star kruh
Jaz naredim šmorn.
Kruh sesekljam v multipraktuku da pridejo bolj velike drobtine (vendar ne uporabljam suhega kruha). Nato zmešam jajca in mleko ter namesto moke zamešam v tekočino kruh. Če je še preredko dodam moko in spečem kot šmorn v posodi.
Pride bolj rahlo, kot samo iz moke jajc in mleka. Če mi tak šmorn ostane ga nato porabim namesto zakuhe v juhi.
Lep dan želim
Mateja
…jest pripravim..” kurja žnabučka “…ko so bili otroci še majhni, me je sin vprašal, kaj bo za jest in sem se hecala…in od takrat se je prijelo :)) …naredim pa takole…star kruh narežem na kocke in prepražim ali na hamburški slanini ali panceti…tudi domačo klobaso sem že čisto na drobno zrezala…nato dodam surova jajca, odvisno od količine kruha. Vse skupaj dobro premešam in pustim toliko časa. Dodam začimbe, sol, poper in precej peteršilja…Na koncu dodam nariban sir in pokrijem s pokrovko, da se sir raztopi…. motem pa moji to zalivajo s paradižnikovo omako…
To imamo za čisto samostojno jed , z ogromno skledo solate…
Hej,pod postom Prva peka biskvita – piscancek sem napisala recept za Grmado.To je jed iz starega belega kruha,orehov,jabolk,jajck…Poglej!
Je dobro. Ker pizze ne delam sama,ker je zunaj boljsa,naredim doma
“Svicarsko pizzo”.
To gre tako: Star kruh narezem na rezine in malo namazem z umesanim maslom(res na tanko),na vsako rezino dam rezino toast sira,na vrh pa filet in pol pelata ali zlico vlozenega paradiznika . Zlagam potem v z maslom namascen manjsi pekac kot stresnike(prvi malo naslonjen na rob pekaca,da stoji malo posevno,drugi sloni 1/3 na prvem in tako naprej),dokler ne napolnim pekac.Prideta nekako dve vrsti.
V malo mleka razzrkljam jajcek,posolim,popopram,malo origana ali pa kaksno drugo zel.Polijem po kruhu,kratek cas pocakam,da se malo vpije in v ogreto pecico ,da se vse lepo popece in sir zmehca in malo spremeni barvo. Vnuk me je naucil,da malo sir pokapljem z vorcester omako.Dobi lepso barvo.Potem ni nujen paradiznik.Pac variacije! Namesto fileta lahko koscek sunke.Ampak s filetom je super,vsaj za nas,ker je pikantno.
Rezine stojijo po strani,da ni vse skupaj prevec napojeno in pacasto.
Vnuku je tudi vsec samo sir,pokapljan s to omako in pod gril.
Lep pozdrav Babi
Frfra! Moja nona je na vprasanje,kaj bo za vecerjo,odgovorila:
Polento in kiznjo. (kiznjo preberi s stresico)Dolgo sem mislila,da je to ime jedi;potem se mi pa je zdelo malo cudno,da je ta “kiznjo” vedno drugacen. Beri: Polenta in kaj z njo.
Meni je bilo najbolj vsec,ko sem v toplo polento zavila 2 cm sirok koscek klobase,ki se je kuhala v repi.Potem sem to okroglo dobroto pocasi grizljala in koncno prisla do klobase!!:)) Babi,ki jo vedno srecajo spomini
rezine starega kruha povaljamo v mleku ,jajcu in drobtinah in jih opecemo na obeh straneh /na maslu ali olju/. za namaz naredimo prazena zelo na drobno narezana piscancja jetra-s cebulo,petrsiljem…. malo smetane,sol,poper. s tem namazemo kruhke in jih damo v pecico se za 10 min,da se rahlo zapecejo. to je “novodobna “varianta!?:)) vcasih smo to delali z mozgani /ko smo se lahko!! / . lp petra
Mi pa naredimo “jablačo”.
Imamo pa dve varianti:
1. možnost: če ostane črn, polnozrnat kruh
kruh namočiš v mleku (najboljši je črni polnozrnati). Jabolka olupiš in narežeš na tanke rezine. V namočen kruh zmešaš 150 g skute, lahko tudi več, malo posladkaš, dodaš cimet. Vmešaš jabolka. Daš v namaščen pekač in pečeš, dokler se na vrhu ne naredi rjava skorjica.
2. možnost – po domače grmada ali šajterhaufen: če ostane bel kruh
penasto stepaš jajca (lahko tudi posebej rumenja in posebej beljak. V to dodaš namočen kruh (bolj paše bel). Polovico te mase daš v pomaščen pekač. Na to daš olupljena, na tanke rezine narezana jabolka. Prekriješ z drugo polovico testa in pečeš v pečici, dokler ni na vrhu lepo zlatorjavo zapečeno.
Zadnje čase ponavdi delamo prvo različico, ker je brez jajc in s črnim kruhom, ki ga imamo ponavadi doma.
LP
Lena
Forum je zaprt za komentiranje.