stanovanja v pritličju
Marksella, 27.10.2021 ob 12:47
V Ljubljani je ogromno povprasevanje po pritlicnih stanovanjih, se posebej pri starejsih. Vem, ker se ukvarjam z nepremicninami.
normalno, da je veliko povpraševanje po pritiličnih stanovanjih pri starejših, ker v Sloveniji se še vedno dovoli zidat bloke brez dvigal. Pa recimo Rok -1 je tudi striktno proti vgrajevanju dvigal v starejše bloke. Zakaj bi ljudem lajšali življenje, če lahko bajno služimo?
tretje nadstropje, 27.10.2021 ob 13:20
Tam nekje 3 ali 4 nadstropni blok z dvigalom, podzemno garazo, stanovanje na vrhu z ogromno teraso. To bi bilo zame idealno.
Drugace je pa najboljsa opcija sredinsko stanovanje, tako da imas sosede z vseh strani, lega jug, zahod.
Če je blok slabo izoliran, je lahko sredinsko stanovanje prava nočna mora. Imam izkušnje, ko poslušaš celo žuriranje z leve, glasne tv iz desne, zgoraj ima pa nekdo diarejo in topota kot kobila.
Raje zadnji štuk, vsaj noben ti ne hodi po “glavi”, prav zvok hoje je najbolj moteč meni osebno, pa še nisem bila v bloku, kjer se ne bi slišalo tega, tudi v luksuznem novozgrajenem
Ne spodaj, sploh ne nad kakšno garažo ( ker imaš neprestano mrzla tla, zebe v nobe), niti ne čisto tavrhnji, če ni dobre izloacije, strehe in klime. Nekje vmes pod vrhnjim stanovanjem, da te grejejo levo desno, spodaj zgoraj – veliko prihraniš pri ogrevanju ali hlajenju poleti. In najraje manjši blok vila, z mag 3 nadstropji. Da nisi ko na “avotcesti”.
Drugače pa živim v vrstni hiši z atrijem – top! – levo desno me ogrevajo in poleti hladijo – imamm cca tretjino nižje stroške, kot sosedi. 🙂 Pa še dve bočni fasadi, žlebove in lesene nadstreške manj za čistit in vzdrževat.
Pritličje- odvisno, lahko je visoko pritličje in lepo urejena okolica, drevesa, grmovnice – naravna zastirka in je sprejemljivo. Če je pa pritličje čisto nizko, na odprtem je pa lahko res vsem na očeh, hladno- dodatno ogrevanje, firbcanje mimoidočih…najrajši bi kakšen drugi štuk, zaradi potresov…lahko hitro pešaka dol prideš…
Ja, saj kako tudi arhitekti ta pritličja načrtujejo, obupno nekje, skoraj, da ti iz pločnika v spalnico vpadejo, nič ograj, grmovja, žive meje…všečna so visoka pritličja z kakšnimi naravnimi zasaditvami. Recimo, če poznate neprofitna stanovanja v Polju…pikčasti bloki, nizka pritličja brez zasaditev…tam bi lahko uredili živo mejo, da bi bilo več intime, so notri invalidi…slabe ideje arhitektov.
Krompir613, 27.10.2021 ob 17:23
Pritličje- odvisno, lahko je visoko pritličje in lepo urejena okolica, drevesa, grmovnice – naravna zastirka in je sprejemljivo. Če je pa pritličje čisto nizko, na odprtem je pa lahko res vsem na očeh, hladno- dodatno ogrevanje, firbcanje mimoidočih…najrajši bi kakšen drugi štuk, zaradi potresov…lahko hitro pešaka dol prideš…
Le pridobi informacije, kako je v primeru potresa- tudi če si v hiši, se takrat nikamor ne bega in teka na prosto, ker ti lahko pade kakšen strop na glavo. Postaviš se pod nosilni obok ali pod mizo, če je dovolj trdna.
Bila v pritličju in v 9 štuku. Glede na lastnosti teh dveh blokov, mi je tam v pritičju bolj ustrezalo (bi pa bila v taistem bloku v 4, tam najvišjem). Slabost pritličja mi je bila pozimi klet, ker so bila tla posledično bolj hladna, plus pa ker poleti ni bilo vroče, medtem ko je bilo v 9 štuku unega bloka ravno obratno. Minus pritličja je bil tudi to, da mi je kljub želuzijam skozi eno majhno špranjico voajer kukal not! No saj je dobil svoje, tudi s pomočjo 2metraša, tisto špranjico pa sem odpravila.
Drugače pa hiša-zakon! na samem oz kje v naravi. Zunaj bitlčk ko se gre na mestni potep, nakup.. drugače pa miiiir in nič anojing sosedov. Aja-v bloku s pritličjem so bili sosedje mirni uvidevni, starejši, res kulsko, medtem ko v bloku z 9 pa hrupni neuvidevni.
Koleraba, 27.10.2021 ob 17:31
Ja, saj kako tudi arhitekti ta pritličja načrtujejo, obupno nekje, skoraj, da ti iz pločnika v spalnico vpadejo, nič ograj, grmovja, žive meje…všečna so visoka pritličja z kakšnimi naravnimi zasaditvami. Recimo, če poznate neprofitna stanovanja v Polju…pikčasti bloki, nizka pritličja brez zasaditev…tam bi lahko uredili živo mejo, da bi bilo več intime, so notri invalidi…slabe ideje arhitektov.
Veš, zelenje in igraje stanejo. Vsi arhitekti načrtujejo zelene površine okrog blokov, v atrijuh itd., investitorji pa pravijo, da tega ne bodo naredili, ker bodo manj zaslužili. Potem je pa tu še vprašanje vzdrževanja. Nekateri etažni lastniki bi si raje odrezali roke, kot da bi skupno živo mejo lepo obrezovali sami ali komu plačali za to.
Živim v pritličju 4. nadstropnega bloka z izhodom na atrij cca 50 m2, ki je ograjen z leseno ograjo visoko 2m.
Spomladi in poleti si kdaj pa kdaj prižgemo plinski žar, otroku na vrtu postavimo mini bazenček, na atriju imamo pospravljena tudi kolesa, s katerimi skozi atrijska vrata dostopamo na prosto.
Na vrtu imam malo gredico z zelišči, spomladi mi odženejo tulipani, pozimi opazujemo ptice v naših ptičjih hišicah ..
Poleti ne potrebujemo klimatske naprave, zaradi hladnih tal pozimi, smo te ob prenovi izolirali.
Malo več pometamo, to je res, vendar našega pritličnega stanovanja ne menjamo za višja nadstropja.
Forum je zaprt za komentiranje.