srednja šola
živjo, rada bi prašala nekaj o srednji šoli. kot vsaki učenec devetega razreda se mora odločiti kam bi rada šla v srednjo šolo, in kaj bi rada v življenju sploh počela. sama menim da je to težka in odgovorna odločitev. a vendar se pač moram odločiti. no sem punca, devetega razreda, ki nevem mam naj gre v srednjo… v šoli imam večinoma trojke ocene. nekaj časa sem si želela iti na logistično (logistični tehnik) vendar me je strah da bi bilo to pretežko zame, sam je 4 letna, in tudi dobiti zaposlitev je težje… zato se odločam še med gostinsko 3 letna. to me vendar ne veliko veseli, vendar drugam ne morem iti. rada bi naredila takšno srednjo šolo da bi dobila poklic, se zaposlila, preselila, družina itd. imeti dovolj denarja za stroške in pa nekaj zase. res nevem, kaj mislite ali je logistična res pretežka šola zame. ali naj izberem kar gostinsko?. prosim da mi malo pomagate. sam res nevem, več kot študiram kam, manj vem. hvala že vnaprej 😀
Če te ne veseli, ne hodi na gostinsko. Iz katerega kraja pa si? Ni treba napisati točno, le območje (okolica Kranja, okolica Novega mesta…). Potem poglej šole, ki so v bližini, njihove programe in boš morda kaj našla. Drugače pa boste tudi v šoli govorili s svetovalno delavko o tem, sigurno ti bo znala kaj pametnega svetovat.
okolica celja. moji cilji in sanje so zelo veliki, in skoraj da nemoroče uresničiti s mojimi ocenami. rada bi pa poskusila… rada bi da si čes nekaj let nebi očitala da nisem probala na logistični. če bo šlo bo šlo, če ne se bom pa prepisala na kakšno lažjo. a vendarle se s tem moji starši ne strinjajo. zato so rekli da naj grem na gostinsko, saj je lažja, in tudi službo je lažje dobiti. res imam željo in cilj da bi sla na logistično. vendar me je strah, eno leto bi vrgla stran, in tudi psihično bi me to podrl…
Obstaja rešitev – nadaljuj šolanje v Nemčiji. ker smo članica EU, ne boš imela formalnih težav. Boš pa imela “fajn “odskočno desko in zaposlitev TAKOJ po šoli ….
Če bi rada bližje: 24.11. imaš npr. Dan odprtih vrat v Celovcu:
https://www.google.si/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwieodTUuqbQAhVBvhQKHRG1CdIQFggrMAE&url=https{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3A{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2F{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2Fwww.slog.at{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}2F&usg=AFQjCNGEoJf-isp7q0LKChKzWgI6rMScWw&sig2=EAVrph8HnF2t6P1HeNiAqA&bvm=bv.138493631,d.bGg
Najbolj je odvisno zakaj imaš take ocene v OŠ kot jih imaš.
če se veliko učiš, redno delaš naloge in svoj prosti čas porabiš samo za šolo, pa ne spraviš skupaj več kot za 3, potem je res vprašanje kako ti bo šlo na srednji tehnični.
če si lenoba in za šolo ne migne s prstom, potem imaš pa spet problem. ker na srednji bo treba mignit. zelo. in ker nisi tega navajena, ne mislit, da se boš tega navadila med poletnimi počitnicami.
tako da moj predlog je, da se lepo vpišeš na 3 letno in potem narediš 3+2. zgubiš tisto eno leto, ki je v primerjavi z osemdesetimi, ki jih doživimo, nič.
Js sem 9.razred. Js ti predlagam, da zdajle še ne razmišlaš o tem. Js sm se neki časa ful ukvarjala s tem in ja pač brezveze. Na koncu je pršlo samo od sebe in nek notranji glas mi je reku da nej grem na Kajuha. In zdej res grem. Zdej glede na ocene ne vem zakaj bi ti bla logistična pretežka? Sej logistična ni nevem kaj da bi jih ful padl al pa kej? Če te gostinstvo ne veseli se mu daleč izogni, ker tam boš res mogla delat od a do ž, od pomivanja posode, velik ljudi ti bo pametoval, delala boš sobote in nedelje. Želje in sanje imaš velike? Kakšne bolj točno?
Ma, kakšna gostinska? Halo?! To si vsak dan, petek, svetek, praznik, vikend, dan na dan v službi! Na nogah! Bi zavestno izbrala tak poklic? Kelnariš lahko tudi kot študent, ne potrebuješ za to nobene šole!
Kaj te pa logistika tako zelo veseli? Si predstavljaš, kaj boš potem delala?
Vsekakor ti priporočam 4 letno šolo in tudi tvojim staršem priporočam, da te usmerijo v 4 letno, ker drugače te bodo šolali še dve dodatni leti in boš s srednjo šolo zaključila komaj pri 20ih – še vsak, ki ga poznam in je šel na 3 letno, je šel takoj še naprej v +2 program.
Imam sina, ki je hodil na SPSŠB LJ, smer Logistični tehnik.
Tako ti bom povedala. On je imel težave z učenjem že v OŠ (vse razrede). Skratka, nikoli mu ni bilo do učenja. Vse bi delal, samo da ne bi imel knjige zraven.
Vpisal se je na omenjeno SŠ. Ni je dokončal. Pa ne zato, ker bi bila težka, ampak zato ker enostavno ni čisto nič delal za to, da bi jo naredil. Poznam 2 njegova prijatelja, ki v OŠ prav tako nista blestela, bila vsa leta dobra, SŚ smer Logistika pa sta oba končala.
Mislim, da če boš vsaj malo mignila, da ne bo težko. Zato, če te veseli kar korajžno.
Mislim pa, da zaposlitev s to izobrazbo ni tak problem. Tista 2 sta takoj po koncu šolanja dobila zaposlitev. Z omenjeno izobrazbo pa imaš veliko izbiro glede zaposlitve. Vsaj tako je bilo 4 leta nazaj. Logistiko pa ima danes vsako podjetje.
Pojdi na logistično. Ne se silit na gostinsko, če ti ni. Treba pa bo delat,se sproti učit. Pa zapomni si, da nič ni čisto tako, kot pričakuješ. S 4-letno srednjo šolo greš potem lahko naprej študirat ali pa naknadno narediš kak enoletni poklicni tečaj za kak drug poklic, če kot logistični tehnik ne dobiš takoj službe. Poslušaj sebe, ne pusti, da te prepričajo v nekaj, česar ne želiš. Srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.