št.dni dopusta za zahtevnost dela negospod.
Prosim sledeče:
Za našo organizacijo velja Kolekt,.pog. za negospodarstvo, podjetje pa ima še interni pravilnik in sistemizacijo.
Doslej sem vedno dobila 3 dni dopusta za zahtevnost del. kar naenkrat pa so spremenili pravilnik, kjer se za mojo stopnjo izobrazbe predvideva le en dan dopusta za zahtevnost del (mimogrede, delam dokaj zahtevna dela, kljub temu, da imam le V. stopnjo izobrazbe)
Ali mi lahko kar tako odvzamejo dopust??? še to, interni pravilnik pripravlja v našem podjetju le ena oseba in kolikor vidim pri spremembah, so se dotaknile (beri šle na slabše)le mojega področja, njenega (vodstvenega) pa ne, prav tako ona pripravlja akt o sistemizaciji, ki mene razvršča najnižje pod običajno tajnico (zaradi izobrazbe), delam pa dejansko vse tisto, kar bi spadalo po sistemizaciji za strokovnega sodelavca. Iz tega sledi, da sem uradno tajnica, temu primerno imam seveda tudi nizko plačo, in manj dopusta in vse, kar potegne zraven.
Pač, razumem, da imam le V. stopnjo ekonomske, ampak da mi kar tako iz danes na jutri zmanjšajo dopust za 2 dni????
Pozdravljena!
Vsebino sistemizacije in pravilnika o LD določa delodajalec. To lahko vsako leto znova spreminja, pod pogojem, da upošteva najmanj kolektivno pogodbo dejavnosti, ki velja za podjetje oz. ZDR. Torej ti lahko vzame dopust, če še vedno ne posega v pravice iz KP oz. ZDR.
Tudi pri nas smo imeli tak primer, saj smo spremenili osnovno dejavnost in s tem padli pod novo KP. Ker smo interne akte prirejali na novo KP (tudi pravilnik o LD), je nov izračun nekaterim prinesel več, drugim manj dopusta. Najbolj kritični so dobili tudi po 4 dni manj! Žal, a tako to je….
Druga stvar pa je, da se mora sistemizacija ujemati s stanjem v pogodbah o zaposlitvi oz. obratno. Torej opis in naziv tvojega delovnega mesta mora biti v pogodbi o zaposlitvi enak, kot je v sistemizaciji. Če si podpisala pogodbo za tajnico – potem delaš pač pod pogoji za tajnico. Če pa so sistemizacijo spremenili, tvoje del. mesto ukinili pa bi mogli dati novo pogodbo v podpis. Skratka tu te nisem čisto razumela kaj so naredili, da bi ti lahko razložila kako in kaj…
Forum je zaprt za komentiranje.