Sreča na vrvici – na pomoč :-)
Morda odgovarjam prepozno, ampak sem šele zdaj dobil internet. Sreča na vrvici je dejansko prvi del mladinske povesti Teci, teci kuža moj. Knjiga je izšla v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v nakladi 50.000 izvodov, sledilo je še približno 5000 knjig ponatisa. Teci, teci kuža moj se je znašel na seznamu knjige 50. zlatnikov, to je najboljših knjig za otroke in mladino od Primoža Trubarja naprej (izbor slovenskih knjižničark). Po prvem delu povesti sta avtor zgodbe in Jane Kavčič napisala scenarij. Levji del je opravil režiser, res pa se je pri pisanju dosledno držal povesti. Pesem za film je prispevala Svetlana Makarovič. Naslov pesmi je postal tudi naslov filma. Po scenariju pa je nastala še knjiga Sreča na vrvici, ki je doslej doživela že šest natisov. O nastajanju filmske zgodbe in filma samega ter o glavnem igralcu Maticu, teče beseda v Knjigi Mali veliki junak. Film velja za največji prodajni uspeh slovenske kinematografije, saj je il prodan v več kot 50 držav in so ga gledali na vseh celinah, pravice za njeovo predvajanje pa posamezne države odkopujejo tudi še trideset let po njegovem nastanju. Na podobno pot je stopilo tudi Poletje v školjki. (Do Sreče na vrvici je veljal za najbolje prodajani film Čapov vohunski fulm x 25 poroča). Pozdrav vsem!