Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Srednji Vzhod

Srednji Vzhod

Kako se piše: Srednji Vzhod ali Srednji vzhod?

Hvala.

Pogledal sem v SP in našel Bližnji vzhod, torej sklepam na Srednji vzhod. Lahko pa je tudi samo Vzhod, če pri tem mislimo na vzhodni del večje zempljepisne enote, npr. evropski Vzhod.

In kaj naj bi bil Srednji vzhod? To, kar je v angleščini Middle East, je pri nas Bližnji vzhod. Japonska je Daljnji vzhod. Vmes je pa Jugovzhodna Azija. Vsaj po moje. 🙂

SSKJ (pri geslu vzhod): Srednji vzhod: področje, države med Bližnjim vzhodom in Pakistanom

Nisem sicer prepričana, da bi se geografi strinjali. A Bližnji vzhod naj bi torej bil samo Arabski polotok?

SSKJ: Bližnji vzhod področje, države ob vzhodni obali Sredozemskega morja in blizu nje; Daljni vzhod področje, države ob vzhodni obali Azije in blizu nje;

Veliki splošni leksikon pravi takole: Bližnji vzhod, države jz. Azije in nekaj držav sv. Afrike; za države Bližnjega vzhoda navadno veljajo države Arabije, Egipt, Iran, Irak, Izrael, Jordanija, Libanon, Sirija in Turčija, včasih pa še Etiopija, Libija, Sudan in Somalija.

Kaj pa pravi za Srednji vzhod, če kaj?
Ta definicija Bližnjega vzhoda se mi sicer zdi čisto ok, za Srednji vzhod pa še vedno dvomim.

New Report

Close