Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Srednja šola v enem letu?

Srednja šola v enem letu?

Pozdravljeni,

Star sem 18 in kar se tiče moje srednje šole sem 2x padel prvi letnik nato pa zapustil in obupal od vsega eno leto nazaj (zdravstveni in osebni razlogi) – se pravi uradno imam končano samo osnovno solo. Ker sem imel eno leto za razmišljat kaj in kako in se malce spravit v red sem se odločil končati srednjo šolo, vendar rabim malce info o vseh opcijah, morda je kdo od vas bolj informiran o vsem tem. Namreč želel bi končati res katerikoli poklic v roku 1 leta če je to kako možno ali morda kakšen tečaj ki bi veljal kot vrsta izobrazbe, ne vem… Imam možnost da odpotujem v tujino vendar ne brez izobrazbe.
Lepo prosim če mi lahko nekdo ponudi kakršne koli informacije, bi bil zelo hvaležen.

Lep pozdrav,
D.J.

Gre, jaz sem (sicer prekvalifikacija) morala narediti vse izpite za srednjo šolo kot razliko med zaključenim programom in vpisanim programom in naredila sem še dva ali tri izpite, ki sem jih sicer imela že priznanih, da sem izboljšala uspeh za četrti letnik in se izognila zaključnemu izpitu.
25 izpitov od oktobra do naslednjega decembra.

Tako da gre, če se res resno lotiš.

V enem letu, pa je bil zelo soroden program? Kaj če si gimnazijec pa bi delal frizersko? Ali zdravstveno? No tudi mene zanima to. Sem vedno razmišljala, da bi mogoče prav prišlo.

Prekvalifikacija je čisto nekaj drugega kot, če nimaš predhodne izobrazbe.

Za avtorja pa, težka bo. Večina programov za odrasle, traja 2 leti, vendar je pogoj za vpis opravljena vsaj 3 letna poklicna izobrazba ali druga srednja šola. Se pravi, tega pogoja ne izpolnjuješ. Če imaš v celoti opravljen 1.letnik, sicer ne vem kateri program, potem pojdi na to šolo ali katero drugo in vpiši 3-letni poklicni program. Manjkata ti torej 2 leti in mogoče ti omogočijo, da s pridnim delom vse opraviš v 1 letu. Če pa tudi 1.letnika nimaš opravljenega v celoti, potem pa ti verjetno ne preostane drugega kot raztegniti čas do izobrazbe vsaj na 2 leti.
Če imaš pa kak VIP in dost denarja, pa se verjetno da zmeniti vse :-))
Pozanimaj se zdaj, ko so v teku vpisi za naslednje šolsko leto.

Prekvalifikacija bi znala it, sploh če so splošni predmeti priznani in rabiš samo stroko.
Če pa nisi naredil prvega letnika v dveh letih, zdaj pa bi vse štiri v enem – misija nemogoče. Predlagam, da greš na razgovore na nekaj ustreznih šol, pa boš videl, kaj se da v PLAČLJIVEM programu za odrasle, v rednem prav gotovo ne gre.

Vem, da se je z opravljeno SŠ dalo prekvalificirat v frizerja v 1 letu. So lani oglaševali, tu v MB.
Druge tehnične smeri, kot zdravstvena, trajajo kljub predhodno končani gimnaziji recimo, 2 leti. Zaradi prakse in izvedbe praktičnih predmetov.
Tudi računalniška tehnična bi trajala 2 leti, s tem da tu se da verjetno dogovorit, da se kak predmet, dva vzporedno opravljata. Ali pa, da obiskuješ oba letnika hkrati, kar je težko, ker se izvajata hkrati, običajno na isti dan in ob isti uri, prisotnost pa je na praktikumu obvezna. Ampak mogoče se da kaj dogovoriti.
lp

Obstajajo 4 opcije- prva je maturitetni tečaj v katerega se lahko vpišejo- kdor ima 3 letnike gimnazije, ali je končal katerokoli poklicno šolo. Z opravljenim maturitetnim tečajem lahko greš na maturo in tako pridobiš formalno izobrazbo ter vstopnico za vpis na fakulteto.

Druga opcija je poklicni tečaj v katerega se lahko vpišeš, če imaš opravljen program gimnazija bi rad se prestrukturiral v strokovno tehnični program.

Tretja opcija je, da kot 21 letnik pristopiš na maturo in tako pridobiš vstopnico za vpis na fakulteto, ampak s tem nimaš opravljenega programa gimnazija, le vstopnica za fax je to. V praksi skorajda neizvedljivo.

Četrta opcija je prekvalifikacija, na šoli ti povedo katere izpite moraš opravit, da se iz recimo gimnazijca prestrukturiraš v zdravstvenega tehnika.

Poklicni tečaj in maturitetni tečaj trajata 1 leto.

To kar ti pišeš je nemogoče, želiš izobrazbo, ne bi pa veliko naredil. Predlagam ti, da se vpišeš v program za odrasle in v 2 ali 3 letih prideš do željenega poklica. Nimaš tudi nobene šolske kondicije v tem trenutku, pa tudi nobenega znanja.

Prej programerski tehnik, potem ekonomski tehnik.
Vsi strokovni predmeti, nekaj je bilo tudi razlike v splošnih predmetih (psihologija, sociologija…ki jih prej nismo imeli ali pa smo jih imeli premalo).

Obrni se na kakšno Ljudsko univerzo oz. izobraževanje odraslih, ti bodo vse razložili.

Če imaš samo OŠ v 1. letu ne bo šlo, v 2. letih pa, če si priden – gre.

Predvidevam, da si zaljučil vsaj prvi letnik, mogoče celo tudi drugi. Dokončaj to, kar si začel, to ti bo najlažje in najhitreje. Predmete delaš po izpitih, pri nekaterih se lahko zmeniš, da delaš dva letnika skupaj, da gre hitreje. Eno leto je mogoče res zelo optimistično, ampak do junijske mature naslednje leto bi pa šlo.

Vse padle v srednji šoli? A ne znate brat, dvakrat je padel prvi letnik, kako bo potem v enem letu vse skupaj spravil? Misija nemogoče.

Na žalost cel kup uporabnikov tega foruma ne zna brati. Avtor je jasno povedal, da ima končano le osnovno šolo, od srednje šole pa niti enega letnika, skoraj polovica odgovorov pa se nanaša na prekvalifikacijo.

Saj ne vemo, ali je padel zaradi tega, ker res snovi ne bi razumel ali je padel zaradi tega, ker se je pač ukvarjal s sto drugimi “pomembnejšimi” zadevami kot pa je šola in ni razumel, ker sploh ni poslušal ali pa ga sploh v šoli ni bilo.

Za tole bi ti pa znali pomagati na CDI Univerzumu. Meni so odlično svetovali in me usmerili v program, ki sem ga najhitreje opravil.
Priporočam, da se obrneš na Mojco Sikošek Penko, ona je tam svetovalka in se res zna postaviti v tvojo kožo.

Ker vidim, da vas je tu kar nekaj, ki se spoznate na te stvari, bom pristavila svoj lonček. Avtorju teme se opravičujem.
Imam sin, starega 21 let. Končano ima gimnazijo, nikakor pa ne spravi skozi mature. In to samo zaradi enega predmeta. Ponavljal ga je že 6 x in ne gre in ne gre. Zdaj se bojim, da je že obupal. Glede na to, da je gimnazijo kar dobro izdeloval, brez popravnih, samo z inštrukcijami pri tem predmetu, se mi zdi škoda, da bi ostal brez poklica. Želi si študirati v smeri, kjer ni potrebna splošna matura. Se pravi bi moral opravljati poklicno. Zdaj me pa zanima kakšni so postopki, da greš lahko s 4 letniki gimnazije delati poklicno maturo. Kam sploh se obrniti za informacije. Hvala.

Vsaka srednja šola ima nekoga, ki ima preko maturo. Običajno so ti kontakti na spletni strani šole, drugače pa pokličite v tajništvo.

Poklicna matura ima obvezni in izbirni del. Pri obveznem je to slovenščina in en strokovni predmet z nalogo. Pri izbirnem delu pa je to ali matematika ali tuj jezik in spet nek projekt / naloga / izdelek.

Se pravi, sin bi lahko uveljavljal le slovenščino, tuj jezik in matematiko, če so to predmeti, ki jih je uspešnop ripravil. Še zmeraj pa ne bi mogel opraviti dveh predmetov, ki sta povezana s strokovnimi predmeti. Tako da bi na šoli verjetno svetovali prekvalifikacijo, ki v večini traja 2 leti – priznajo vse splošne predmete in opravlja le strokovne. Odvisno od šole in dogovora, bi mogoče lahko obveznosti opravil v enem letu.

Dan danes so skoraj vse informacije na psletnih straneh šol, samo zraven se je treba usest in preštudirat.

lp

En moj frend je srednjo, sicer že neki let nazaj, delal po izpitih, si je plačeval sam in 4 letno izobraževanje naredil v 2 letih. Večinoma se je učil sam, kdaj pa kdaj pa je šel tud na kakšna predavanja.
Pa mislm da je par predmetov naredil tako, da se je učil en predmet rečmo za vsa 4 leta in potem šel na izpit tega predmeta za vse 4 razrede.

Kater predmet je to? Malo mi je čudno ker je matura precej lažja kot testi čez letnike. Lahko pa vzame drug predmet za maturo? Razen če je SLO/MAT/ANG…

pozanimaj
http://www.cdi-univerzum.si/

https://www.erudio.si/

pa verjetno je še kej.

Avtor teme tukaj.

Dvakrat sem padel letnik ker:
1. Pol leta sem bil odsoten zaradi zdravstvenih težav in so rekli da je najlažje seenkrat začeti
2. Ker je bil ogromen pritisk vrniti se nazaj in da te 30 folka sprašuje 3 mesce kaj je blo kaj je blo in se je zdravstveno stanje malce poslabšalo zaradi stresa. Ker sem pa želel dokončati letnik sem se preforsiral in je šlo po gobe nazaj v bolnišnico. Tako da sem se enostavno izpisal in pavziral rehabilitacijo opravil in je sedaj okej. Bil sem zelo dober učenec v osnovni šoli pa tudi na srednji sem se na začetku kar dobro znasel, med pavzo sem tudi gdaj pa gdaj prelistal gradivo tako da sm zelo samozavesten mogoče celo preveč da bi mi uspelo v 1 letu če je sploh opcija kar sem pa dojel da zgleda ni..

Hvala vsem na odgovorih,
Lep pozdrav

Prekvalifikacija je čisto nekaj drugega kot, če nimaš predhodne izobrazbe.

Za avtorja pa, težka bo. Večina programov za odrasle, traja 2 leti, vendar je pogoj za vpis opravljena vsaj 3 letna poklicna izobrazba ali druga srednja šola. Se pravi, tega pogoja ne izpolnjuješ. Če imaš v celoti opravljen 1.letnik, sicer ne vem kateri program, potem pojdi na to šolo ali katero drugo in vpiši 3-letni poklicni program. Manjkata ti torej 2 leti in mogoče ti omogočijo, da s pridnim delom vse opraviš v 1 letu. Če pa tudi 1.letnika nimaš opravljenega v celoti, potem pa ti verjetno ne preostane drugega kot raztegniti čas do izobrazbe vsaj na 2 leti.
Če imaš pa kak VIP in dost denarja, pa se verjetno da zmeniti vse :-))
Pozanimaj se zdaj, ko so v teku vpisi za naslednje šolsko leto.[/quote]

Pozdravljeni!

No to čisto ne drži… Pogoj za vpis v poklicne šole za odrasle je da imate dokončano osnovno šolo in denar ker izpiti niso prav poceni… Kar se pa tiče končanja ja cca. 1in pol max 2 leti razen če si bistre glave se da malo prej končati 3 letni program… Svetujem ti, da ko se odločiš malo preglej programe teh izvajalcev ker so od enega do drugega različni… Naprimer če opravljaš smer trgovec- ima ena šola več programom drugi manj a kljub temu pridobiš enako izobrazbo le da pri enih plačaš več pri drugih manj…

Srečno in uspešno šolanje..

[b]croci.kubb@gmail.com[/b]

Imam uprasanje, ni najbolj primerno za to stran, ampak mogoce mi bo pa gdo znal povedati. Ali se da odpreti s.p ali s.p popoldan z dokoncano osnovno solo? Sicer ce je potrebno dokoncati srednjo, bi jo dokoncal, ampak v casu dok bi imel odprt s.p…. Ne najedem najbolj natancenga odgovora na internetu. Lahko bi uprasal koga drugega, ampak se mi zdi da je tukaj naj bolj primerno za postavit taksno uprasanje. Se opravicujem na motnji in taksnem uprasanjem ki ni vezano za tole splet.

Lp; Antonio

Lahko.

Z osnovno lahko odpreš s.p. z neko splošno klasifikacijo dejavnosti, recimo posredovanje pri prodaji, ne moreš pa odpreti s,p, kot obrtno dejavnost, recimo frizerstvo, orodjarstvo , keramičarstvo, to so obrtni poklici, tu pa rabiš ustrezno izobrazbo , ali pa moraš nekoga zaposliti s primerno izobrazbo.

Rciva lahko imaš salon, ti pometaš, frizerka pa striže, lahko imaš keračičarstvo, ti mešaš lepilo , keramičar poklada ploščice, ti počistiš za njim…

Okej to mi je jasno.  Uglavnem odprem lahko tipa trgovino ki glasi na mene s.p, sicer je to lahko tudi s.p popoldan. ampak jas nemorem bit prodavalec ampak moram imeti zaposleno osebo ki ima dokoncano srednjo solo. Sicer odpru bi naprimer trgovino z mesanimi izdelki, toda notri ni hrane, mogce kaksen hladilnik z pijaco ali pa dodatna hrana za zivali. trgovina bi bila z vec namenskimi stvarmi. uglavnem nerabim dokoncano srednjo solo. sicer jo tudi lahko dokoncam v primeru da bi bilo komplikacije pri odpiranju s.p, s.p.popoldan. Hvala drugace na odgovoru. 🙂

S.p. popoldanc si lahko samo ob izpolnjenem dejstvu polne redne zaposlitve že nekje drugje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close