Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Štajerska pita

Štajerska pita

No, mislim, da se tako imenuje. Sestavine so cimet in skuta + testo. Zdaj pa prosim za recept. Zgleda pa tako: spodaj je testo, nato je plast skute in po vrhu je posut cimet. Vse skupaj je po moje pečeno v pečici. Mnjami, mi jo vedno kupimo na bencinskem servisu v Tepanjah, bi jo pa rada spekla kar doma.

Hvala.

A je mogoče prleška gibanica – čeprav ta je brez cimeta?

Narediš kvašeno testo, potreseš s skuto, ki si jo zmešala s sladkorjem, kislo smetano in jajcem ter potreseš s cimetom.
Sicer jaz to delam brez cimeta ter namažem, preden jo narežem, s kislo smetano.

Izvira pa tole, kar delam jaz, iz Prekmurja.

lp

lp, orehek

Če je spodaj krhko testo, potem vzameš recept za katerokoli pito. Poravnaš ga v pekač, na koncu kar s prsti. Gor daš skutni nadev. Najbolj enostavno ga pripraviš kar tako, da zmiksaš, speniš nekaj jajčk, dodaš skuto in sladkor. Daš v pečico na 180°C za kakšne pol ure. Preprosto in dobro.
LP Mimi

Testo je mogoče res kvašeno, podobno je kot za potico. Skuta in cimet se pa po moje pečeta obenem kot testo.
Orehek, koliko časa pa pečeš?
Mimi N. tale tvoja verzija pa tudi na slaba za preizkusiti.

lp

Koliko časa pečem? Ne vem, sicer pa dokler ni rob lepe rjave barve in je spodaj tudi lepe barve. Najbrž kake 45 minut.

lp

lp, orehek

Orehek, hvala, bom konec tedna poizkusila po tvojih navodilih.

lp

Če gre res za skutno gibanico, je v decemberski stevilki Anje – Recepti recept zanjo. Ce zelis, ti recept prepisem.

Helena

HelenaK jaz bi te prosila za recept za skutino gibanico. Obožujem stvari iz skute.

Evo recept:

Skutna gibanica (tudi zavihnjača)

Kvašeno testo:
Sestavine (za 12 kosov):
1 kg moke
2 jajci
2 dl mleka
42g kvasa
ščepec vanilijevega sladkorja
košček limonine lupine
ščepec soli

skutni nadev:
1 kg skute
200g sladkorja
80g rozin
1 jajce
1 vanilin sladkor
košček limonine lupine

1. Kvašeno testo zamesimo iz vseh navedenih sestavin. Pokrito pustimo na toplem počivati 60 min.

2. Skutni nadev: V skledi gladko razmešamo vse sestavine; limonino lupino a drobno nastrgamo.

3. Vzhajano testo razvaljamo in položimo v okrogel pekač, tako da nekaj testa visi čez rob pekača. Testo premažemo s skutnim nadevom, nato pa testo, ki je viselo čez pekač, zavihamo prek nadeva. Pečemo pribl. 25 min. v pečici pri 180 stopinjah.

Helena

Hvala!

Helena, podobno skutno pogačo sem zdaj enkrat delala. Vendar – vzela sem navadno krušno testo, bilo je bolj kot kruh za večerjo, ne prava pogača.

Zato gledam ta tvoj prepisan recept: a je res samo 2 dl tekočine na 1 kg moke? Gre to skupaj? Takšnega razmerja še nisem zasledila.

Hvala in lp, Mimi

A ni prleška gibanica v slani verziji?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close