Najdi forum

Srednja Amerika

Popotniki!

Pravkar sem se vrnila s popotovanja po Srednji Ameriki. Obiskala sem Mehiko, Gvatemalo, Honduras, Salvador, Nikaragvo in Kostariko. Če imaste vprasanja sem vam na voljo!

K.

Kaj ti je bilo najbolj in kaj najmanj všeč?

Kakšne so cene?

Prosim vpiši odgovore pod rubriko:

Države

LP!

Š3tof

Poleti oziroma jeseni bom potoval skozi tiste kraje s kolesom, zato me zanima, kakšne so tam ceste, povezave med kraji, odnos policije do popotnikov, ki npr. spijo na prostem…

lahko mi tudi pišeš na mail iztok_stef@trave.over.net

hvala za info.

lp, iztok

Ojla,
poleti grem v Guatemalo. mi lahko daš kaj nasvetov?
Približno že vem, kaj bi rada videla, je kakšna stvar, ki je tebe še posebej očarala?
Petruška

Zivjo Iztok!

Tole si si pa zadal podvig!
Tkole je: Gvatemala je poleg Hondurasa najbolj nevarna drzava. Ko si enkrat v kraju situiran ni panike, problem je ko si na busu! Ni domacina ki ne bi bil na busu in ga ne bi oropali! Pol pa se srecas ogromno popotnikov s taksnimi izkusnjami. Ves, sem tudi srecala dva para, ki sta si zadala prekolesariti celo Mehiko, Gvatemalo, Belize in Salvador. Ne da te strasim, ampak samo v Gvatemali so jih 2* oropal. Problem je tudi, da je policija skorumpirana v nulo (sej ni čudno če pa imajo plačo 120$). Par, ki sem ga spoznala v Cobanu sta potovala z avtom. Ko sta iz Mehike prestopila v Gvatemalo sta na meji zamenjala vse pesote v quetzale. Vsota je bila okoli 50$. Cez pet min, ko sta se ze odpelala, ju je dohitel avto, notri pa stirje policaji. Vstavili so ju, dal pistole na glavo in pobrali ves denar!
Taksnih neprijetnih zgodb je ogromno! Je pa res, da je Gvatemala tako lepa, zanimiva in nam cisto drugacna da ti z veseljem cakas naslednji dan!
Nasvet:1. NIkoli, nikoli, nikoli ne pridi na cilj v mraku!!!
2. Tja pejt z zelo dobrimi amortizerji!!! Ceste so obup!
3. Toplo ti priporocam, da ne spis ob cestah!!! Je prenevarno!
4. Policija je neučinkovita, neuporabna in se jo domačini in popotniki izogibajo!
Honduras:
Ceste so še hujše, samo vozniki ne divjajo tako fejst kot v Gvatemali. Dostkrat sploh ni asfalta!
Policija je tudi tu podkuplena in z njo ne želiš imeti opravka.
Varnost: V Hondurasu je problem da drzavo obvladujejo gangi-marasi! Vecinoma se pobijajo med sabo in so tako civilisti izuzeti, se pa seveda vcasih zgodi, da nardijo tudi mal reda po mestih! Jaz sem bila ravno tisti dan v San Pedro Suli, ko so pobili 28 ljudi na busu! Naslednji dan so na ulice pripeljali tanke in vojsko. No, pol si lahko predstavljas, da se ne pociti clovek glih varno!
Ce se bos potikal po karibski strani Hondurasa (Tela, Truhillo, La Ceiba) ti naj ne pade na pamet, da bi kampiral na plaži!!!! Samomor!!! In nasvet kot prej za Gvatemalo: Bodi na cilju pred temo v vecjih mestih in v Tegusu! Ce se bos imel namen potapljat ali pa snorklat na Bay Islands ti priporocam Utilo. Je raj-popolnoma varno, backpack otok, karibsko vzdusje!!! Pa se v tem casu bo tam suho obdobje in bo vecja vidljivost v vodi, pa se nadležnih kamarjev in sand flies ne bo veliko!
Salvador:
Meni najljubsa drzava. Po drzavljanski voji 10 let nazaj so drzavo popolnoma preorganizirali. Zamenjali so policijo in vodilne ljudi na položajih. To ima za posledico, da policija ni skorumpirana in je učinkovita ter seveda popotnikom prijazna! Država ima tudi politiko, da gre 4% od vsake prodane galone bencina za obnovo in popravo cest! Ceste so zato boljse kot v Sloveniji in Salvadorčani so na to zelo ponosni!
Seveda moras biti tudi v El Salvadorju previden. Ubistvu sta samo dva nevarna mesta San Salvador in Sansonate.
Čar Salvadorja je v tem da ga vecina popotnikov preskoči in je zato še turistično neokrnjen. Tam sem bila 2 tedna in sem srečala 5 turistov. Domačini so ekstremno prijazni in jih zanima vse o održavi iz katere prihajaš! So zelo ponosni da si obiskal Salvador in ti večkrat dajo roko ter se ti zahvalijo za obisk države! Tudi država ima veliko za ponudit: Krasne vulkane, čudovito plažo, prelepe nacionalne parke in lepa kolonialna mesta.
Nikaragva:
Prelepa in saj zame ni dala vtisa da je nevarna! Ceste so tko tko, ampak se da! Bus rabi za 17 km 1,5 H! Na celini s prevozom ne bos imel težav, problem je samo na otoku Ometepe. Cesto tlakujejo šele zdaj! Na otoku je prekrasno, lahko tudi kampiraš, ker je varno.Nikaragva je zelo poceni. Povrecno za spanje zapravis 3-4 $, hrana je okoli 2$. Na otoku je pa še enkrat ceneje!
V Nikaragvi se vecinoma da spati tudi v sotoru, kar je prejšnjih dražavah ne mogoče. Šotore imajo tudi že v kampih, tako da dostikrat sploh ne rabiš svojga. Na noč stane 1$.
Costa Rica:
Zelo turistična in kar je najhuje okupirana s sluzastimi debelimi Američani, ki pridejo na kurbice! Ampak kljub temu zelo lepa!!! Narava, živali, plaže, morje!!!! Tudi varna za tvoj način potovanja. Tam bos lahko povsod kampiral. Kr pejt do ene hiše in jih prosi če lahko kampiraš na njihov vrtu! Bos videl ti bodo vsi pomagali! Policija je lahko vcasih zoprna, sploh do turistov ki najamejo avto. Kr tezijo jim, in jih je treba vsake tolk cajta podkupit. Je pa Costa Rica zaradi razvitega turizma v primerjavi z ostalimi državami draga. Prenočiše 6$, kosilo 3$, prevozi so pa poceni in nimajo chicken busov!!!!! Ce bos imel čas ne izpusti nac. parka Corcovado in Tortuguero!
Ce zelis se kaksne informacije pisi!
Pa pa

Petruska zivjo!

Gvatemala ti bo všeč! Indijanci Maji naredijo poseben čar tej državi! Država je polna barv!
Jaz sem obiskala:
Lago Atitlan, kjer sem v San Pedru (vasica ob jezeru) spala za 1$. Jezero je prečudovito, obdano je z tremi vulkani in sončni zahodi so neverjetni! Od tam imaš lahko kar nekaj dnevnih izletov. V petek obišči tržnico v vasici Solola. Tržnica je za domačine in ni turistična! V nedeljo pa se z busom zapelji v Chichicastenango na največjo majevsko tržnico! Je sicer zelo turistična vendar se lahko človeku zmeša od vseh tistih lepih stvari ki jih prodajajo Kupi si kaj lepega, samo vedi, da je cena ki ti jo bodo ponudili najprej 6-8* večja! Primer: Kupila sem dva velika pregrinjala za posteljo. Začetna cena vsakega je bila 770 qetzalov. Po pol urnem ,,dilanju,, sem dobila dva za 300q. Seveda je španščina pogoj!!!
Če se imaš namen učiti špansko ti priporočam Quetzaltenango. Je v zadnjem času bolj popularen od Antigue.
Če si avanturist pojdi za dva dni v gorsko majevsko vasico Nebaj. Pot do tja je mučna ker ni nobenih busov ampak bo vredno!!!
Ne izpusti Cobana in aktivnosti okoli kraja.
Obišči Tikal in prespi v parku. Je sicer drago za Gvatemalo (15$) ampak ti bo nepozabno!
Iz Tikala obišči Rio Dulce (15 km stran je termalni slap kjer se lahko kopaš, voda slapa pa je okoli 45 stopinj) in od tam se zapelji z ladico (3 ure) do karibskega kraja Livingstone! Vožnja je prekrasna, vidiš veliko živali in tropskega rastlinja! V Livingstonu ostani kaksne 2 noci, da začutiš karibe!! Nujno probaj ribjo juho s kokosovim mlekom, in cocoloco!
Pa bodi previdna s tvojo prtljago! V Gvatemali ti dajo velik rukzak na streho avtobusa. Vedno ko se bus vstavi bodi pozorna, da ti ga ne ukradejo! Majhen rukzak pa nikoli ne daj iz rok! Denar imej vedno pod hlačami v torbici. Vedno preden greš na bus se pozanimaj pri domačinih koliko stane vožnja, drugače te bodo 100% nategnili in plačala boš duplo! Zato imej vedno na busu drobiž!!!
Ne vzami nočnih busov če je le mogoče! Jaz sem ga ker ni šlo drugače. Od 10 zvečer pa do 6 zjutraj ni voznik vstavil niti enkrat na primernem mestu, kjer bi lahko ženske ,,odtočile,,! Vstavljal je samo ob cesti, kjer so prišli na vrsto samo moški! Pa še to- za mano je sedela mamica z dojenčkom. Med vožnjo je revca zaspala in ko se je vmes zbudila dojenčka ni bilo več!!!! So ga ukradli!!! Štala!!!!
Pa pa

Sonček, hvala za hiter odgovor. Glede španščine ni problema, ker sem jo študirala, precej sem potovala po južni Ameriki, tako da so bi razmere na busih kar poznane. Je pa tako, da se ti vedno lahko zgodi kaj neprijetnega – če si na to pripravljen in se potrudiš da rizik zmanjšaš na minimum – se pač zgodi kasneje … Koliko časa si preživela v guatemali, jaz bom tam 5 tednov, julija in avusta. Imam še nekaj malo bolj konkretnih vprašanj.
Zanima me, če se da peš okoli jezera Atitlan in če lahko oceniš, koliko časa bi rabila?
Kje je Nebaj – sliši se ful zanimivo, če ni busov – štopaš, oziroma iščeš alter prevoz ali greš peš?
Tikal – slišala sem o eni zanimivi ruševini, je pa oddaljena, pravzaprav je pri mehiški meji – El Mirador – se ti kaj sanja, kako bi lahko prišla tja – ali se da v Floresu dobit kak prevoz ali pa vodiča …
Pa še: kako je s kreditnimmi karticami, imajo ATM za dvig denarja?
Morda veš, kako je s potjo iz Guatemale v Hoduras do unih znanih ruševin, se zdajle ne spomnim imena – do tja prideš mimo Esquipulasa?
Če imaš kje zabeleženo, v katerih hostlih si prespala in če ti je bilo všeč, te bi prosila za podatke.

Hasta luego,
P.

cao!
tut jaz grem julija za 6 tednov po gvatemali in belizeju. mam zadevo ze precej nastudiran, tko da ti lah dam mal informacij, ceprav se nisem sel tja dol:
1.) peš okoli atitlana se da, sam so določeni odskeki med vasicami nevarni, in se odsvetuje, da bi se tam hodilo, ker so tam pogosto ropali, posiljevali,… pozanimaj se ko bos tam, kje je varno hodit
2.)Nebaj je super središče za trekinge po majevski vasicah. poglej to povezavo http://www.nebaj.com
jz osebno upam, da bom loh naredil 3-dnevni trek iz Todos Santos do Nebaja.
3.)El Mirador-globoko v jungli, le 7km od mehiske meje, najvecje majevske piramide, se vse so pod junglo. trek tja in nazaj iz floresa traja 5 dni, hodi spi se v jungli, tusa ni, wc kar v grmovju, povsod zuzki, tovor nosijo mule. baje nora avantura, sam res za najbolj drzne. jz sem dobil ponudbo za 180USD ves trek, kar se mi zdi precej ugodno. okmej cakam tisto divjino! poglej http://www.mostlymaya.com/el_mirador.html
4.)Rusevine v Hondurasu se imenujejo Copan. Pejt pogledat ce mas cajt, res so lepe.

zdej bi pa se jaz soncka nekaj vprasal:
-a se v Cobanu splaca matrat z busi do Semuc Chapneya, al cmo raj kr z agencijo iti tja?
-na ker vulkan si sla iz antigue(vse razen Pacaye je nekam drago)
-kake so vasice okoli Xele?Je vredno obiskat tisto sveto majevsko laguno?
-se velikih ruzakov nikakor ne da dati notri v bus pod streho, recimo z malo podkupnine? ker v Hondurasu, Salvadorju, Nic in CR sem vedno komot zbasal velik ruzak pod strop zraven vseh tistih vrec zelenjave.

lp

Sončece moje, dej ti men povej neki. Ok, Gvatemala recimo ne pride v poštev, če pravš ni najbolj prijazna, ker men se ne da zaje…at s policijo pa korupcijo. Ampak, recimo da pride tud mal v poštev. Bolj pa Salvador, CR, Hond., Nicaragua, kakšne se kej razmere za surfat, če si bla kej pozorna na te stvari. Za CR vem da majo dobre spote. Ne mislim windsurfinga, ampak surfanje na valovih. Ampak je zaradi, tko kot si rekla, zamaščenih debelih amričanov, dost drago. Vglavnem, so spoti za surfat na pacifiški strani, se pa najdejo tud na atlantski.
Sam tolk mi povej, če maš kakšne informacije glede surfanja.
Muchas gracias!

no, najprej pozdrav iz Leona v Nikaragvi

Prekruzal smo celo Gvatemalo ( super drzava, prevec turistov) , zahodni del Hondurasa in cel San Salvador ( res prijazni ljudje, ki ti pomagajo, kar v Gvatemali nismo doziveli , skoraj nic turistov) . Do sedaj nismo imeli nobenih problemov , tudi v Gvatemali ne, ki je tako opevana kot nevarna. Ruzake smo imeli non stop na strehah chiken busov in ni nic zginlo (zaenkrat). Presenecen sem bil nad frekvenco busov in kakovost cest, ki so res OK ( razen tale severni del Nikaragve). Za Nikaragvo smo slisali da je varna ( razen Corn Island-ov , kjer naj bi bilo ful dzankijev zaradu kokainske poti iz kolumbije)

aja, pa tudi z slabim znanjem spanscine se da

Živjo,
bom kar jaz odgovorila. Nikaragva je varna, tudi večerni busi so ok, s fantom nisva imela nobenih težav. Za surfanje je dobro na Pacifiški strani in sicer na plažah v bližni mesta San Juan Del Sur ob meji s CR. Mislim, da je ena boljših na Playa Majagual, kjer naj bi nek Avstralec ponujal sobe & hrano. Srečala sva kar nekaj Avstralcev in Izraaelcev, ki so bili namenjeni tja, nekateri že tretjič! Drugače pa sem srečala surferje tudi v Ricardo’s Baru v San Juan Del Sur-ju. To je eden od zadnjih barov, ki so na plaži in mislim, da imajo organizirane dnevne shuttle na eno od plaž. UŽIVAJTE!

Hola Petruska!
Tut jaz ti ne priporocam kaksnega velikega hika okol jezera. Verjetno je vecino poti res varne, ampak krozijo zgodbe o napadih na turiste! Najboljse, da povprasas domacine!
Nebaj je severno, med Chichicastenangom in Cobanom. Zoprno je, ker ni direktnega buso. Vmes moras 4* presedat in busi so samo 2-3* na dan. Ko pa zelis zapustiti Nebaj in zelis pot nadaljevati do Cobana je treba odrinit ib 3 zjutraj (2* avtobusa sploh ni blo)!
Tko kot je rekel Anmi, Mirador je verjetno res nekaj posebnega! Nisem sla in mi je zal. Sem pa srečala kar nekaj popotnikov, ki jim je bila to najboljsa izkusnja!!! Mislim da je vredno zapravit tam en teden! Jaz nisem spala v Floresu, ampak v vasici El Remate, ki jo tudi priporocam. Tam imas kar nekaj hotelckov. Kraj je na pol poti od Floresa in do rusevin in vsak dan imajo ob pol petih organiziran colectivo bus do resevin. Tudi glede El Miradorja se lahko pozanimas v El Rematu!!! Izbiras lahko med agencijo ali med lokalnimi vodici.
ATM! A ves da ne vem! V Floresu bi lahko bil, v Rio Dulce tudi, tudi v Panajachelu je skor ziher, V Antigvi skor ziher! Jaz sem kr ceke mele in ni bilo nobenega problema in tut provizije niso racunal (za razliko od Nikaragve in Kostarike)!
Ce bos sla v Antigvo, bos videla da vsaka agencija nudi enodnevne in vecdnevne izlete v Copan ruinas! Ce bos imela cas, ti priporacam da gres. Sama arhitektura ni tako impresivna kot Tikal ali pa Palengue, so pa kipi in piramide zelo ohranjene, kar jim daje car! Samo bodi pripravljena, da je vstopnina 10$, + doplacilo za muzej+ doplacilo za podzemne hodnike!
Glede prenocisc mam vse zabelezeno. Zal zdejle delam in nimam ,,popotniskega dnevnika,, s seboj. Ti javim jutri, ni panike!

Anmi:

Da sem jaz ti se ne bi matrala. Je cela štala prit do Cobana v dveh dnek v enem dnevu pa skor nemogoče! Vem, da je bila cena samo prevoza iz Panajachela pa do Cobana 20$, Panajachel-Flores pa 30$. Ne vem koliko je celoten izlet za 3-4 dni!
V Antigvi nisem sla na noben vulkan! V Decembru ko sem bila tam, je bil vspon na Pacay prepovedan, ker je bil bruhal lavo!
V Xeli sem bila samo tranzitno 2 dni. Nimam pojma kake so vasice, pa tudi po pravici povedano mi jih nobeden drug potnik ni omenil!
Glede rukzakov. Mogoce so mi 3* dovolili da ga imam lahko pri sebi. Problem je, da je avtobus 3* bolj natrpan kot je to dovoljeno in še ljudje pridejo komi notri! Sej, ce pazis in si pozoren na prtlago ne bi smelo biti nic! Ampak je hecn a ne, ker samo v Gvatemali težijo s tem!!! Sem se vedno smejala, ker se je voznikom vedno ful mudilo in se je bilo treba vkrcat na bus isto sekundo ko so te zagledal, kljub temu da je bus odrinil sele cez 10 minut!!!

Robial25:
V Salvadorju so okoli La Libertada odlicni pogoji. Surferjev miljon!!!!
V Nicaragvi nisem bila prav v San Juan del Suru ampak sem sla z ladjico kake pol ure bolj severno. Rece se Playa Majagual (neki tacga). Sami surferji!!! Kej vec ti ne morem povedat ker nisem poskusla. Sem pa prepricana da bi ti bilo vseč! Pogoji so zelo preprosti! Enkrat na teden pride tovornjak s sadjem in zelenjavo. Imas tudi eno restavracijo pri Matilda beach, samo so zelo neprijazni!

Mile:
A vam je vsec Leon? Kaj pa Granada? Priporocam vam Bearded Monkey v Granadi, boste spoznal veliko popotnikov!
Nikaragva je res varna, razen karibskega dela (Bluefields, Corn Islands). Res je problem droga. V Blufieldsu imajo kar 11 Crack houses! Corni pa so glih zaradi preprodajalcev nevarni, pa se veter je skoz in doskrat dežuje (toliko o raju na zemlji)!
Ce greste na Ometepe se obvezno za kaksen dan oglaste v hotelu The Monkey Island (1 km od Meride). Je nova zadeva, sicer zelo enostavna vendar zelo gostoljubna!!! Na otoku se priporocam Playa Venecia in hotel z istim imenom.
Ce boste imeli cas in ce nadaljujete pot v Costa Rico pa ne izpustite izleta po reki Rio San Juan in par dnevni oddih v kraju El Castillo. Mejo lahko preckate v kraju San Carlos!
Pa se nekaj, od 1.2. Slovenci ne rabimo vec vize za Kostariko!!!

Najlepša hvala obema za izčrpne odgovore. Če me bo zanimalo še kaj – še posebno, ko se bom pričela malce bolj pripravljat na pot, bom ziher imala še kakšno vprašanje.
lp

A map karto za avion že v žepu?
LP
Petruška

Soncek, jaz pa bi sel v Costariko. Kaj mi priporocas za mesec dni? V mislih imam znamenitosti, treking z rafti ali kaj pac malo adrenalinskega..in na koncu plaze.

rezervirano. mal cez 180 jurjev. dunaj-guatemala-dunaj. obakrat prespis v madridu. odhod se v juniju, julija je ze drazje.

Kje si kupil karto – vem, da bo julijska najdražja, sam ne morem drugač. S katero družbo letiš – Iberia? A lahko v Madridu ostaneš nekaj dni al moraš prespat samo 1 nč?
lp in hvala

ja, letim z iberijo. karto sem rezerviral pri agenciji Tirtur. To, kok dolg lahko ostanes v madridu pa ne vem. najboljs da na iberijo klices. skoraj isto kot povratna do dunaj-gvatemala, pa stane tut ce se vracas preko cancuna.

soncek, se nekej me zanima. kej ves kok priblizno stane delat PADI certifikat v belizeju, ker bi ga ful raje delal v karibih, kot pa v piranu:)

Hola Mirjamiran!
Za mesec dni Kostarike ti priporočam:
Enega od vulkanov blizu San Joseja ( Poas, Irazul)
Nacionalni park Corcovado
Nacionalni park Tortuguero
Nacionalni park Chirripo (najvišji vrh Kostarike-3820m)
Izlažavanje na plažah nacionalnega parka Uvita (pacifik)
Izležavanje na plažah nacionalnega packa Cauita (karibi)
Samara, na polotoku Nicoya
Aktiven vulkan Arenal v Fortuni in kopanje v toplicah Tabacon (vulkan je viden samo 53 dni v letu, tako da veliko sreče!)

Ajde,..

Se nekaj!
Jaz sem kupila karto na STA.
Dunaj-London- Mex. city in nazaj San Jose-Miami-London-Dunaj
Cena je bila 172.000
Pa Pa

glede El Miradorja se lahko pozanimas v El Rematu!!!

Mene zanima ali so v El Rematu tudi agencije ki ponujajo vodiča. V LP piše da tu organizirajo le prevoz po drugi strani pa je brez vodiča kao nevarno hoditi sam. Kako je s tem ali greš lahko brez vodiča v recimo Tikal brez problemov ker je desetkrat ceneje kot piše v LP, pa še prenočišča so v El Rematu petkrat cenejša. Za enkrat toliko in hvala.

Ej Lovrenc!
V El Rematu je lepo. Ti svetujem da tam prespis. V Tikalu sem bila meseca decembra in je bilo varno. So uvedli dosti policije, tako da je tudi pot do najbolj oddaljenega templja dosti bolj varna! Tikal je zelo turisticen, tako da ko se bos sprehajal med templji bos redko kdaj sam! Ti priporocam, da iz El Remata odrines cim bolj zgodaj (prvi colectivo-mini bus je ob pol petih). V Tikalu bos tako veliko prej pred hordami turistov! Ko smo se mi pozanimali glede vodica, je bila cena na osebo 10$. Vstopnina za Tikal je 4$, + 1$ za nacionalni park. Ze informacije, ki jih bos dobil iz Lonely Planeta so zadovoljive. Tudi ko se pozanimas pri drugih popotnikih ali se splaca vzeti vodica, bos dobil razlicne odgovore. Verjetno je zelo odvisno, na kaksnega vodica naletis! Dobit vodica pa ni problem. Parkirisce kjer mini bus parkira, takoj okupirajo vodici, ki te zelijo peljati po parku!
Uzivaj!

mi smo prespali v tikalu ( hamocki ali sotori so dosti ugodna varjanta), vstanes ob 4.30, docakas soncni vzhod ( in prejsnji vecer zahod, ki je bil res super, opice se derejo, papige letajo na okoli, tukan je sedel 3 metre od nas) na templju in si tako ogledas temple brez gruce turistov, ki jjh je okoli 9 ure ze res ogromno

pazit moras, da prides v tikal po 3 uri, da placas karto samo za en dan. aja, mi smo placal za vodica 10$, sam je res odlicno govoril anglesko, s sabo je imel teleskop, tako da smo videli res ogromno ptic. Drugace se da dobit vodica tudi za 5$

iztok_stef:

V Nikaragvi sva srečala dva Norvežana. Čičota okoli 55 let, sta deset mesecev kolesarila po Srednji Ameriki.

Sam sem tudi navdušen kolesar, se pa ob tem vseeno vprašam, kje so meje užitka. OK, ne rečem, da je vse skupaj ene sorte izziv, ampak dan za dnem kolesarit po cestah polnih smoga in takšnega in drugačnega prometa, se mi ne zdi ne varno ne zdravo…

LP.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close