Starinski kolač, Babi
Že dvakrat sem pekla Babin starinski kolač, pa mi ne gre. Recept je tukaj:
Prvič sem ga dala v srednji pekač velikosti cca. A4 ali polovico velikega nizkega pekača od pečice. Nastale so previsoke zelo suhe kocke s tenko plastjo čokolade. Komentar je bil, da je dobra samo čokolada. Seveda, saj ni dodane množice maščobe kot v sočnih biskvitnih kockah ali prelito s 1/2 l soka, orehi pa sušijo. Potegnilo mi je, da gre za velik nizek pekač.
Pa tudi tam ni bilo v redu. Po 1/2 ure sem vzela ven, ker je bilo ob robu že čisto prežgano, vse skupaj pa je močno porjavelo. Pekla sem na 180°C, kot piše. Podobno testo za orehovo rolado je pečeno v 10-15 minutah, zato mi ni bilo nič jasno. Vseeno sem verjela Babi, tukaj gre za večjo količino orehov in manj jajc, verjetno se mora nekako presušiti. Žal je bilo ob robu že tako presušeno, da se sploh ni dalo rezati, narezala sem kvadratke samo iz sredine. No, k sreči takšnele drobtine in ponesrečene reči zbiram za rumove kroglice, tako me ne obremenjuje še metanje stran, bodo pač kmalu bombice ali ježki.
Me pa matra, sploh če nekaj ne gre. Sedaj razmišljam, da sem se vsega skupaj lotila s čisto napačno predstavo. Prvič sem hotela celo vliti v model za marmorni kolač, čisto na koncu sem videla, da gre za pekač. Stalno sem si predstavljala biskvitne orehove kocke. Po zadnjem poskusu se mi zdi, da gre pravzaprav bolj za piškote, ali ne? Po 1/2 ure pečenja je bil moj kolač že pošteno suh, vse skupaj še biskvitne strukture, vendar zelo suho, rozine so takorekoč karamelizirale in se prejkone zažgale. Če bi pustila še 1/2 ure v pečici, kaj bi se zgodilo? Bi se posušilo čisto do konca, kot domači prijatelj? Kako se potem reže? Če ne bi dala spodaj peki papirja, ne bi iz pekača dobila niti ene cele rezinice.
Babi, če nas še kaj bereš, kako je s tem? Kakšna druga punca, ki je starinski kolač pekla?
Matra me tudi zato, ker smo doma ne glede na vse skupaj videli, da je pecivo aromatično, dobrega okusa, plast čokolade in narezanih orehov fantastično dopolni.
Hvala in lp, Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.