Najdi forum

Srnin golaž

Prosim, zaupajte mi, kako pripravite srnin golaž.
Hvala!

Marjeta

Pod rubriko Kuhinja slovenskih regij je Stajerc opisal nekaj zelo dobrega iz srnjega mesa.Poglej in presodi. Golaz pa jaz delam kot iz drugega mesa,le se nekaj zacimb dodam.Predpriprava je vazna:vlezanost,paca…Lp Sonja

Pri nas smo ga skuhali tako kot navadnega (brez pace), je pa res, da se je naš “kuhar” potrudil in očistil, tako, da smo jedli čisto meso, brez ene same žilice.

“Sonja z morja” mi lahko zaupaš tvoj recept za paco.

Ana

Kako pa naredite običajni golaž?
Lep dan,
Marjeta

Čebula popražiš (količinsko v razmerju 1:1 z mesom seveda), dodaš meso in cmariš dokler na koncu ne dodaš še paradižnikove mezge, jaz pa sem našega začinila še s kajenskim poprom.
Pri nas se včasih poleg kisle smetane postreže tudi z brusnicami.
Ja pa polenta zraven (ali polentni cmoki, če jih znaš pripraviti, jaz jih ne znam, pa bi jih rada znala).
Ana

Paca ali lepse kvasa za divjacino(tudi jagenjcek, kozlicek)
Voda,korenina petersilja,koren ,koscek zelene,cebula,lovorov list,,nekaj brinovih jagod,malo muskatnega orescka,cel poper, timijan ,pimenta,ingver,,kis po okusu.
V mrzlo nesoljeno vodo denemo osnazeno in narezano zelenjavo in vse zacimbe.( Ce cesa nimas,nic hudega.).Vse skupaj zavremo in med kuhanjem prilijemo malo kisa in malo osolimo(po zelji).Vre naj eno uro.V ekonomu manj..Ohlajeno kvaso prelijemo preko mesa.Jaz pustim vsaj eno noc.Posoda naj bo porcelanasta.Meso iz kvase je mehkejse in boljsega okusa.Cim trse je meso,dlje naj bo v kvasi.Moja nona je v taki kvasi shranjevala meso tudi en teden,ko ni imela hladilnika.
Ne vem,ce so to pravi polentni cmoki,kar delam jaz.Ko kuham polento,vmesam malo masla i nariban parmezan.Potem z zlico oblikujem cmoke,jih dam v namascen pekac,naredim jamico,vanjo dam se malo masla in parmezana in hitro popecem.
Lp Sonja

Srna po bohinjsko

2 kg srninega hrbta ali stegna, 1/2 kg jušne zelenjave, 10 dag slanine, 5 dag masti, cel poper, brinove jagode, rožmarin, 3 dl kisle smetane, 10 dag brusnic, kis, sol

Hrbet očistimo kožic, oz. stegnu izluščimo kosti. Meso pretaknemo s slanino in osolimo. Ostanek slanine in maščobo razbelimo, dodamo narezano zelenjavo in začimbe, po vrhu položimo meso in v pečici lepo zapečemo. Zapečeno meso prelijemo s smetano, dodamo brusnice, malo juhe ali kvaše in pokrito dušimo do mehkega. Meso razrežemo na kose, jih zložimo na krožnik. Omako pretlačimo, jo malo okisamo (lahko tudi s prehtranovim kisom) in zlijemo po mesu. Zraven ponudimo razne cmoke, slan krompir, domače rezance ali ajdove žgance.

Dober tek. Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close