Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Stanovanje prepisano name pri mladoletnih letih…

Stanovanje prepisano name pri mladoletnih letih…

Zdravo rabil bi eno malo pomoč od nekoga ki ve kako mi pomagat. Imam 26 let in gre za stanovanje katero je bil narejen prepis na moje ime  v mojih mladetnih letih. Koker prav razumem sem postal lastnik stanovanja pri 18 ih letih. In mami ni več zakoniti zastopnik, čeprav ona pravi in mi grozi da zato ker je moja mama mi lahko sedaj pri 26 letih odvzame to stanovanje zato ker je ona plačala polovico ob nakupu in bi to ziher lahko uredila na sodišča da mi odvzamejo stanovanje in dajo nazaj  na njeno ime. Vse ostale  obroke sem plačeval jaz 250 e na mesec 6 let od svojga 15 leta dalje…

Kdo je nate prepisal stanovanje in zakaj?

Povej čimveč, da ti lahko pomagamo. Boš pa rabil odvetnika.

Sori ker imaš takšno mamo! Sramota za starše!

Kje je tvoj oče, stari starši, imaš še kakega sorojenca po starših?

Komu in na kak način si plačeval obroke za stanovanje, kdo je plačeval tvoje stroške šole, hrane, oblek in za stanovanje?

Mama je prepisala stanovanje name pri mladoletnih letih. Zaradi nerubljivosti pomojem…

Oče je umrl pri 14 letih… Samo mi smo, nimam o sorodnikov vsi pomrli v Sloveniji, vem pa da maja kaj v Bosni ampak se Nikol se vidl nismo..
    Sam rabm vedt a je možno da odvzame lastništvo ceprov sm na papirju jaz lastnik..

Torej, če si ti lastnik, si ti lastnik in samo ti lahko razpolagaš s stanovanjem (lastninsko pravico). Mama ga ne more prodati, ker ona ni lastnica in ni variante, da bi to šlo skozi, razen če dobi res kakšnega pokvarjenega notarja in kupca, ampak dvomim.

Ona tudi od “prepisa” nate ni bila več lastnica, vendar ker si bil ti mladoleten, je ona tvoja zakonita zastopnica in je urejala stvari zate. Pri 15ih si sicer starejši mladoletnik in že delno poslovno sposoben, torej bi morala ona posle kvečjemu odobriti, nikakor pa ni to pomenilo, da lahko ona razpolaga s stanovanjem. V bistvu če bi ga želela prodati ali obremeniti (recimo dati pod hipoteko), bi tako potrebovala soglasje CSDja. Ti nisi postal lastnik pri 18ih letih, temveč takrat, ko ste napisali pogodbo in ko si se vpisal v zemljiško knjigo.

Vpogled v zemljiško knjigo je sicer brezplačen, rabiš se pa prijaviti. Lahko pa greš na Okrajno sodišče v vašem kraju oziroma kraju, ki je pristojno za kraj, kjer je stanovanje, in tam zaprosiš za izpisek iz zemljiške knjige. Moral boš pa vedeti kakšen podatek o stanovanju – katastrsko občino in parcelno številko ter številko stavbe lahko enostavno najdeš na GURS spletni strani z vpisom naslova, stanovanja so pa tudi vpisana po kvadraturi, tako da ne bi smelo biti težko najti še številke dela stavbe.

Lahko te mama toži za kaj drugega, torej njen delež na stanovanju, če ga je delno odplačevala, ampak toži te lahko vsak za karkoli, ni pa nujno, da bo uspel. Meni se zdi, da te samo izsiljuje in ti grozi, ti pa si pod njenim vplivom in te je strah, ne znaš se postaviti zase. Ne pozabi pa, da si star 26 let in si polnoleten že 8 let.

Pomembno je tudi to, kakšna pogodba je bila takrat sklenjena. Pa najbrž je pri sklenitvi pogodbe sodeloval CSD. RAZEN, če je bilo stanovanje pisano na očeta in ko je on umrl, se je mama odpovedala dediščini in si ti postal lastnik celotnega?! No, potem pa težko kaj zahteva, razen če je po očetu ostal kredit in ga je ona delno odplačevala. Skratka, moral bi vedeti, kaj sploh je bila podlaga za prenos lastništva, kako ste takrat uredili.

Tudi ni jasno, ko pišeš, da je stanovanje prepisala nate, ampak plačeval si pa ti. Torej ti ga ni “prepisala”, kao podarila, temveč si ga ti kupil, če si odplačeval kredit oziroma del kredita.

Poišči torej pogodbe od takrat, kaj je bilo. Vpoglej v zemljiško knjigo, kaj je vpisano za tvoje stanovanje. Če pa imaš več problemov, je pa najbolje, da se oglasiš pri kakšnem odvetniku in prosiš za nasvet. Seveda boš plačal, ampak boš pa malo bolj pomirjen oziroma boš vedel, kaj vse je možno in kaj ne. Pa izberi takšnega, ki se ukvarja z nepremičninami.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close