Staša-kokosova torta
Staša, prosim, če lahko opišeš tvojo varianto Eline kokosove torte. Sem sledila debatam, a mi nekaj podatkov manjka. Še najbolj me veseli, da krema uspe tudi brez rumenjakov. Surova jajca, bljak. Če vidim kaj takega v receptu, se ga kar izognem. Le malokrat poskušam tako kot ti. Sem bolj ziheraš. Kako pa je uspela čokoladna krema (sladka smetana + čokolada)
100 x hvala!
Si lepo praznovala?
Vsem LP
deka
Ne razumem zakaj toliko “debate” okrog res enostavne torte. Če slediš receptu ti torta mora uspeti brez kakšnih 100 dodatnih vprašanj. Okus surovih rumenjakov pa se ob dodani smetani in čokaladi popolnoma porazgubi. Sama že dolgo nisem delala tako dobre torte po tako enostavnem receptu. Manj komplicirajte in več poenostavljajte pa bo. Lep dan!
Šiba, me veseli, da ti je torta uspela. Nisi prav razumela tistega okrog rumenjakov – ne moti me okus, pač pa dejstvo, da je to surovo. Veš, Staša je mojstrica peke in kuhe in rada pomaga. Če jo to moje vprašanje moti, bo to pač napisala. Če pa moti tebe, je nasvet čisto kratek – ne beri!
Pa lep dan vseeno
deka
Draga Deka,
Če si spremljala debato malo spodaj, si lahko zasledila moja vprašanja glede priprave te torte. Sama sem se je lotila v soboto, ko sem dobila taščo za varuško in sem imela malce več časa za packanje. Tudi jaz nisem navdušena nad surovimi jajci (mimogrede tudi v tiramisu jih nikoli ne tlačim), zato sem kremo naredila brez njih. Stepla sem sladko smetano z dodatki cremfixa in vanili sladkorja nato pa v njo vmešala na sopari stopljeno in malce ohlajeno čokolado. Torta je odlično uspela, tako da brez skrbi. Nam je bila všeč, čeprav brez rumenjakov.
Pozdravček
Stela
Deka,
pozdravček, malo sem pozna z odgovorom…
Kot ti je napisala že sunny, krema uspe tudi brez rumenjakov. Ko sem jo delala prvič, sem uporabila 0,33 dcl živalske smetane in 0,2 dcl rastlinske, ampak je bila kar precej kompaktna, tako da mislim, da bi bila kremica boljša, če bi uporabila v celoti živalsko smetano in kakšen kremfix.
Sedaj za RD pa sem naredila kremo z rumenjaki, saj mi je vseeno boljša – 7 rumenjakov in 1 celo jajčko sem stepala nad paro z malo sladkorja, nato sem to zmes primešala stopljeni čokoladi, medtem ko je smetana že čakala stepena v hladilniku. Malo so mi jajčka zakrknila (na dnu posode), tako da sem jajčka le odlila in si nisem skoraj nič pomagala z žlico (da ne bi postrgala dna in s tem povzročila koščkov v kremi). Krema je bila seveda super.
Biskvita sem naredila, kot si mogoče že prebrala, dva – enega s kokosom in enega z mandlji. Oba sem namočila z mešanico vode, ruma in sladkorja. Kremi sem naredila dve. Torja je res super izpadla, saj je izginila v trenutku in priznam, da je bila res dobra 🙂
Samo praznovanje je bilo zelo vredu, darila pa tudi super 😉 Res smo se imeli fajn.
Upam, da sem ti kaj pomagala, sicer pa, če še ni kaj jasno, veš, kje me najdeš 😉
LP, Staša
P.S. pa še to – ko sem delala kremo z rumenjaki prvič, sem jih kar zamešala v čokolado in sem imela občutek, da se čutijo, sedaj, ko pa sem jih stepala, pa se niso čutili niti malo, niti nisem imela sama občutka, da sem jedla surova jajca (pri jajcih sem namreč kar občutljiva – takoj začutim, če so že malo stara ali premalo zapečena oz. kaj podobnega).
staša, kako natančno stepaš rumenjake nad soparo? jaz sem jih že enkart po nasvetu Babi, pa se mi ni in ni hotelo zgostiti. Rumenjake +sladkor sem dala v plastično posodo in to na kovinsko posodo v kateri je vrela voda, in sicer tako da se dno plastične posode ni dotikalo vrele vode in je zgorja posoda lepo “sedela” na kovinski. stepala sem ene 10 min na najvišji hitrosti…..ali veš, kje je finta? mi lahko prosim čimbolje opišeš, kako si ti to delala?
LP zala
Če kaj pomaga… Rumenjake oz. jajca (v mleku – kot puding) segrevam pri kremi za princeske. Veliko posodo napolnim z vodo, pustim, da voda zavre, potem pa dam na to manjšo posodo z jajci oz. bodočo jajčno kremo in miksam… Posoda je “potopljena” v vodo toliko, da je dno posode v vreli vodi (je razumljivo? hmmm). Traja res dolgo, preden jajca zakrknejo, vmes bolj ali manj cel čas miksam (da se ne prime na dno posode), potem pa gre ruk-cuk. Zato je treba pač paziti, da ne segrevaš predolgo, ker potem dobiš “pečena” jajca :)). Težko je reči, kako dolgo… Se enostavno vidi, ker krema postane bolj gosta (kot kak puding) – takrat posodo umaknem iz pare. Hmmm… ne vem, če je to kaj pomagalo…
Lp, mishika
Hej,sem nafilana s cajem,medom,limono in aspirini.Spala skoraj do osmih
zvecer in zdaj se pocutim malo bolje.Pa se malo dolgcas mi je.
Torej, krema na pari.Nikoli v plasticni posodi.Jaz imam en tak kotlicek;dobra vsaka rostfraj posoda,da drzi toploto. Voda ne sme mocno vreti,v bistvu tik pred vretjem,sumi. Posoda stoji napol v vodi malo postrani.Stepam ali s klasicnim rocnim stepalom ali z el.-kot za smetano.Zacnem z nizjo hitrostjo,
proti koncu zvisam. Lahko opazujes,kako se krema krasno zacne gostiti in narascati;postaja svetlejsa. Tocnega casa ne vem,vcasih se prej zgosti,vcasih rabi malo dlje.Mogoce je tudi odvisno d svezosti jajc;ne bi vedela. Uspe vedno,se paziti moram,da se mi ne prevec zgosti.Vedno delam kremo tako,nikoli mi se ni zakrknila.Cokolada in tolcena smetana
prideta kasneje v ze ohlajeno kremo.Med hlajenjem je v mrzli vodi in veckrat pomesam.Ce se notri kuha se malo stroka vanilije- tako disi.
V to kremo lahko vmesas cokolado z maslom ali s tolceno smetano.
Zanimivo,da tudi masla se potem v taki kremi ne cuti kot nekaj otezujocega. Zanimivo je opazovati,kako na koncu rum se bolj zgosti,proti vsej logiki.Jaz dobim s tremi jajcki dovolj kreme se za po vrhu torte.
To jajcno kremo uporabljam tudi za osnovo sladoledom.Tekstura zelo v redu.
Mogoce bi morale prvic delati samo kremo,da bi imele cas posvetiti se samo njej. Res uspe.
Kaj,ce bi pokazali na srecanju?
Vladka!Mora biti v stiku z vodo,sem tudi ze sama eksperimentirala samo na resetu na pari,pa se ni gostilo.
Mishika,sem vsaj priblizno prav povedala?Bova demonstrirali?Kremo bomo ze za kaj porabile.Ce ne za drugo,bomo dale v kozrce in v hladilnik.Mislim,da bodo otroci z dodatkom cokolade in smetane radi pojedli.
Lep pozdrav Babi
Če lahko še jaz eno pripomnim. Vedno, ampak vedno delam torto z rumenjaki. Ker če jo ne bi, to ni več tista, ki bi morala v osnovi biti.
Na sopari, oziroma v posodi pod katero voda stalno po malem vre stopim najprej čokolado ( topi se mi sigurno 15 minut ), nato vmešam tiste slavne rumenjake in mešam maso zagotovo spet 15 minut. Nato dodam vse tisto, kar naprej paše.
Lahko rečem, da sem na tej torti doktorirala in bi jo lahko naredila miže.
Poiskusila sem delati Babi pitulice in verjetno so mi uspele prav zaradi tega, ker sem se strogo držala navodil. Ko bom malo bolj zverzirana bom verjetno tudi inprovizirala.
Lep pozdrav vsem vam, ki obožujete to “legendarno ” torto.
LP
Ela
Deka,
zelo se motiš 🙂 No, to o moji starosti imaš prav, kar pa se tiče izkušenj pri kuhanju pa ne bo držalo.
Kuhati oz. bolje rečeno peči sem začela že, ko sem bila še pri starših – večinoma razne tortice in peciva, medtem ko sem s kuhanjem začela pred cca. letom in pol, ko sem se preselila k fantu. Zaradi določenih pogledov in ciljev v zvezi s prehranjevanjem (zdrava prehrana, šport) znam kuhati le takšne stvari, ki sem se jih naučila sama. Torej večinoma pusti zrezki, zelenjava, … širine pri kuhanju nikakor nimam, ampak je v bistvu tudi ne potrebujem – to, kar želim skuhati, sem se naučila oz. se naučim, z ostalim pa se sploh ne obremenjujem. 🙂
Mimogrede, profi mojih let pa je vsekakor Mishika, ki mene vedno znova preseneča s svojimi nasveti in recepti. Mishika, res bravo 🙂
LP
Ne vem… Najbrž. Ampak samo zato, ker temperatura posode, če jo segrevaš samo s paro narašča zelo počasi in imajo jajca več časa da “lepo zakrknejo”. Če pa segrevaš direktno na vreli vodi, pa gre malo hitreje – zato sem pa napisala, da moraš posodo potem dokaj hitro spet odstaviti.
No, jaz delam tako – zaenkrat mi je vedno uspelo. Je pa res, da mi včasih “ratajo” kakšne zelo čudne zadeve 😉 (ala tisti čokoladni cookiji) :))))).
Lp, mishika
No, pa je šel po grlu še zadnji košček koko čoko tortice. To vam moram povedati: moja hči ima od vsega, kar spečem, najrajši en čisto navaden biskvit, kamor butnem karamelizirane orehe, če imam, čas, sicer pa samo z marmelado namažem (tisto jagodno 100% iz Spara imamo najrajši). Zdaj je pa “dovolila”, da tudi tole tortico spečem, ker je tudi zelo dobra;))
Forum je zaprt za komentiranje.