Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine stanovanje…nakup

stanovanje…nakup

kako bi se obneslo če bi recimo vzela kredit, kupila stanovanje, vanj dala podnajemnike in z najemnino odplačevala kredit….ali to gre, je dovoljeno?

čisto tako…me pač zanima?

Jaz bom naredila enako.

Gre, preračunaj pa, če se ti splača…
Pri kredditu so stroški odobritve, pa z obrestmi ga preplačaš, če zakonito oddajaš v najem, plačaš še davek od oddajanja premoženja. Mislim, da so bile pred letom ali dvemi debate, da se zadeva ne splača. Res pa sama nisem delala izračuna.

Pa en lep dan želim, Joan

Zakaj pa ne! Jaz sem letos ravno tole naredil. Kupil novo stanovanje – polovico kupnine sam plačal, pol pa kredita(obrok 380€, 10 let), na dobri lokaciji. Sedaj ga oddajam za 300€ mesečno. Ti pa priporočam, da če že kopuješ, kupi novogrdanjo, nikakor ne starega stanovanja kjer so sama vlaganja. Pa seveda je zelo važna lokacija, tako da se bo vrednost samo povečevala. Jaz sem sicer iz Mb. Pa kar pogumno.

Staro stanovanje stane isto kot novo gledamo € na m2. Zato se resnično ne splača kupiti staro stanovanje, je preveč renovacij, …

Sigurno pa se splača kupiti in oddajati, če le imaš tako možnost.

Ampak na koncu pa imaš stanovanje, ki ga nisi plačal od svojega dohodka. Lahko pobiraš najemnino, dokler hočeš. In ga potem prodaš, če ga nočeš več imeti.

Vedet pa moraš, da vsa popravila v stanovanju kriješ ti kot lastnik.

Na žalost v današnjih časih novogradnja ni nobena garancija za kvaliteto. Jih poznam kar nekaj, ki so kupili novogradnje, pa so imeli same sitnosti.

Še kako se strinjam……….
Sem imela priliko videt kako se gradije danes te novogradnje. S čimcenejšimi stroški in materiali.

007, jaz verjetno ne bi vzela kredita, da bi kupila stanovanje za oddajanje.
Sliši se fino, da stanovanje oddajaš in kasiraš, v praksi pa to ni čisto tako. Sama oddajam stanovanje (pa ga nisem kupila na kredit iz z namenom za oddajanje), pa ti lahko povem, da ti ob vseh stroških, ki jih imaš
(vzdrževanje, zavarovanje, davek od dohodka na nepremičnine), ostane
bolj malo.

Seveda govorim za svoj primer, ker imam stanovanje v kraju, kjer
najemnine niso prav visoke. Če imaš stanovanje npr. v LJ in ga oddajaš
ga visoko najemnino, bi se pa mogoče splačalo.

Poleg tega moraš vedeti, da so z najemniki lahko velike težave
(z mojimi na srečo ne).

Večkrat berem, kakšni izkoriščevalci in packi s(m)o najemodajalci,
jaz pa ti lahko zagovovim, da najemniki pogosto niso nobene perle in
lahko imaš z njimi velike težave – od neplaćevanja do narejene škode do galame,ki jo delajo sosedom …..

Treba je izračunati donos in ga primerjati z neko alternativno naložbo. No, pa recimo:

Garsonjera v Mostecu se trenutno prodaja za 120.000 EUR (www.nepremicnine.net), Pa recimo, da jo bodo prodali po 110.000 EUR. Gre za garsonjero v pet let starem bloku, z lastnim pokritim parkirnim mestom, veliko 27 m2, če se ne motim. Tako velike garsonjere se v Ljubljani oddajajo po ceni recimo 500 EUR. To pomeni na leto 6000 EUR dohodka od oddajanja. Če predpostaviš, da se cene ne bodo spreminjale, je to letni donos od oddajanja 5,4%. Od tega je potrebno plačati še davek in poskrbeti za vzdrževanje. Če pa predvidevaš, da se bo cena tvoje nepremičnine (ki se bo starala, ne pozabit) dvigala bolj kot pa bo stopnja inflacije, pa moraš izračun seveda prilagoditi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close