Star sem 31 let in z 0 leti delovne dobe
To, koliko več plačajo, je vprašanje. Nekateri več, mnogi pa manj. Ampak pustimo to. Dejstvo je, da imajo redno zaposleni toliko in toliko dopusta, mi ga nimamo. Imajo bolniško, mi je nimamo. Okej, nad 30 dni, kar pomeni, da vse gripe, angine, operacije, vse gre to mimo brez bolniške. Ni regresa, ni božičnice, ni frej dni za poroko, smrt v družini, za selitev. Pa si preračunaj. 25 dni dopusta je več kot en mesec biti doma in dobiti plačilo. Jaz si lahko za en mesec doma hitro napišem 0 in mi hitro letno povprečje pade. Da ne omenjam, koliko mi pade, če bi še dve gripi na leto dobila. Vse to je treba vračunati.[/quote]
Imaš pa stroške, ki jih zaposleni ne morejo upoštevati.
Pišeš si kilometrine, obračunavaš dnevnice, kupiš opremo, računalnik, še otroške zvezke vržeš pod stroške pisarniškega materiala, pa reprezentanca, pa “strokovne ekskurzije”… (če se gremo pošteno, je to v resnici poleg ostanka dobička tudi denar!).
Očitno mi sodelavka le ni lagala, ko je rekla, da jo bo še ena bolezen spravila na kant. Dva malčka, eno leto in dve leti stara, če ni bolan bil en, je bil drugi, ona pa s fiksnimi prispevki. Delo celo noč, crkrnjena totalno, uničena in komaj za jesti imajo. Fakultetno izobražena, redno plačani prispevki, zgarana od dela in revež.
Bolniška za otroka je refundirana od prvega dneva naprej in običajno s.p.-jevke normalno delajo, uradno pa so na bolniški in s tem poleg zaslužka dobijo še denar od države za nego.[/quote]
A pa ti sploh veš, koliko znaša ta “denar od države za nego”? Jaz sem lani plačevala minimalne prispevke in znese to letos slabih 10 evrov na dan. Ja ok, minimalni prispevki in vse. Ampak ob toliko bolniškah, kot jih je prvo leto v vrtcu, si nihče ne more privoščiti višjih, ker tisti ki nimamo babic in dedkov še kako ne moremo delati. Dobiš pa 9 in kusur evrov na dan. Ja juhu, super. Za ves mesec torej manj kot 200 evrov. In otrok je na mesec bil tudi 20 dni skupaj bolan. Pa si zamisli tako leto.[/quote]
nadomestilo za nego je 80% plače. če si plačuješ minimalca, je to 80% od 500 EUR – 400 EUR.
tako, da ne vem, kje si ti našla manj, kot 200 EUR mesečno.
Ne razumem te prav dobro, nad čim se huduješ. Če si privat, potem gre jasno vse iz tvojega žepa. Ampak, privat si ravno zato, ker smatraš, da ti bo šlo bolje kot redno zaposlenemu. Sicer nima smisla, da greš privat oz. poskusiš in če ne gre, se pa vrneš med redno zaposlene.[/quote]
Ne, nisem zato privat, privat sem zato, ker po mojem vedenju nobeden redno ne zaposluje prevajalcev. Še nisem slišala, da bi kakšna založba imela redno zaposlene prevajalce.
Ne razumem te prav dobro, nad čim se huduješ. Če si privat, potem gre jasno vse iz tvojega žepa. Ampak, privat si ravno zato, ker smatraš, da ti bo šlo bolje kot redno zaposlenemu. Sicer nima smisla, da greš privat oz. poskusiš in če ne gre, se pa vrneš med redno zaposlene.[/quote]
Ne, nisem zato privat, privat sem zato, ker po mojem vedenju nobeden redno ne zaposluje prevajalcev. Še nisem slišala, da bi kakšna založba imela redno zaposlene prevajalce.[/quote]
A, to je pa drug problem. Jaz sem programer in sem na svojem ravno zato, ker sem smatral, da me plačajo premalo. Za prevajalce pa nimam pojma, verjetno jih zaposljujejo na raznoraznih EU uradih.
Ne, nisem zato privat, privat sem zato, ker po mojem vedenju nobeden redno ne zaposluje prevajalcev. Še nisem slišala, da bi kakšna založba imela redno zaposlene prevajalce.[/quote]
A, to je pa drug problem. Jaz sem programer in sem na svojem ravno zato, ker sem smatral, da me plačajo premalo. Za prevajalce pa nimam pojma, verjetno jih zaposljujejo na raznoraznih EU uradih.[/quote]
Jaz sem imela par let nazaj več možnosti, da bi delala v organih EU. V Luksemburgu ali Belgiji. Pa nisem hotela zapustiti Slovenije. Če bi vedela, kar vem danes, bi se verjetno takrat preselila. Tiste moje sodelavke, ki so šle, imajo zdaj plačo med 5.000 in 7.000 neto. Vsi prispevki seveda plačani.
Nisem s.p., delam na avtorske pogodbe in nimam nobene kilometrine, nobenih dnevnic, nobene opreme, nobene reprezentance, nič.[/quote]
In če bi bil s.p., bi sicer plačeval prispevke, osnovo pa bi si z vsemi temi stroški pošteno znižal.[/quote]
Od kje mi kod prevajalki potni stroški? Kakšne dnevnice, od kje? Računalnik enkrat na tri leta, pisarniškega materiala nimam, reprezentance nobene. Moje je, da sedim za mizo in prevajam, nič drugega.
In če bi bil s.p., bi sicer plačeval prispevke, osnovo pa bi si z vsemi temi stroški pošteno znižal.[/quote]
Od kje mi kod prevajalki potni stroški? Kakšne dnevnice, od kje? Računalnik enkrat na tri leta, pisarniškega materiala nimam, reprezentance nobene. Moje je, da sedim za mizo in prevajam, nič drugega.[/quote]
Zato pa se opredeliš, da ne boš vodila poslovnih knjih in boš imela normirane stroške. S tem imaš 25% priznanih stroškov..
Dijo di boh, a vam je res škoda par € za dobrega davčnega svetovalca, ki vam bo ta strošek pokril 100x s svojim nasvetom??
A pa ti sploh veš, koliko znaša ta “denar od države za nego”? Jaz sem lani plačevala minimalne prispevke in znese to letos slabih 10 evrov na dan. Ja ok, minimalni prispevki in vse. Ampak ob toliko bolniškah, kot jih je prvo leto v vrtcu, si nihče ne more privoščiti višjih, ker tisti ki nimamo babic in dedkov še kako ne moremo delati. Dobiš pa 9 in kusur evrov na dan. Ja juhu, super. Za ves mesec torej manj kot 200 evrov. In otrok je na mesec bil tudi 20 dni skupaj bolan. Pa si zamisli tako leto.[/quote]
nadomestilo za nego je 80% plače. če si plačuješ minimalca, je to 80% od 500 EUR – 400 EUR.
tako, da ne vem, kje si ti našla manj, kot 200 EUR mesečno.[/quote]
Ker mamam takihle bolnikov po porodniški ne sfolga drugače, kot da delamo po štiri ure. Kar v praksi pomeni, ko je otrok zdrav, po 16 ali več ur na dan, ko konj skratka, potem pa tudi ves mesec 0. Si lahko predstavljaš to super zadevo. Pa ne misli, da delo kar samo pride takoj naslednji dan, ko gre lahko otrok nazaj v vrtec. O kje pa. V glavnem, ni tako enostavno, kot ti pišeš. Je pa res, da ne bi zamenjala, ampak to samo zaradi moža, ker je on po vse dneve v službi in isto ni ok. Nekdo pa mora ostati doma pri bolnem otroku.
To, koliko več plačajo, je vprašanje. Nekateri več, mnogi pa manj. Ampak pustimo to. Dejstvo je, da imajo redno zaposleni toliko in toliko dopusta, mi ga nimamo. Imajo bolniško, mi je nimamo. Okej, nad 30 dni, kar pomeni, da vse gripe, angine, operacije, vse gre to mimo brez bolniške. Ni regresa, ni božičnice, ni frej dni za poroko, smrt v družini, za selitev. Pa si preračunaj. 25 dni dopusta je več kot en mesec biti doma in dobiti plačilo. Jaz si lahko za en mesec doma hitro napišem 0 in mi hitro letno povprečje pade. Da ne omenjam, koliko mi pade, če bi še dve gripi na leto dobila. Vse to je treba vračunati.[/quote]
Govorimo o primerljivih dohodkih, in redno zaposleni z najvišjimi plačujejo precej več kot sp z najvišjimi….
Jasno je,da so razlike v tipu zaposlitve, ampak to je odločitev posameznika. V moji plači je naprimer že vračunan dopuust in če bi ga ne imel, bi imel višjo plačo. Izpad dohodka zaradi bolniške se da načeloma zavarovati….
Kakšna pa je to pogruntavščina, da če ne bi imel dopusta, bi imel večjo plačo? Od kje ti to, osnova za to? Tale reč je iz trte izvita, ker ti ne moreš vedeti, koliko bi imel plačo brez dpusta, ker te po zakonu nihče ne more zaposliti brez dopusta.
Ja, ampak redno zaposleni od teh prispevkov nekaj imajo že danes, mi pa ne bi imel nič drugega kot obljubo penzije čez 30 let. Razlika je velika.
Kakšna pa je to pogruntavščina, da če ne bi imel dopusta, bi imel večjo plačo? Od kje ti to, osnova za to? Tale reč je iz trte izvita, ker ti ne moreš vedeti, koliko bi imel plačo brez dpusta, ker te po zakonu nihče ne more zaposliti brez dopusta.[/quote]
To je pa znano ‘dejstvo’ v ekonomiji. Plačan dopust, regres, ipd. pomeni nižjo plačo. Nekdo pač mora pokriti nedelo delavca.
Kakšna pa je to pogruntavščina, da če ne bi imel dopusta, bi imel večjo plačo? Od kje ti to, osnova za to? Tale reč je iz trte izvita, ker ti ne moreš vedeti, koliko bi imel plačo brez dpusta, ker te po zakonu nihče ne more zaposliti brez dopusta.[/quote]
To je pa znano ‘dejstvo’ v ekonomiji. Plačan dopust, regres, ipd. pomeni nižjo plačo. Nekdo pač mora pokriti nedelo delavca.[/quote]
Dejstvo je, da ne moreš vedeti tega, ker te nihče ne more zaposliti brez dopusta. Če bi te lahko, če bi te lahko zaposlil brez dopusta in ti povedal, kolikšna bi bila v takšnem primeru plača, pa bi se lahko šli to primerjavo.
A čemo reči še kaj o malici, ki jo imate plačano, mi pa ne, pa ravno tako med delom jemo? Zakaj meni tisti, ki bi jemal moje prispevke 700 evrov, to pa je ministrstvo za kulturo, ne bi pa malice plačal? Zakaj mi ne zmanjša prispevke, da bi si jo lahko sama?
problem je tale “načeloma”. načeloma se da vse živo, dokler ne probaš v praksi. no, vseeno se priporočam za nasvet, kje so normalne odškodnine. ker sem že gledala pa nič našla.[/quote]
Ko ne bo država odirala za prispevke brez bolniške, bo mogoče folk zbral toliko denarja še za to zavarovanje. Bi bilo pa logično, da tole reč zavaruje državo, če ti jemlje denar. Še enkrat pa vprašam, kaj država da tistemu, ki na mesec odvede 700 evrov prispevkov? Kaj mu da, razen obljube za penzijo čez 30 let? Pa vsi vemo, kako bo s tem.
Čakaj malo, “nisem nora”, ampak ti pa svojega biznisa dejansko ne znaš prav super voditi. ko takole omenjaš malico. kako da ni plačana, seveda je! Malica se ti šteje v stroške, ki ti potem zmanjšujejo osnovo za dohodnino – kar je isto, kot bi ti jo “delodajalec” plačal. Napišeš si lahko tudi najvišji znesek ki je zdajle nekaj čez 6 evrov na dan – to je krat 22 132 evrov na mesec manjši prihodki. Pa ker delaš doma, se ti v stroške šteje tudi delež domačih stroškov (kurjava, elektrika, voda itd. recimo 20%, če uporabljaš približno tak procent stanov. površine za delo – pa ajde, da jo, to je 10 m2 pri 50 m2). Manj kot 10 m že težko). To je lahko tudi tam do 50 evrov in več mesečno. Pa še marsikaj se ti šteje v stroške (mobi, internet, prispevki tudi, računovodenje – a imaš računovodjo? ker zdajle ni videt, ker take kvasiš, kot da ti nihče ne bi nič razložil).
Glede na to, da bom imel (pri kar 65 letih starosti!) komaj cca. 33 let ne, čez 30 let boste delali do 70 ali več starosti
Je za nas “mlade”, ki smo začeli delati pozno včasih smo bili mladinci le do 25 let
(recimo, da bi nakupil par nepremičnin in jih v starosti oddaja ali kaj podobnega, ne vem). koliko denarja pa imaš že zdaj našparanega ? Kdo pa ti bo dal kredit za te nepremičnine ?
koliko znancev se je upokojevalo pri malo nad 50. ja ljuba naivna mlada duša, tile, ki so se upokojili pri 55 letih (ženske) so začele delati pri 17 letih in so imele vsaj 38 let delovne dobe (torej več kot boš ti kdaj delal !!!)
Saj sem napisala, da nimam ne s.p. ne ponujenega statusa nisem vzela, ker po tisti računici (pa ne moji, ampak davčnega svetovalca), se mi enostavno ni izšlo (nič otrok, nič olajšav) in se mi je še vedno najbolj splačalo delati na samo avtorsko pogodbo, brez vsega.
Za te normirane stroške se pa točno zdaj ne spomnim, kaj je bilo, vem, da mi je bilo enkrat rečeno, naj to oddam in da potem niso odobrili ne meni ne mojim kolegom.
Ne, biznisa ne znam voditi, ker se ne grem biznis in nisem za biznis, jaz pač delam, to znam in to delam dobro.
Aha napisala si kot da moraš plačevati 700 evrov MK.
Je pa hecno, da ločujete biznis in svoje delo. Vsak, ki je na svoje, ima biznis. Mislim, biti frilenser in pri tem ne misliti na finančne plati, kaj vem, no. To je bolj za redne zaposlence.
Pa ok, če praviš, da se ne greš biznisa – potem pa ne komentiraj, da ti ne plačujejo malice, ker to so pa že biznis nasveti, ki jih talaš, ne da bi vedela, kako se biznis gre. Tebi malica res ni nič, ker avtorska je nekaj drugega, pri sp pa je to čisto lepo strošek, ki zmanjšuje dobiček.
Forum je zaprt za komentiranje.