Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev sprememba urnika

sprememba urnika

Po končanem porodniškem dopustu sem se vrnila v službo, kjer so sledile spremebe zaradi menjave direktorja. Prej sem imela dokaj urejen urnik en teden dopoldan en teden popldan ter soboto ali nedeljo delavno. Zaposlena sva 2. Sedaj se urnik piše sproti v najboljšem primeru dobim urnik za naslednji teden v četrtek ali petek. Tako da recimo sredo ne vem kako delam naslednji teden. Ker imam 18 mesečnega otroka si težko zorganiziram varstvo ter ostale obveznosti. V vrtcu so nas zavrnili zradi podljšane porodnišker ker oni pač otroke sprejemajo septembra jaz pa sem končala porodniški dopust oktobra, Ker direktorica ne upošteva to da imam majhnega otroka in noče dati urnika vnaprej me kliče tudi na prosti dan da naj pridem v službo ali pa mi sproti spremnija urnik dela za nasledni dan. Če pa ni dela pa me pač pošlje na prislni dopust. Ker dela za dva kao ni naju vedno na najinem delovnem mestu tudi če sva oba s sodelovcam v službi pač en dela druga dela če nama je všeč ali ne.
Zanima me če kot mamica 18 mesečenega otroka lahko zahtevam od delodjlca urnik za vnaprej in če na ta urnik lahko kakorkoli vpilvam recimo če da urnik od 10-18 kar pomeni da grem od doma ob 9 zjutraj pridem pa ob 19 ali lahko zahtevam da me da ali popldan ali dopldan ne pa praktično cev dan da otroka skorajda ne vidim. Prejšnji mesec sem zaprosila tudi za skrjšan delovni čas odgovor direktorce je biv da mi tega pač ne morjo preprečiti ker mi pripada aneksa k pogodbi pa še vedno nisem dobila. čeprav sem prosila zanj in tako delam polnega, ker mi pač drugega ne prostane. Kaj lahko naredim glede tega? Prijava na inšpektrat za delo?
Zanima me tudi koliko dni zaporedoma lahko delam brez prostega dneva in kako je z sobotami nedeljami in prazniki glede na to da imam doma majhnega otroka? Spadam pa pod kolektivno pogodbo za gostinstvo in turizem.

Pozdravljena,

tudi sama sem mamica in lahko povem le eno-na žalost je trenutna situacija v državi takšna, da smo mamice ostale brez pravic. Ja, tako je, žalostno, ampak resnično. Moj primer je bil tak, jaz sem hodila v službo in je partner šel na porodniško, ko se je iz dopusta vrnil, je en mesec delal 6 dni v tednu od 7-18.00, nato pa so mu pogodbo odpovedali, češ, da ga ne rabijo več.

Sam zakon vam daja pravice, delavec naj bi delal 40 ur na teden, plačane malice, pokritje potnih stroškov, pravica do dopusta; dejansko pa je sedaj tako, da se te pravice eno za drugo krši. Razumem vas in vem, da vam je težko, ker imate otroka. Lahko poskusite s prijavo na Inšpektorat za delo, vendar mislim, da ne boste dosegli nič, kar bi vam ustrezalo.
Še to, v gostinstvu in turizmu je vedno tako, da lahko delate tudi 7 dni v tednu, nedelje in praznike, mislim da je to že nekakšna stalna praksa.
lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close