STANOVANJE
Pozdravljeni!
Po dvajsetih letih se z možem ločujeva,pa me zanima ,kako je z premoženju.Stanovanje mi je dala moja mama,lastništvo v tistih časih ko smo ga lahko kupili,lastnik sem samo jaz.Tudi položnice sem vseskozi plačevala jaz,ali mu pripada delež čeprav sem jaz to dobila od moje mame.Res pa je da se je to dogajalo ko sva bila že poročena.
Lep pozdrav
Spoštovani!
Kolikor vam je mama stanovanje podarila z darilno pogodbo in ga je kupila sama (pri tem ni finančno pomagal vaš mož), ne spada v skupno premoženje.
S spoštovanjem!
Junija 2008 sva z bratom vzela vsak 32.000 € kredita. Vzela sva ga na hipoteko, na nepremičnino, ki je v lasti očeta in mame. Oba sva bila poroka eden drugemu.
Na parceli smo s starši naredili hišo, dvojčka. Lastnika hiše in parcele sta starša. Hišo (dvojčka) smo naredili z obema kreditoma in denarjem od prodaje stanovanja v bloku v katerm sta živela starša in katerega sta bila lastnika.
Maja 2012 sem se preselil v enoto dvojčka. Oče in mati pa v drugo enoto dvojčka januarja 2013.
Brat je prijavljen na domačem naslovu. Živi pa že 3 leta neprijavljen pri svojemu dekletu.
Oktobra 2012 so se pričele težave. Brat, ki je plačeval svoj kredit, ga je nehal plačevati. Ima svoj S.P. (gostilno v najemu). Pravi da mu gostilna ne laufa. Pogovarjava se tako, tako. Pravi, da ne rabi hiše in da je lahko vse moje. Ker sem jaz bil porok za bratov kredit so mi na banki pričeli trgati pri plači še njegov kredit. Poleg tega ker ni redno plačeval kredita, se je nabralao še kar nekaj dolgov njegovega kredita. Tako da plačujem še pobot za njegovi kredit, poleg svojega hipotekarnega kredita.
Ker tako nisem mogel živeti, saj mi je banka iz računa trgala med 500 in 750€ (oba kredita in pobot bratovega kredita), odvisno od plače; sem februarja 2013 sel na banko, kjer sem urejal prevzem bratovega kredita. Urejal pa sem tudi reprograma obeh kreditov (podaljšal bi dobo odplačevanja kedita, tako bi bil obrok obeh kreditov manjši). Ta zadeva še ni čisto urejena, čakam na papirje od banke.
Starša bi name napisala enoto dvojčka, da bi bil priskrbljen. Na parceli pa bi mi dali služnost. Kakšna pogodba bi bila najbolša za napisat, da ne bi plačeval davka in da se mi nebi poznalo pri plačevanju vrtca.
Je pa še en problem. Približno januarja 2008 sem pričel hoditi s punco. Avgusta 2010 sva pričela živeti v skupnosti. Bila sva v najeniškem stanovanju. Otobra 2010 sva dobila otroka. Maja 2012 pa smo se priselili v enoto dvojčka. Trenutno je razmerje na nitki. Najbrž bova šla narazen. Lahko tudi ne, nikoli se ne ve. Nisva poročena. Sedaj se starši bojijo, če bi name prepisali enoto dvojčka, bi lahko ona zahteva svoj delež, ker naj bi ji po zakonu pripadal, kljub temu, da ni dala niti evra za hišo? Kako je s tem?
Kako narediti pogodbo, da ne bo njej pripadlao stanovanje oz. Enota dvojčka in da brat ne bo dobil enote hiše. Druga enota hiše bi ostala napisana na oba starša.
Našel sem na inernetu nekaj ustreznih pogodb.
– Izročilna pogodba
– Pogodba o dosmrtnem preživljanju
Kako je z izročilno pogodbo. Mi »diši«, če lahko tako rečem, zato ker postaneš takoj lastnik. V primeru da brat podpiše to pogodbo, seveda, se lastnišvo enote hiše napiše name. Ok. Kaj pa moja partnerica. Greva narazen, ali ji pripada delež hiše. Čeprav naj bi bilo to tako imenovano »posebno premoženje«. Sem razmišljal v tem smislu, ker sem vzel kredit v času ko sva komaj začela hoditi. Bratov krediti bom prevzel nase (uradno) sedaj ga samo odplačujem. Sedaj plačujem oba kredita in njegov dolg. Partnerica dela ima okoli 600€ plače.
Spoštovani!
Z izročilno pogodbo se izročitelj zaveže, da bo izročil in razdelil svoje premoženje svojim potomcem, posvojencem ter njihovim potomcem. Pogodba je veljavna le tedaj, če se z njo strinjajo vsi izročiteljevi potomci , posvojenci in njihovi potomci, ki bi bili po zakonu poklicani, da po njem dedujejo (potomci). Sklenjena mora biti v obliki notarskega zapisa. Starši lahko enoto dvojčka s to pogodbo izročijo vam in kolikor se bi vaš brat s tem strinjal, bo ta enota vaša in ne bo predmet dedovanja.
S pogodbo o dosmrtnem preživljanju se pogodbenik (preživljalec) zaveže, da bo preživljal drugega pogodbenika ali koga drugega (preživljanca), drugi pogodbenik pa izjavi, da mu zapušča vse premoženje ali del premoženja, ki obsega nepremičnine in premičnine, ki so namenjene za rabo in uživanje nepremičnin, s tem da je njihova izročitev odložena do izročiteljeve smrti.
Kot ste pravilno ugotovili je ena izmed razlik med pogodbama tudi ta, da pri pogodbi o dosmrtnem preživljanju postanete lastnik nepremičnine šele po smrti staršev. Premoženje, ki ga boste pridobili s pogodbo, bo vaše posebno premoženje in kot tako ne bo predmet delitve ob prenehanju zunajzakonske zveze.
V skupno premoženje zunajzakonskih partnerjev šteje tudi vse premoženje, ki sta ga partnerja ustvarila med trajanjem zakonske zveze. Tako bo predmet delitve del dvojčka, katerega lastnik ste vi. Sicer velja domneva, da sta deleža zunajzakonskih partnerjev na premoženju enaka, vendar pa lahko partner, ki meni, da je prispeval več (v vašem primeru torej vi) to dokazuje.
Center za socialno delo pri dodeljevanju šteje tudi nepremično premoženje. Ne upošteva pa stanovanja v katerem oseba dejansko prebiva, do vrednosti primernega stanovanja (za tričlansko družino znaša 110 m2).
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.