Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Star sem 31 let in z 0 leti delovne dobe

Star sem 31 let in z 0 leti delovne dobe

eh pajade, malomorgen so oni imeli 38 do 40 let delovne dobe.
povprečna delovna doba ob upokojitvi leta 2009 je bila 32 let – skupaj moški in ženske. pa se je že kar deset let podaljševala.

Stroške bi si lahko povečala samo z lagarijami. Moji resnični stroški so samo računalnik, štrom, ki ga poganja, pozimi gretje za sobo, v kateri delam, sekret papir in voda. Drugih stroškov nimam. Naj si zmišljujem, da se vsak dan vozim zaradi delav iz Ljublajne v Maribor, če se pa ne? Naj dam v stroške bencin, če sploh avta nimam? Naj dam v stroške najem stanovanja, v katerem delam, če sem pa lastnica? Pliz, razsvetli me.

ja ljuba duša: ja, imaš prav, delali bomo do 70. leta, potem pa izdihnili – še en razlog manj, da grem plačevati prispevke

kredita mi nobena banka ne da! Imam nekaj našparanega in razmišljam, da bi kupil garsonjero in jo oddajal ali pa pač “šparal” za penzijo 😛

Kar se delovne dobe 50. letnikov tiče. Ne ti mene farbat, da so oni začeli pri 17. delati! Poznam enega, ki je šel pri 50. v penzijo in se sedaj samo smeji! Tip 100% zmožen delati karkoli pa je šel v penzijo, ker se mu je ponudila priložnost, delovne dobe je imel figo! Včasih se je na veliko šenkovalo – pa otroc, pa mali let si si kupil, pa vojaška, pa študij pa ne vem kak hudiš vse še, pa mal veze in poznanstva pri zdravniki pa je šlo!

Moj delodajalec me plača za ca.1888 ur. Če bi jih naredil 2088 bi dobil za ac. 10% večjo plačo – logično, kajne?

Stroške bi si lahko povečala samo z lagarijami. Moji resnični stroški so samo računalnik, štrom, ki ga poganja, pozimi gretje za sobo, v kateri delam, sekret papir in voda. Drugih stroškov nimam. Naj si zmišljujem, da se vsak dan vozim zaradi delav iz Ljublajne v Maribor, če se pa ne? Naj dam v stroške bencin, če sploh avta nimam? Naj dam v stroške najem stanovanja, v katerem delam, če sem pa lastnica? Pliz, razsvetli me.[/quote]

Ja, tako je meni razlagala ena kolegica, da je stanovanje pisala na v celoti na moža, on ji je pa zaračunaval najemnino :-))

Moj delodajalec me plača za ca.1888 ur. Če bi jih naredil 2088 bi dobil za ac. 10% večjo plačo – logično, kajne?[/quote]

Če!!! Ampak te ne sme zaposliti brez dopusta.

problem je tale “načeloma”. načeloma se da vse živo, dokler ne probaš v praksi. no, vseeno se priporočam za nasvet, kje so normalne odškodnine. ker sem že gledala pa nič našla.[/quote]

Ko ne bo država odirala za prispevke brez bolniške, bo mogoče folk zbral toliko denarja še za to zavarovanje. Bi bilo pa logično, da tole reč zavaruje državo, če ti jemlje denar. Še enkrat pa vprašam, kaj država da tistemu, ki na mesec odvede 700 evrov prispevkov? Kaj mu da, razen obljube za penzijo čez 30 let? Pa vsi vemo, kako bo s tem.[/quote]

Države ne briga. če ti ne moreš delati. malo imaš pomešane pojme….predlagam še kakšno leto šolanja ali pa v službo…

Moj delodajalec me plača za ca.1888 ur. Če bi jih naredil 2088 bi dobil za ac. 10% večjo plačo – logično, kajne?[/quote]

Če!!! Ampak te ne sme zaposliti brez dopusta.[/quote]

Saj zato pa imam nižjo plačo kot nekdo v sp, ki mu ni treba imeti dopusta, saj ni tako težko.

Se strinjam, zelo malo upokojencev, ki so šli pri 50-ih v penzijo je šlo s polno delovno dobo, veliko se jih he prešvercalo, jih kar nekaj poznam, ki delajo zdej pri 65 več(na črno seveda), kot so pa delali v svoji delovni dobi.
Tisti, ki pa so začeli delat v najstniških letih in se pri 50 upokojili bojo pa vsaj 25 let živeli s svojo pokojnino. Nekdo, ki je začel delat pri 30-ih, ma za razliko od unega najstnika recimo 15 let lufta, sam tut dneva pokoja ne bo imel, ker bo šel direkt v grob, namest v penzijo, kdo je zdej na boljšem?? En, ki ma 15 let lufta, al en, ki ma 25 let lufta??

Saj je ok zate, če takole razmišljaš, samo za božjo voljo potem ne dajaj nasvetov in ne govori drugim, kako naj bi, ker res ne veš kaj je ena in kaj dva v podjetništvu. Ni to nič slabega, si si zrihtala kot si pač si, kompetentna za dajat podjetniške nasvete drugim oz. jamrat, kako ni tega pa onega (ker ti pač ne), pa nisi. Ker nisi podjetnica, ampak delaš na avtorsko, velika razlika.

Moraš malo skalkulirati tole “plačo”. Ker pri sp še zdaleč ni tako, kot si ti to predstavljaš, velikokrat še za minimalca ni. Ti moraš računati svojo bruto bruto plačo – to, kar ti dobiš neto na račun, to kar ti bruto-neto odvedeš državi in to kar bruto bruto-bruto-neto plača delodajalec državi. Če imaš 1000 evrov neto, je tvoj bruto bruto 2000. Plus plačane bolniške, dopusti, malice, prevoz, kar je že bilo povedano. Da sp-ju ostane (izključno zase) 1000 evrov neto, se redko zgodi, ker te pri taki “plači” DURS useka tako, da kar črno vidiš.

In to, da “ni treba imet dopusta” – telo več kot toliko ne zdrži in dopust rabi. Je pa zato neplačan. In je skratka sp na veliko slabšem od tebe.

Moraš malo skalkulirati tole “plačo”. Ker pri sp še zdaleč ni tako, kot si ti to predstavljaš, velikokrat še za minimalca ni. Ti moraš računati svojo bruto bruto plačo – to, kar ti dobiš neto na račun, to kar ti bruto-neto odvedeš državi in to kar bruto bruto-bruto-neto plača delodajalec državi. Če imaš 1000 evrov neto, je tvoj bruto bruto 2000. Plus plačane bolniške, dopusti, malice, prevoz, kar je že bilo povedano. Da sp-ju ostane (izključno zase) 1000 evrov neto, se redko zgodi, ker te pri taki “plači” DURS useka tako, da kar črno vidiš.

In to, da “ni treba imet dopusta” – telo več kot toliko ne zdrži in dopust rabi. Je pa zato neplačan. In je skratka sp na veliko slabšem od tebe.[/quote]

Dejstvo je, da ima delodajalec dopust že vkaluliran v plačo – če poenstavim za tiste, ki jim je težje razumeti – dva ki oprabvljata isto delo eden pred delovnega razmerja drugi kot sp, naj bi načeloma dobila enako, sp pa pa ima teroretično možnost dobiti več saj mu “ni treba” koristiti dopusta.

Glede izračuna : delodajalec s tabo zasluži 5.000 eur in si od tega zdrži 10%, po drugo stran pa tvoj alter jaz kot sp zasluži 5.000 €ur. Povej zdaj ti meni, komu več ostane po plačilu vseh dajatev in prispevkov?

se strinjam, al je bilo pa že tud to všteto, če se je takrat mladoletnik svaljkal po kakšni delavnici ipd. oz. k so šli “služit” k drugim družinam, s tem, da so jim vse to priznal, dons pa študentskega dela ne priznajo, sploh ne kot izkušnje, ker še zmer obstaja mislenost, vsaj pri tistih kar jih poznam, da študentki samo brišejo prah, pometajo, pomivajo in mogoče kaj zložijo v police, kar pa ni res, vsaj ne pri večini… dosti študentarije opravlja iste naloge al pa še več teh kt nekdo v rednem delovnem razmerju.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

In to, da “ni treba imet dopusta” – telo več kot toliko ne zdrži in dopust rabi. Je pa zato neplačan. In je skratka sp na veliko slabšem od tebe.[/quote]

Dejstvo je, da ima delodajalec dopust že vkaluliran v plačo – če poenstavim za tiste, ki jim je težje razumeti – dva ki oprabvljata isto delo eden pred delovnega razmerja drugi kot sp, naj bi načeloma dobila enako, sp pa pa ima teroretično možnost dobiti več saj mu “ni treba” koristiti dopusta.

Glede izračuna : delodajalec s tabo zasluži 5.000 eur in si od tega zdrži 10%, po drugo stran pa tvoj alter jaz kot sp zasluži 5.000 €ur. Povej zdaj ti meni, komu več ostane po plačilu vseh dajatev in prispevkov?[/quote]

Pa saj moraš kot sp dopust in bolniške tudi “vkalkulirati” v plačo, kaj misliš, da so sp iz jekla in ne zbolevajo, pa na dopust ne grejo?
Če en delodajalec zaposli enega redno in enega prek sp, mora, da bi bila oba na istem, sp-ju izplačati kar ogromno več, še enkrat več, da je za oba delavca fer! Ni sp plačan več zato, ker “mu ni treba koristiit dopusta”, ampak zato, ker si dopust in vse ostalo SAM PLAČUJE! Oziroma povedano drugače: ker ni zaščiten kot kočevski medved in ga delodajalec lahko ob prvi priliki šutne skozi vrata – samo zato. Delavca pa ne sme. Primer: porodniška. SP-jka gre na porodniško, ta ki ji daje delo niti pod razno ni dolžan z njo nadaljevati poslovnega odnosa po vrnitvi nazaj, medtem ko z redno zaposleno delavko je.

Komu več ostane v tvojem hipotetičnem primeru, ne vem, ker se ne izražaš dovolj natančno. Kaj je ta prvi, s katerim delodajalec zasluži 5000 evorv in si od tega odtrga 10% (kaj misliš s tem, da je delodajalec s tabo zaslužil 5000 evrov ali samo 10 posto od tega, torej 500 evrov?) In pri kom ta alter jaz zaluži 5000 evrov, pri istem delodajalcu ali kako? Kaj tu ti sploh primerjaš? Kdo je tu redno zaposlen?

Bom jaz dala primer. Ostanem pri 1000 evrov, ker je lažje računat. Za zaposlenca 1000 evrov neto = 2000 evrov za delodajalca. Če hoče sp zaslužiti 2000 evrov mesečno, mora – to se VEDNO gleda na letni ravni – v 12 mesecih zaslužiti 24.000. Kar pomeni: 14 dni bočlniške za vsak slučaj in 14 dni dopusta, en mesec torej ne bo delal, 24.000 mroa zaslužiti v 11 mesecih. To je 2180 evrov mesečno – pazi to: DOBIČKA in ne PROMETA! Promet mora biti sploh pri dejavnostih, povezanih z velikimi stroški, drastično višji! Pri takem prometu in dobičku pa te fajn useka obdavčitev najprej po dohodninski lestvici kot sp (davek na dobiček od dejavnosti), potem pa še kot fizično osebo. Če imaš manj kot cirka 7000 evrov dobička, odvedeš dohodnino 16% od tega zneska, če več kot toliko in manj kot 15.000 odvedeš državi že 27% in če več kot 15.000, gre državi 41%! Torej če hočeš dobiček 24.000, da boš imel kao 2000 plače, moraš vzeti še za 41% višji znesek od tega – kar je cirka 10.000 evrov več, da jih boš najprej dal državi, potem pa ti lahko maš dobiček 24.000. Torej rabiš cirka 34.000 evrov dobička.

Še to: 24000 je ravno meja, ko postaneš zavezanec za DDV – ko se ti to zgodi, plačuješ državi 20% davka (če recimo nimaš vstopnega davka, s kateri m bi to poračunal) in ali zvišaš cene za 20% in rataš nekonkurenčen ali pa se odpoveš 20% prometa. Torej odštej še 20%.

V glavnem, država se pri sp usede na čisto, ampak res čisto vse.

Glede izračuna : delodajalec s tabo zasluži 5.000 eur in si od tega zdrži 10%, po drugo stran pa tvoj alter jaz kot sp zasluži 5.000 €ur. Povej zdaj ti meni, komu več ostane po plačilu vseh dajatev in prispevkov?[/quote]

Pa saj moraš kot sp dopust in bolniške tudi “vkalkulirati” v plačo, kaj misliš, da so sp iz jekla in ne zbolevajo, pa na dopust ne grejo?
Če en delodajalec zaposli enega redno in enega prek sp, mora, da bi bila oba na istem, sp-ju izplačati kar ogromno več, še enkrat več, da je za oba delavca fer! Ni sp plačan več zato, ker “mu ni treba koristiit dopusta”, ampak zato, ker si dopust in vse ostalo SAM PLAČUJE! Oziroma povedano drugače: ker ni zaščiten kot kočevski medved in ga delodajalec lahko ob prvi priliki šutne skozi vrata – samo zato. Delavca pa ne sme. Primer: porodniška. SP-jka gre na porodniško, ta ki ji daje delo niti pod razno ni dolžan z njo nadaljevati poslovnega odnosa po vrnitvi nazaj, medtem ko z redno zaposleno delavko je.

Komu več ostane v tvojem hipotetičnem primeru, ne vem, ker se ne izražaš dovolj natančno. Kaj je ta prvi, s katerim delodajalec zasluži 5000 evorv in si od tega odtrga 10% (kaj misliš s tem, da je delodajalec s tabo zaslužil 5000 evrov ali samo 10 posto od tega, torej 500 evrov?) In pri kom ta alter jaz zaluži 5000 evrov, pri istem delodajalcu ali kako? Kaj tu ti sploh primerjaš? Kdo je tu redno zaposlen?

Bom jaz dala primer. Ostanem pri 1000 evrov, ker je lažje računat. Za zaposlenca 1000 evrov neto = 2000 evrov za delodajalca. Če hoče sp zaslužiti 2000 evrov mesečno, mora – to se VEDNO gleda na letni ravni – v 12 mesecih zaslužiti 24.000. Kar pomeni: 14 dni bočlniške za vsak slučaj in 14 dni dopusta, en mesec torej ne bo delal, 24.000 mroa zaslužiti v 11 mesecih. To je 2180 evrov mesečno – pazi to: DOBIČKA in ne PROMETA! Promet mora biti sploh pri dejavnostih, povezanih z velikimi stroški, drastično višji! Pri takem prometu in dobičku pa te fajn useka obdavčitev najprej po dohodninski lestvici kot sp (davek na dobiček od dejavnosti), potem pa še kot fizično osebo. Če imaš manj kot cirka 7000 evrov dobička, odvedeš dohodnino 16% od tega zneska, če več kot toliko in manj kot 15.000 odvedeš državi že 27% in če več kot 15.000, gre državi 41%! Torej če hočeš dobiček 24.000, da boš imel kao 2000 plače, moraš vzeti še za 41% višji znesek od tega – kar je cirka 10.000 evrov več, da jih boš najprej dal državi, potem pa ti lahko maš dobiček 24.000. Torej rabiš cirka 34.000 evrov dobička.

Še to: 24000 je ravno meja, ko postaneš zavezanec za DDV – ko se ti to zgodi, plačuješ državi 20% davka (če recimo nimaš vstopnega davka, s kateri m bi to poračunal) in ali zvišaš cene za 20% in rataš nekonkurenčen ali pa se odpoveš 20% prometa. Torej odštej še 20%.

V glavnem, država se pri sp usede na čisto, ampak res čisto vse.[/quote]

Točno tako. Ampak to eni težko razumejo. Samo da slišijo za s.p., slišijo za spremljavo še žvenket cekinov.

V glavnem, država se pri sp usede na čisto, ampak res čisto vse.[/quote]

Točno tako. Ampak to eni težko razumejo. Samo da slišijo za s.p., slišijo za spremljavo še žvenket cekinov.[/quote]

Aja seveda sem pozabila omeniti, da ti gre teh 34.000 evrov dobička v dohodnino kot fizična oseba in še tam fajn plačaš, ker tu ti pa nobena olajšava nič ne pomaga. Če računamo, da je recimo razmerje med prometov in dobičkom ene 30% (marža), moraš torej imeti za svojo plačo 2000 evrov enih 100.000 evrov letnega prometa. To je pa že meja, ko se bolj splača imet doo. Ampak tam so pa spet druge cake. Nič gotovine itd.

Zato me takele pripombe z “lagarijami” močno pogrejejo. A to pa ni “lagarija”, da plačuješ prispevke glede na preteklo leto, pa če je bilo lani fino in te udari letos suho leto, kako boš? To so res bedarije, ja.

A nisem o tem pisala jaz prva? Poglej moje prvo sporočilo v tej temi.

Zato pa nočem imeti nobenega opravka z ničemer.

doregistriraj si vrtnarstvo in kupi si grablje.

Vsa čast ti, brez delovne dobe pa že veliko prišparano za stanovanje? Če bi bilo tako lahko varčevati, bi potem vsi zaposleni z lahkoto varčevali vnaprej za nakup stanovanja, oz. hiše. Kaj si lepotni kirurg? Privat zobar?

Malo nas farbaš s tvojim hvalisanjem. Tudi če je to res, ne omisli si potem nikoli familije. Pol ne boš več šparal….adijo

Kaj pa odprtje firme v tujini?? Kako je s temi zadevami, in kako potem deluješ (primer podjetje registriraš v Avstriji posluješ pa v Sloveniji).

Ne vem, je v tujini toliko bolje za podjetnike?

če imaš firmo v A registrirano, si pa rezident SLO , boš tu plačeval davke ! Davkom se ne izogneš.

locoloco: če je tole s stanovanjem letelo nam. Sem rekel, da imam našparano za GARSONJERO. A ti sploh veš kaj je garsonjerja? To ti je mal večja uta od pasje! Nisem rekel, da imam našparano za “pravo” stanovanje. Sorry ampak garosonjera je primerna mogoč za 1 osebo max. par. Če si ti to razumela kot hvalisanje, Bog ti pomagaj! Da imam pri 31 komaj za eno bogo garsonjero je ŽALOSTNO ne pa hvalisanje 😛

A nisem o tem pisala jaz prva? Poglej moje prvo sporočilo v tej temi.

Zato pa nočem imeti nobenega opravka z ničemer.[/quote]

Kar ti jaz hočem povedati, je, da je ena rešitev ta tvoja – nočem imeti opravka z ničemer – in potem ob dobre letu plačaš 8k dohodnine ali koliko si že navedla,v glavnem ogromen znesek, ali pa posluješ tako kot podjetnik, ne pa kot umetnik brez kančka občutka za finance. Torej se obnašaš kar se da poslovno, pa četudi imaš samo sobo in računalnik. Kako, ti ne bom navajala, ker ne bi razumela, že prej nisi.

Točno tako imam podobne izkušnje, s.p. je samomor mogoče se splača pri kakšnih storitvah kjer je 95% plačil na roko drugače pa niti v sanjah.To je legalen rop nedolžnega folka.Pri vseh teh parazitih v javni upravi raje do konca življenja delam na črno.

Javi se, kako je kaj?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close