Stalno prebivališče – sprememba da ali ne
Spoštvani,
Sem lastnica stanovanja v katerem sem nekaj časa prebivala, čeprav sem za tisto obdobje stalno prebivalipče ohranila pri starših. Ko sva s partnerjem dobila otroka sva se preselila k mojim staršem in v stanovanju sedaj začasno – za krajše obdobje – gostiva sorodnike.
Otrok je sedaj že v vrtecu in pri uveljavljanju znižanega plačila za vrtec smo kmalu padli na rit…saj smo kljub zelo nizkim dohodkom, padli v visok razred in to zato, ker se moje stanovanje upošteva kot premoženje.
Zanima me ali lahko na kakšen način znižava plačilo vrtca…na primer: s prijavo stalnega prebivališča na naslovu mojega stanovanja ali kako drugače? Kakšne variaante obstajajo…? Kaj pa bi se zgodilo v kolikor bi se odločili za oddajo stanovanja v najem?
V naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Pri uveljavljanju pravic iz javnih sredstev se pri ugotavljanju materialnega položaja upoštevajo zakonsko določene osebe (zakonec, zunajzakonski parter, otroci in pastorki), njihov dohodek in premoženje!
Upoštevajo se plače, honorarji, pokojnine, starševski in otroški dodatek, denarna socialna pomoč, bolniške, regresi, denarne nagrade, tudi preživnina, nagrada skrbniku, invalidski in družinski dodatek, pomoč v obliki denarnih sredstev od invalidskih, humanitarnih organizacij in dobrodelnih ustanov, prejete kot pomoč za preživetje, državne štipendije, ter dividende in vse rente iz življenjskega varčevanja.
Prav tako se upošteva vso nepremično premoženje, osebna in druga vozila, vodna plovila, lastniški deleži gospodarskih družb ali zadrug, vrednostni papirji, denar na transakcijskem ali drugem računu, hranilne vloge ter drugo premično premoženje. A bodite pozorni! Med premoženje se še vedno ne upošteva stanovanje, v katerem oseba dejansko prebiva, seveda do vrednosti primernega stanovanja. Če prijavite svoje stanovanje kot stalno prebivališče, se vam ne bo upoštevalo, do vrednosti primernega stanovanja!
Zraven zgoraj omenjenih zadev se šteje tudi najemnina! V vsakem primeru boste zaradi dohodka od nepremičnin obdavčeni, posledično tudi, če presegate rang za znižanje plačila, tudi tega ne morete prikriti! Davek pri oddaji stanovanja se plačuje letno, v okviru dohodnine, zavezanec za plačilo pa je najemodajalec oziroma lastnik stanovanja. Pri tem je davčna osnova mesečna ali letna najemnina, ki se pri opremljenih stanovanjih zmanjša za 40 % zaradi uveljavitve normiranih stroškov. Od te osnove se potem obračunava in plačuje ali akontacija dohodnine, ali enkratna letna dohodnina v višini 25 %, odvisno ali se je najemodajalec odločil za plačevanje akontacije, ali za plačevanje dohodnine v enem znesku v skladu z ZDoh-1.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.