Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek sprememba priimka ob sklenitvi zakonske zveze

sprememba priimka ob sklenitvi zakonske zveze

Ob sklenitvi zakonske zveze, se partnerja dogovarjata tudi o bodočem priimku. Nekoč so ženske avtomatično prevzele možev priimek, dekliškega pa so se “znebile”. Postopoma je vse več žensk obdržalo dekliški priimek oziroma je celo nekaj moških prevzelo ženin priimek. Kaj mislite, da je odločilno pri tem, kako se ženska ali moški v tej situaciji odloči in ali mislite, da ženske s tem, ko obdržijo svoj dekliški priimek pretiravajo v “emancipaciji”? Poznam tudi moškega, ki je vzel ženin priimek, ker je bil njegov zelo smešen. Sicer je vse manj porok, ampak vseeno, kako gledate na to vprašanje? Kako ste se sami oziroma bi se sami odločili? Pravo pozna štiri možnosti glede izbire priimka.

Nimam s tem problemov, ker zame poroka ne obstaja. 🙂

Drugače pa na odločitev glede priimka vpliva navezanost in ponos na lastne korenine oziroma družino.

,
Kdo se dogovarja?? Ne posplošuj! Jaz se NIKOLI nisem dogovarjal česa tako neumnega!

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

Kakor komu paše.

Zate, kaj pa za tvojo? Ima sploh na razpolago še drugo opcijo, če si se že ti tako odločil (namesto nje)? 😉

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Zate, kaj pa za tvojo? Ima sploh na razpolago še drugo opcijo, če si se že ti tako odločil (namesto nje)? ;)[/quote]

A ne? Robijeva partnerica pa je mogoče vse življenje sanjala o spremembi priimka. :)) Mogoče ji celo numerološko bolj ustreza.

Zate, kaj pa za tvojo? Ima sploh na razpolago še drugo opcijo, če si se že ti tako odločil (namesto nje)? ;)[/quote]
Seveda ima drugo opcijo..Saj nisem edini moški. 🙂

Seveda ima drugo opcijo..Saj nisem edini moški. :)[/quote]

Bi se je odkrižal, kaj? :))) hehe Danes so ženske trdožive, nas preživijo. 😀

Jaz v poroko ne verjamem, zato tudi jaz nimam “problema”, ki ga izpostavljaš, antilopa. Posledično niti ne razmišljam kaj bi, če bi…. In ker nas je očitno kar precej takih, ki se iz takih ali drugačnih razlogov ne poročamo in ne prevzemamo priimkov, opažam, da ima čedalje več malčkov poleg dveh imen (izmišljen primer: Jan Maj), še dva priimka (dekliškega po materi in očetovega (izmišljen primer: Jan Maj Marinko Kovač)). Ker pa je tako dolgo ime precej nepraktično, za nameček tak malček dobi še kak nadimek :)))

Skratka; prevzemanje priimkov je “out”, čim več imen za eno osebo je “in” 🙂

A ne? Robijeva partnerica pa je mogoče vse življenje sanjala o spremembi priimka. :)) Mogoče ji celo numerološko bolj ustreza.[/quote]

Pol pa naj gre na občino in si ga spremeni…

big deal

za spremembo priimka NI POTREBNA POROKA!

.............................................................................................. [b]''Your time is the greatest gift you can give to someone.'' - Rick Warren[/b]

To je tudi opcija. 🙂

Pri določenih zadevah sem nepopustljiv in neizprosen.

Vedno je dobro biti pripravljen, da ga brcneš čez prag. 😀 Tako bi se tudi Robi s poročnim prstanom lahko hitro lahko zafrknil pri kakšni mladenki, ko bi zagledala to svetlečo stvar na prstancu. :))

Oddaljujete se od teme. Vprašanje je glede izbire priimka. Matjažko, bi ti od svoje pričakoval, da bi imela le tvoj priimek po poroki?

:))) Antilopa, a misliš ,da dandanes kateri moški prepove to ženski? Da smo še v srednjem veku, kjer le moška beseda velja. 😀

:))) Antilopa, a misliš ,da dandanes kateri moški prepove to ženski? Da smo še v srednjem veku, kjer le moška beseda velja. :D[/quote]

Prepove sicer ne, ampak se jih je že nekaj zmrdovalo. Torej, tvoja bo izbrala opcijo – samo njen dekliški priimek, ker pač ne živimo v srednjem veku.

:))) Antilopa, a misliš ,da dandanes kateri moški prepove to ženski? Da smo še v srednjem veku, kjer le moška beseda velja. :D[/quote]

Prepove sicer ne, ampak se jih je že nekaj zmrdovalo. Torej, tvoja bo izbrala opcijo – samo njen dekliški priimek, ker pač ne živimo v srednjem veku.[/quote]

Ah, Antilopa… Je veliko tudi takšnih zvez, kjer ženske nosijo hlače in je možek lepo tiho ko bubica, še pregovarjat se ne upa. :)))

ob tem dodajanju priimkov je jasno samo nekaj: islam prevladuje .. ker se s prevzemanjem priimkov pač dela kača, kot jo imajo v islamskem svetu.

V beli kulturi je pa jasno: hčera je ausšus, ki naj se piše po svojem oplojevalcu in naj rodi vsaj enega sina, da gre familija tudi formalno naprej.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-.- [sup]"If you want to win you must not lose"[/sup] – [sub][i]Number One[/i][/sub]

Prepove sicer ne, ampak se jih je že nekaj zmrdovalo. Torej, tvoja bo izbrala opcijo – samo njen dekliški priimek, ker pač ne živimo v srednjem veku.[/quote]

Ah, Antilopa… Je veliko tudi takšnih zvez, kjer ženske nosijo hlače in je možek lepo tiho ko bubica, še pregovarjat se ne upa. :)))[/quote]

Jah, začne se s priimkom, nadaljuje pa z nošenjem hlač. :)))

Ah, Antilopa… Je veliko tudi takšnih zvez, kjer ženske nosijo hlače in je možek lepo tiho ko bubica, še pregovarjat se ne upa. :)))[/quote]

Jah, začne se s priimkom, nadaljuje pa z nošenjem hlač. :)))[/quote]
in nadaljuje z rastjo ščegija v dimenzije tiča ☺

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.--.-.-.- [sup]"If you want to win you must not lose"[/sup] – [sub][i]Number One[/i][/sub]

Poznam žensko, ki je obdržala svoj priimek, ker se možev konča na IĆ in je gledala čisto iz praktičnega vidika.
Meni osebno je to ena izmed stvari, ki se zgodijo ob poroki. Ženska prevzame moževega, morda obdrži še svojega. Stvar individualne odločitve. Glede potomstva je pa fajn, da sta usklajena in se ve, kam paše otrok:).

Se mi je zdelo, da si en tak plah fantič :)))

Antilopa, saj pravno gledano ni velike razlike, ali ohraniš priimek ali ga prevzameš, kajne? Samo malo več dela z menjavo dokumentov imaš. Istospolni s tem nimajo težav, vsak svojega obdrži pa mirna bosna.

Osebno bi ohranila svoj priimek, ker mi je všeč in ker sem ponosna na svojo rodbino (čeprav se je nemalokrat izkazala za “malo čez les”, milo rečeno) in bi tudi želela, da otrok/ci nosijo mojega. Če drugemu ne bi bilo všeč, pa po Robijevemu principu :)))

Kar se dvojnih priimkov tiče, so mi hecni in prezapleteni. Veliko zdravnic ima dvojnega, to se mi zdi tak zanimiv fenomen. Ima kdo kako razlago na to? In če ne drugega, pri dvojnih ni težav ugotoviti zakonskega stana 😉

[/quote]

Krivokljun, zaj** ste, pardon, so nekatere. 😀 Ne vem, zakaj Antilopa izhaja iz patriarhalnega kulturnega vidika, kjer “ima žena, da šuti”. 😀 Slovenija je daleč od tega, mogoče celo bolj nagnjena k matriarhatu, če se ozremo v vaški okoliš. 🙂

Antilopa, saj pravno gledano ni velike razlike, ali ohraniš priimek ali ga prevzameš, kajne? Samo malo več dela z menjavo dokumentov imaš. Istospolni s tem nimajo težav, vsak svojega obdrži pa mirna bosna.

Osebno bi ohranila svoj priimek, ker mi je všeč in ker sem ponosna na svojo rodbino (čeprav se je nemalokrat izkazala za “malo čez les”, milo rečeno) in bi tudi želela, da otrok/ci nosijo mojega. Če drugemu ne bi bilo všeč, pa po Robijevemu principu :)))

Kar se dvojnih priimkov tiče, so mi hecni in prezapleteni. Veliko zdravnic ima dvojnega, to se mi zdi tak zanimiv fenomen. Ima kdo kako razlago na to? In če ne drugega, pri dvojnih ni težav ugotoviti zakonskega stana ;)[/quote]

To je nekaj zelo normalnega tako pri nas kot v tujini, da ženske, ki so si določeno kariero in prepoznavnost ustvarile že pred poroko, po poroki obdržijo tudi svoj priimek. To je običajno za poklice kjer ime tudi zaradi rednega stika s “strankami” igra pomembno vlogo; odvetnice, zdravnice, umetnice itd. Podobno je tudi z nekaterimi ženskami v teh poklicih tudi po ločitvi.
Tiste, ki nimajo takšnih služb, da imajo določeno prepoznavnost tudi zaradi svojega imena in priimka, po mojem mnenju po poroki obdržijo dekliški priimek čisto brez zveze. Drugače pa, kakor komu paše.

Kar se dvojnih priimkov tiče, so mi hecni in prezapleteni. Veliko zdravnic ima dvojnega, to se mi zdi tak zanimiv fenomen. Ima kdo kako razlago na to? In če ne drugega, pri dvojnih ni težav ugotoviti zakonskega stana ;)[/quote]

To je nekaj zelo normalnega tako pri nas kot v tujini, da ženske, ki so si določeno kariero in prepoznavnost ustvarile že pred poroko, po poroki obdržijo tudi svoj priimek. To je običajno za poklice kjer ime tudi zaradi rednega stika s “strankami” igra pomembno vlogo; odvetnice, zdravnice, umetnice itd. Podobno je tudi z nekaterimi ženskami v teh poklicih tudi po ločitvi.
Tiste, ki nimajo takšnih služb, da imajo določeno prepoznavnost tudi zaradi svojega imena in priimka, po mojem mnenju po poroki obdržijo dekliški priimek čisto brez zveze. Drugače pa, kakor komu paše.[/quote]

Men je hecno to, da sploh prevzamejo tudi moževega in imajo potem dva. No, saj moja teta zdravnica je isto naredila :)) A če bi obdržale dekliškega, bi pa zgledalo, da so samske ali kako?

Mi je ena pravila kako so jo v Tuniziji natakarji čudno gledali, ko je ona plačevala v gostilni, mož je pa zraven sedel. Denarnica je bila pri njej.

Mislim, da bodo počasi prenehali z uporabo besedne zveze “nežnejši spol” pri ženskah. :)))

Vsaka čast.

"No one can make you feel inferior without your consent." - Eleanor Roosevelt.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close