Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ‘štancani’ piškoti

‘štancani’ piškoti

Ker se bližajo prazniki, sem sklenila letos poskusiti s keksi na mašinco. Veliko, hitro, dobro. Že kar v ustih so se mi topili… In naredila sem jih po receptu. Ampak testo je bilo pretrdo! Keks iz strojčka se ni odtrgal ! Pregosto in pretrdo testo očitno. tako sem valjala in odtiskavala zvezdice tri ure!!! Sicer so odlične, ampak v mislih sem imela hitrejšo varijanto.

Ima kdo preizkušen recept za krhke, maslene piškote za testomat? Glede na prihajajoče praznike bo še kdo hvaležen. Aja, recept je bil iz kulinarične strani, zato me ne tja pošiljat!

Evo, imam dva recepta, – preizkušena. Probaj pa boš videla kateri ti bo bolj všeč.
Fini keksi
– 70 dag mehke moke
– 30 dag ostre moke
– 30 dag sladkorja v prahu
– 4 jajca
– 2 margarini ( skupaj 50 dag)
– 1 pecilni prašek
– 2 vanilij sladkorja

Družinski keksi
– 70 dag moke
-25 dag mletega sladkorja
– 25 dag margarine
– 3 jajca
– 1 pecilni prašek
– 1 vanilij sladkor

Pri obeh receptih, je še zraven limonina lupina, vendar je jaz ne dam, ker moti pri stiskanju keksov, lahko pa daš limonov sladkor. Povej kako bo uspelo, meni so oboji všeč. Sicer jih že dolgo nisem pekla, ker se izogibamo slaščic, vendar v decembru, ko imam dopust za praznike bom tud jaz nekaj spekla, tako da bomo malo grešili. Jaz sem jih še potem polnila z marmelado ali masleno kremo, stinila dva skupaj in povaljala v mletem sladkorju. Lepo pride, da ima eden luknjico. Upam, da ni takšen recept na kulinariki, ker sploh nisem gledala kakšen je tam. LP

Jaz te pa prosim, če ti ni odveč, da v mnenje pod receptom na kulinariki napišeš, da je testo bolj gosto in ni primerno za keksomat. Ali pa vsaj tukaj napiši, za kateri recept je šlo. Prihrani nam svojo izkušnjo…

Mislim, da je samo en recept za kekse na strojček. Sicer pa piše, da se testo zgnete in že to ti lahko pove…
Evita! A jajca najprej zmešaš z margarino in na koncu dodaš moko? Meni se še vedno zdi da bodo pregosti. Kako s keksomatom narediš luknjice? Če praviš da je recept pravi bom že verjela, bojim se le, da ni šlo za nesporazum. Ker bo to spet pomenilo eno uro valjanja in odtiskov in sploh sem potem čisto preč če pričakujem hitrejši rezultat! Saj veš, če nisi pri volji potem tudi keksi niso lepi.

Mislim da je recept s kulinaricne slovenije zelo podoben prvemu Evitinemu. Tudi razmerje se mi zdi v redu. Ne vem kako si pripravila testo, ampak jaz bi na tvojem mestu zmanjsala kolicino na pol (se zmeraj bo kar nekaj piskotov), stepla margarino s sladkorjem, postopoma dodala jajca in nato se moko s pecilnim – ce se ti bo zdelo da je pregosto enostavno ne dodaj vse moke. Pazi le, da ne bo premehko. Piskote z luknjico pa dobis z nastavkom ki ima pet crtic razporejenih v krogu, pride kot vencek. Ze nekaj casa nisem pekla takih na testomat (ga nimam vec), tako da so lahko moje informacije ze malo zastarele. Ti bo pa se katera kaj vec povedala.
Ce pa hoces imeti piskote zelo na hitro, pa naredi testo, ga oblikuj v 5 cm klobaso (lahko jo povaljas v sesekljanih orehih, kristalnemu sladkorju, kokosu…), daj za pol ure na hladno, potem pa jo narezi na rezine in speci. Nic valjanja ali stiskanja.

sem kupila testomat in zdaj se ga mudi preizkusit! In sem nestrpna kot bi bila stara 5 let! Piškote na testomat hočem in nič drugačnih!!! Bom pa res poizkusila s postopnim dodajanjem moke. Po navedenem receptu se zgnete…

A zraven testomata pa nisi dobila zraven nobenega recepta?

nekaj nasvetov je pa tudi na kulinaricnemu forumu:
http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=750

Oba recepta sta preizkušena, definitivno. Testo ni pretrdo, margarina naj ima sobno temparaturo. Je pa odvisno od testomata. Jaz imam dva. Z enim se super delajo, z drugim pa nimam uspeha, pa sem jih delala res velikokrat, tako da sem jih vajena. Testo se pognete. Če imaš še kakšno vprašanje, pa še vprašaj. Je pa tako, na nekatere modelčke so lepi, na nekatere pa ne. LP

Ob tem se mi je porodilo drugo vprašanje: pišete, da najprej zmešati margarino in sladkor, nato jajca, nazadnje moko. Ali to velja za multipraktik?
Ko na roke pripravljam krhko testo za piškote, najprej v moki razdrobim margarino v drobne svaljke, nato dodam jajca in vse ostalo in na hitro pognetem v testo, samo toliko, da stoji skupaj, nato ga dam v hladilnik. Glede na to, da še vedno iščem zanesljivo dober recept (in način) za piškote, me zanima, ali je moja praksa kje zgrešena?

Tora,
Priznam da nikoli nisem razmisljala o nacinu priprave keksov. Obicajno uporabim kar postopek ki je v receptu. Sem pa med vikendom malo pregledovala moj arhiv, zato tudi nisem takoj odgovorila.
Postopek (1) da maslo najprej razdrobis v moki in nato dodas tekocino je najpogosteje uporabljen za krhko dno pri raznih pitah, piskotih ki jih valjas, angleskih “scones”… Tisti kjer pa umesas maslo s sladkorjem, dodas jajca in nato moko (2) pa za piskote kjer kar z zlico oblikujes kupcke in pa nekatere brizgane piskote. Po moje dobis po postopku 1 bolj krhke piskote, za gotovo pa ne vem. Tu bi nam prisla prav pomoc slascicarjev.
Margarina mora biti sobne temperature, potem jo pa s kuhalnico zmesam s sladkorjem, ali pa uporabim mikser, postopoma dodam jajca, nato pa se moko z dodatki. Sporoci ce te se kaj zanima.

Za pokusino pa se:
Pomarancni vencki
150 g moke
30 g skroba
100 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
150 g masla ali margarine
1 jajce
naribana lupina srednje velike pomarance
100 g mletih mandljev
glazura: 150 g sladkorja v prahu, 3 zlice pomarancnega soka
Z mikserjem penasto umesaj maslo ali margarino, dodaj sladkor, vanilij sladkor in pomarancno lupino in stepaj da dobis homogeno zmes, dodaj jajce, stepaj se pol minute, pri najmanjsi hitrosti dodaj presejano moko s skrobom, nato se mlete mandlje. Z zvezdnim nastavkom nabrizgaj vencke na pekac oblozen s peki papirjem, peci jih 13 minut pri 170C, ohladi. Zmesaj sladkor s pomarancnim sokom in na ohlajene piskote okrasno nabrizgaj glazuro.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close