Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Stare steklenice vina

Stare steklenice vina

Pri temeljitem pospravljanju shrambe v kleti sem odkrila pet različnih steklenic (buteljk) vina: belo, rdeče, peneče – stare so približno 15 do 20 let – na polici ležijo. Kupljene so bile v navadni špecerijski trgovini.
Zanima me, ali je to še uporabno.

LP

Najverjetneje ne. Lahko pa poizkusiš.

Dobra bi bila stara arhivska vina, pa še za tista nisem sigurna. Odpri in poizkusi, mogoče si pa pridelala domači vinski kis.

LP

če mi napišeše za katera vina gre:
ima vina (npr. sauvignon)
alkoholna stopnja
letnik
suho,polsuho,polslakdo,sladko
kako je bilo v kleti shranjeno-ali je steklenica stala pokonci, ali je ležala
kakšna je približna temperatura v kleti poleti in pozimi….
pa ti bom lahko približno svetoval…

enkrat smo tudi mi “nasli” tako zalogo. mogoce malo manj kot 15 let staro. ni bilo dobro. bile so buteljke…od nekega precej znanega vinarja. vino je imelo nek priokus…po sodu?? lp petra

Zagotovo niso. Tudi sami smo našli take steklenice in naivno mislili, da je kot arhivsko. Seveda nima nič skupnega z arhivskim vinom, ki mora biti pravilno hranjeno. Vino je bilo zelo gosto in je imelo čuden okus. Zastrupiti pa se ne morete z njim.

Ravno v soboto sem bila v vinski kleti kjer so nam povedali da arhivsko vino ne rata kar tako. Najmanj kar bi bilo potrebno vmes že parkrat storiti, bi bilo to da bi jih odprli in dožvepljali. Lahko pa jih odprete in pokusite. Mogoče so vseeno še dobri 🙂

Mož in njegov prijatelj sta še v srednji šoli zakopala oz. skrila dve buteljki v podzemno jamo, tako je bila zagotovljena konstantna temperatura poleti in pozimi. Po 20 letih sta ga šla iskat, poskusili smo ga in seveda ni bilo posebej dobro. Motno in kot vino zanič. Mulca normalno nista imela pojma o arhiviranju vin, vse skupaj je bila samo fora. Smo se pa 20 letih dobili in malo obujali spomine, zraven smo pa pili “sodobno” vino.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close