavkajo ljudje, ki se imajo za izobražene in tudi ne živijo z najnižjo plačo, pa tudi ne čakajo nanjo po več mesecev (kot novinarji in zdravniki in učitelji itd.), pa razumem to dejanje kot čisto izsiljevanje. Vsako delo ima namreč svoje slabosti in svoje prednosti. Ko se odločiš za poklic, se odločiš tudi za značilnosti dela, ki ga boš opravljal. Svoje nestrinjanje z nagrajevanjem ali s priznavanjem pomembnosti svojega poklica imajo možnost izraziti tudi na drug način, sploh pa novinarji. Ker so to praviloma tudi ljudje z neko formalno izobrazbo, si lahko tudi pomagajo: gredo drugam v službo ali pa se samozaposlijo. Potem bodo hitro videli, da jim ravno vrtnic pod noge ne bodo nikjer metali. Ali, kot pravi moj prijatelj: “Človek ni samo za to na svetu, da bi se dobro imel!”

Pa lep pozdrav vsem in prosim umirite se malo. Takole zmerjanje ne “paše” odraslim ljudem!

UR, novinarji smo seveda poročali o protestnem shodu zaposlenih v Zavodu za gozdove, ki je bil lani junija – tudi sama sem bila tam in sem šla z njimi od parlamenta do vlade in ministrstva za kmetijstvo.

Glede plač je pa tako: velika večina novinarjev (okrog 70%) ni redno zaposlenih, ker je za medije ceneje da delajo kot honorarci. Plačan si na prispevek oz. članek in to s tudi do 3 mesečno zamudo. Tisti, ki imajo srečo ali delajo kot honorarci že več let, prejemajo mesečno nek pavšal, ki pa je seveda daleč od kakšne normalne plače. Skratka večina novinarjev samo sanja, da bi redno prejemala 150.000sit mesečno – kot npr. gozdarji.

Draga Kris, tako je marsikje, ne samo pri novinarjih, tudi v drugih intelektualnih poklicih – da si namreč plačan od izdelka ali od tega, kako dober si pri svojem delu. Kjer pa še ni, pa še bo. Veliko firm že najema delavce za določena opravila po pogodbi (preko s.p. n.pr.). Tudi v raznih državnih zavodih in na podobnih delovnih mestih se bodo počasi nehali smiliti sami sebi, saj ne bo denarja.

To pa verjamem, da je vaš poklic zahteven. Ampak zanj ste se odločili. Preden godrnjate, pojdite še kaj drugega poskusit, gotovo ste sposobni. Nihče vas ni privezal na delodajalca, sploh pa ne, če imate samo pogodbo kot “honorarci”. Menda ste bili polnoletni, ko ste podpisali pogodbo.

Sploh pa – kaj je pa delovni inšpektor rekel? Če ste kdaj prebrali Zakon o delovnih razmerjih (Uradni list RS 42/2002), bi se v zvezi s pogodbami za honorarno delo lahko obrnili na delovno inšpekcijo. Če velja za nas navadne smrtnike, bo pa tudi za državo. Če pa ni tako – nikoli nismo brali o tem. Pomembnejše so Natalijine prsi in Severinine smole kot pa prikaz dejanskega stanja.

Ostajam pri svojem mnenju in prosim brez zamere pa lep pozdrav!

Draga Lejla, seveda vem, da je tako marsikje – saj o tem poročam. Verjetno sem videla več krivic, šokiranih ljudi, ki so ostali brez službe in socialne bede, kot marsikdo na forumu.

Zadeva je taka: GZS je enostransko odstopila od koletivne pogodba, ki smo jo novinarji podpisali. Ker se o tem, kljub mnogim poskusom in pritožbam Sindikata novinarjev Slovenije sploh niso hoteli pogovarjati, smo se odločili za edino, kar je ostalo – stavko.

Ni v interesu državnih inšitucij, niti ni v interesu gospodarske elite imeti močno in neodvisno novinarstvo, ki opozarja na napake in socialne krivice. V času vladavine LDSa jim je uspelo z razno raznimi pritiski kar fino zminirati novinarski poklic.

Ogromno novinarjev se je naveličalo bedne plače in neprestanega šikaniranja, pa so odšli v razne reklamne agencije ali pa za odnose z javnostjo k podjetjem. Koliko je to dobro za nas vse skupaj in našo družbo?

V interesu gospodarske in politične elite je čimveč rumenega poročanja (Natalijine prsi, Severina…) – naj se ljudje zamotijo s tem, pa čim več naj potrošijo v trgovinskih centrih in čim manj razmišljajo.

Kris, namesto da bi odgovarjala na konkretne zadeve, se jih izgibaš. Dejstvo je, da s te izbrali novinarski poklic kot vsak drugi, dejstvo je, da ste vedeli v kaj se spuščate, dejstvo je, da ima Slovenija na 100.000 prebivalcev daleč največ novinarjev v evropi (ima to mogoče kaj povezave s kvaliteto dela) in dejstvo je, da nihče od novinarjev ne opravi predvidenih 178 ur na mesec.

Bi rada še kaj?

Aja, pri gozdarjih – nisem spraševal ali si poročala o tem dogodku, spraševal sem te ali je novinarski sindikat takrat solidarnostno stavkal…

tako da ne pričakujte sedaj, ko stavkate vi, pa masovnih solidarnostnih štrajkov pekov in avtoprevoznikov.

joj, škoda, stavke je konec. pa tako dober program je bil teh nekaj dni…

Pa še to, Kris: nič ni narobe, če so ljudje plačani po opravljenem delu, saj imajo tudi delavci za strojem normo. Če je kdo zato šokiran, ker so ga plačali po tistem, kar je naredil ali je morda tudi zaradi “dveh levih rok” izgubil službo, jaz to nimam za krivico. Vem, kaj govorim, saj sem v 37 letih službe poskusila vse: bila sem delavka za strojem in intelektualna delavka.
Nobena služba ni za vse.

Resen in sposoben človek s primerno izobrazbo si poišče drugo delo. Ko sem bila podjetnica, kaj sem pa mogla, če svojih storitev nisem dobila plačanih? Lahko sem iskala sodno pot ali pa terjatev odpisala (kar pomeni, da sem delala zastonj). Se nisem v luft metala in nehala delati, samo malo bolj previdno sem izbirala, s kom delam.

Je pa stvar posameznika in njegove vesti, ali se bo pustil degradirati v pisuna rumenih strani ali pa se bo lotil kaj drugega. Ne biti preveč dušebrižen, s stavko sveta ne boste spremenili, bralci pa tudi nismo VSI tako neumni, da bi se nam zdelo vredno dajati denar za vse, kar je naprodaj v kioskih. Zanimivo, tako razmišljajo tudi politiki: če bo lepši plakat in boljša “žurka”, več bo glasov … Res, pri nekaterih to potegne, ampak bo vse manj.

Še enkrat: vaše stavke nisem odobravala.

Kris zdej te mam pa dost!!!!!!!!!!!!! Odgovori na vprašanje ZAKAJ RAVNO NA DAN VOLITEV?????????????????? A TO NI MOGOČE IZSILJEVANJE???
Pa nehaj že enkrat s tem kako se novinarji žrtvujejo, prosim lepo !!??
FDV proizvede preveč novinarjev, trg dela je pač trg dela, tu se pokaže vse, tako kot povsod drugod.
Tisto s kolektivno pogodbo se vleče že celo večnost in prav zares ni bilo treba zaostrit zadev prav na dan volitev.

Očitno imamo tu tipičnega novinarja. Med vrsticami prebere več, kot je napisano, ustvari papirnatega zmaja in se znjim bori.

Na koncu hoče pa še spomenik za svoje junaštvo.

Zadeva je čisto enostavna. Za denar vam gre. Legalno in legitimno.

Zakaj zavijati v celofan?

Hej, Kris, preberi komentar na sinočnja Trenja, boš imela mogoča malo manj polna usta o “ubogih sposobnih a zatiranih novinarjih”

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close