stanovanjski kredit – plača
Pozdravljeni!
Prosim če bi mi lahko tisti, ki ste kredit že jemali, povedali, kako gledajo na plačo ko vzameš kredit. Ali gledajo izključno neto plačo, ali celotno nakazilo na račun? Imam namreč dokaj nizko neto plačo (800€), z dodatki za malico in prevoz je številka malo lepša (+200€). Imam pa še druge redne mesečne prejemke (avtorski honorar +300€ neto).
Vem da ti mora minimalna plača ostati na računu, torej 560 evrov. Zanima me, ali to pomeni, da lahko dobim le 240 evrov mesečno kredita, ali mi štejejo tudi dodatke in ostale prejemke? Še to, minimalna plača naj bi se dvignila na 600 evrov, mogoče veste, kdaj bo to?
Zalo bi bila hvaležna za kakršnekoli izkušnje. saj gre za vprašanje, če si sploh lahko privoščim stanovanjski kredit. Pa še to, kako je s tem če si zaposlen za določen čas?
Hvala in lep pozdrav
Tanja
Kaj pa če bi najprej sam izračunala, kako se bo to izšlo v slabših scenarijih?
Imaš torej 1300€ prihodkov, pa recimo da plačuješ kredit 500€.
Ostaneš na bolniški, odpadeta prevoz in malica (200) , pa še plača je nekaj nižja (recimo -10%). Honorar v tem primeru, predpostavljam, tudi odpade. Ostane ti ca.700€. Boš lahko preživela z 200€?
Pa tudi honorar-recimo imaš kredit na 20 let. Si prepričana, da boš ta honorar v tej višini dobivala ves ta čas? Če ne, od kje boš dobila razliko?
Da ne govorim o položaju, ko bi zgubila službo..
Iz izkušenj ti povem, da se takele zadeve, če ni nekih rezerv ali še ene plače, dolgoročno ne izidejo. Ob prvem izpadu se vzame limit na računu, nato poveča limit na EC ali Visi.
Nato pa gre počasi v začaran krog. V neki fazi je na vrsti kratkročen kredit itditd.
Na koncu se take zadeve lahko zelo žalostno končajo.
Torej, razmisli, kaj in kako in če imaš trdne,razumne in logične odgovore na vse to , nadaljuj, sicer pa raje ne..
…. sedaj je treba paziti tudi glede eurobora. trenutno je na nizki ravni (6-mes je cca 1 %). zato je treba upoštevati še dvig euribora.
recimo, da imaš najeto posojilo euribor + pribitek v višini 3 %. v primeru dviga euribora za 1 % točko na 2 %, se dvignejo stroški kredita za cca. 33 %. V primeru, da se euribor dvigne na 4 %, pa so stroški najetega kredita višji za 100 %. Euribor je pred krizo znašal več kot 4 %.
V primeru gospodarske rasti bomo imeli tudi inflacijo, napovedi pa niso preveč pozitivne.
Kot je predhodnica @banka napisala, je danes treba veliko stvari upoštevati. jaz sem dodal le glede euribora.
lp
odvisno od banke, Sparkasse upošteva vse dohodke , a ti mora še vedno ostati minimalna plača.
quote=kreditojemalka]
Pozdravljeni!
Prosim če bi mi lahko tisti, ki ste kredit že jemali, povedali, kako gledajo na plačo ko vzameš kredit. Ali gledajo izključno neto plačo, ali celotno nakazilo na račun? Imam namreč dokaj nizko neto plačo (800€), z dodatki za malico in prevoz je številka malo lepša (+200€). Imam pa še druge redne mesečne prejemke (avtorski honorar +300€ neto).
Vem da ti mora minimalna plača ostati na računu, torej 560 evrov. Zanima me, ali to pomeni, da lahko dobim le 240 evrov mesečno kredita, ali mi štejejo tudi dodatke in ostale prejemke? Še to, minimalna plača naj bi se dvignila na 600 evrov, mogoče veste, kdaj bo to?
Zalo bi bila hvaležna za kakršnekoli izkušnje. saj gre za vprašanje, če si sploh lahko privoščim stanovanjski kredit. Pa še to, kako je s tem če si zaposlen za določen čas?
Hvala in lep pozdrav
Tanja[/quote]
@banka
Z 200 evri bi res težko preživela. Še s pomočjo partnerjeve plače (neto mu znese sicer še manj kot meni) pa bi nama zneslo, (dodatki so višji – pač zasebni sektor, jaz sem javni).
Honorarja mogoče res ne bom dobivala 20 let, izpad tega dohodka bo nadomestila precej višja neto plača po dveh letih (napredovanje povezano z doseženim višjim nazivom).
Hvala za konstruktivne pomisleke.
@euribor
Hvala za opozorilo, vem da je treba biti še kako pozoren na to.
@nana428
Hvala. Gremo torej povpraševati pri več bankah. To sem že vedela da je pametno zaradi obrestne mere, potem pač povprašam še za to.
@mp25 in bajsi99
Hvala tudi vama za konkretno izkušnjo.
Se pa opravičujem vsem za pozen odgovor.
Lp
Tanja
Tudi sam bom najel kreidt v bližnji prihodnosti in me zanima kako lahko ostane samo 560€, če je minimalna plača 734€ ?
Še link: http://www.durs.gov.si/si/aktualno/minimalna_in_zajamcena_placa/minimalna_placa_po_mesecih/
Forum je zaprt za komentiranje.