Sprašujem se..
Anydela, tako kot je zate nesprejemljivo žaljenje, tako je za druge nesprejemljivo mnenje, ki je drugačno od lastnega. Nekateri se ob nesprejemljivem umaknejo, drugi pa “stopijo še bližje”. Tako zelo smo si različni. A ni to zanimivo? 🙂
@Sadni ja res je, skoraj nova 😉 Če bi se včeraj bolj poglobila v stare teme bi videla da ste to že vse predelali in da je marsikdo napisal popolnoma enako kot jaz. V glavnem ženske. Očitno imamo večje težave sprejemati take konflikte kot moški. In v tem pogledu je ta objava res brezveze.
@Marko seveda je zanimivo da smo si različni. Pa če napišem zelo nazorno – ne bom sprejemala da me mož tepe, samo zato ker je “različen” od mene. Ne bom sprejemala pedofilije in našla kup opravičil za takšnega človeka. Zakaj bi morala sprejeti nasilje? Zakaj naj bi gledala stran (ignorirala)? Zakaj bi sprejela da mi nekdo reče da imam v glavi vakum in ga opravičevala kako je ubogi. Kakšen revež je ta oseba in kako hudo nesrečen mora biti v življenju da potrebuje takšne napade – četudi po njegovem pisanju jih kao izraža le virtualno?
A nas je res tako malo ostalo na tem svetu, ki bomo jasno in glasno rekli: to je nesprejemljivo? Mogoče pa res..
Nesprejemljivo je tudi provociranje, prcanje, ko si uporabnik dovoli več, kot bi si lahko privoščil v reali. V tem primeru si mu opravičen tudi je*at mater, pa kultura gor, ali dol. Če bi se nekateri uporabniki obnašali tako kot se na forumu tudi v živo bi jih zelo hitro dobili po nosu. Kar naj gre frajer nekemu dvometrašu v obraz povedat, kako je on na podlagi nečega, kar je ta izjavil začel dvomit v njegov spol. Kot sem že milionkrat napisal, večina forumašev tu gor je lahko glasnih samo za tipkovnico, kar je pa kar nekaj za moje pojme. Tako da ja, jaz bi tudi takim izbrisal account, pa ne samo, tudi blokiral IP, ker ravno zaradi njih največkrat teme zaidejo v napačno smer.
Tega ti pa res ni treba sprejeti, da nekdo to izvaja na tebi, saj tega tudi na forumu nihče ne dovoljuje na sebi, zato pa je toliko sporov. Problem je, ker imamo ljudje tudi glede tega, kaj je žaljivo in kaj ni, različne kriterije. In, če nekdo piše žaljivo, sam pa verjame, da piše le resnico, mu ne moreš preprečit, da je žaljiv. Vsaj ne kar tako na nekem javnem forumu. Je pa lepo, da se zavzemaš za mir in kulturen dialog. 🙂
Meni se recimo zdi, da Sadni zgoraj piše v prvi vrsti o sebi, šele potem tudi od drugih, saj je on pogosto najbolj glasen, žaljiv in tudi grozil je že.
Vseeno pa ima on upravičene razloge za to (vsaj po svojih kriterijih). Ravno zaradi tega pa imamo po svetu toliko nasilja, ker imajo ljudje vedno upravičene razloge, da izvajajo nasilje nad drugimi, čeprav jim v resnici nihče ne želi nič žalega. To kar Sadni razume pod prcanje, za mene hec. To, kar pa jaz razumem pod žaljivke, je pa zanj resnica. Resnica pa ne more bit nekaj, kar nastane v tvoji glavi, ampak je to lahko samo nek občutek. Resnica je tisto, kar je bilo v glavi tistega, ki se je hecal. Tudi hec pa lahko včasih gre čez mejo dobrega okusa. Jaz priznam, da si ga pri ljudeh, ki se mi zdijo žaljivi privoščim več. Pa tudi pri tistih, ki vem, da ga bodo znali mirno sprejet, razumet, si ga privoščim več. Če človek ni žaljiv in vidim, da mu moj hec ne paše, preneham. Če pa je žajliv še naprej, se tudi jaz hecam še naprej. Pri tem pa se trudim bit previden z besedami, zavedam pa se da je zanj kljub izboru besed to še vedno provokacija. Ampak ni moj problem, kako me drugi dojemajo, saj nas ljudje vedno dojemajo različno.
Za konflikt sta vedno potrebna (vsaj) dva.
V tuje konflikte zavestno vstopamo in sami nosimo odgovornost za vse, kar se iz tega potem razvije. Tudi ta tema je denimo neke vrste vstop v tuj konflikt.
V konfliktih eden na enega, v katerih se znajdemo, smo pa v vlogi njihovih kreatorjev. Torej je spet od nas samih odvisno kam bomo zadevo peljali.
Konflikti so nekaj normalnega, vsakdanjega. Tako v resničnem življenju kot tudi v virtualnem. Na takšne situacije ne smemo gledat preveč črnogledo, apokaliptično, kot da je zdaj zaradi tega, ker do tega prihaja vse narobe, vse v katastrofalnem stanju. Včasih je katastrofa večja tam, kjer ne prihaja do nobenih trenj. Tudi v družinskem okolju, službi, šoli itd.
Konflikti niso odraz tega, da se nič ne da spremenit. Lahko so tudi priložnost, da stvari spremenimo na bolje. Tudi na forumu.
Če pomislimo, da do konfliktnih situacij hočeš nočeš prihaja tudi, ko se na kupu znajdejo ljudje, ki so si zelo podobni v razmišljanju, so si naklonjeni, kako neki lahko pričakujemo, da do konfliktov ne bo prišlo na spletnem forumu, kjer so si sodelujoči tako zelo različni; po spolu, po starosti, po vrednotah, po izobrazbi, po razmišljanju, po interesih, ciljih, …? Na nek način lahko forume že v osnovi razumemo kot neko polje, kjer se porajajo in razrešujejo konflikti.
Kako se bodo konflikti razrešili je pa seveda spet odvisno od nas samih. Bomo zadeve potencirali, provocirali, se oddaljevali od rešitve? Bomo k temu pristopili bolj konstruktivno? Smo pripravljeni sprejeti kompromis ali se z manj kot z zmago ne zadovoljimo? Vse to na forumu lahko naredimo, je pa treba ocenit kdaj in s kom se katera od teh variant obnese.
Konflikti ustvarjajo dinamiko v odnosih, jim dajejo priložnost, da se utrdijo, napredujejo na neko višjo raven ali pa zamrejo. Forum brez dinamike je za moje pojme mrtvo virtualno polje, ki ne služi ničemur.
Bi pa v kontekstu ignoriranja dejala le še to, da je umik ponavadi najslabša opcija pri reševanju konfliktov. Ne da prave rešitve, ne reši problema. Samo spregleda ga.
pošli mi na ZS dva termina “kdaj pa kje” … pa boš VSAKA ☺[/quote]
Ali sem preneumna ali je ura prepozna, ampak tega pa res ne razumem. Pa v glavah ženske obstaja razlika med .. fukom in ljubljenjem. Četudi se ti sedaj poščiješ od smeha kako smo (seveda zate) glupe, tako pač je.[/quote]
Ne bi rekla, da si preneumna, imam pa pomislek, da je neumno kazat na druge, če tudi iz tvojih ustec ne prihajajo vedno samo nežne, cvetlične besede, polne omike in srčne kulture. Ne more te motit, kar sam počneš, razen če malo provociraš ali ti gre morebiti tu kakšen osebek na živce ali te je morda kdo čustveno prizadel.
Drugače ima že forum naziv čvek, kar pomeni malo bolj svobodno izražanje. Eni pripsevki so sicer res kloaka človeškega uma, jaz jih niti ne berem zaradi mentalne higiene. Ampak forumov je spet malo morje, lahko svobodno odideš, če te vse tako zelo moti, saj svet je širok in prostran tudi v virtuali. .)
pošli mi na ZS dva termina “kdaj pa kje” … pa boš VSAKA ☺[/quote]
Ali sem preneumna ali je ura prepozna, ampak tega pa res ne razumem. Pa v glavah ženske obstaja razlika med .. fukom in ljubljenjem. Četudi se ti sedaj poščiješ od smeha kako smo (seveda zate) glupe, tako pač je.[/quote]
a ni fino imeti povod, vzrok … natipkati kaj komu, kar sicer tipkalca/ko “užali”, če je namenjeno njej/emu ☺
počasi se bomo razumeli ☺☻
nebi vedel (ali pa vsaj zavestno ne natipkam), ko gre za smotrno debato ♥
Bikini, večino kar si napisala je res. Ampak! Če je tema o tem ali ženske raje jemo meso ali bučke in se v peti objavi dva začneta pošiljati v p.m. in jebat vse po spisku, a je to konflikt v katerega jaz MORAM stopiti? A moram to sprejeti če želim sodelovati v debati? To zame ni konflikt ampak izvajanje nasilja. Do konflikta pride takrat ko dva zagovarjata vsak svoje stališče in ne sprejmeta drugega.
Kar se tiče pa ignoriranja – Robi, ravno v eni izmed objav v tej temi si pisal o tem kako je najbolje nekoga ignorirati. Kot odgovor Bikini pa pišeš da to ni rešitev. Halo? Sedaj se pa odloči v katero pot boš peljal to barko.
Najslabši operaterji so tisti ki ne naredijo nič. Tako kot so najslabši ljudje tisti ki vidijo nasilje in gledajo stran, zamižijo in pokrijejo oči ter se delajo da to ni njihova stvar.
Če si brala stare teme in debato glede moderiranja in samega foruma, potem si prav tako prebrala moje izjave glede tega kaj ignorirati in kako ravno uporabniki sami lahko največ storijo kam bo plula barka. 🙂
Kam bo plula, pa je odvisno od naše naravnanosti. Če je večina naravnana na negativne komentarje, pa naj se gre za njihovo ignoriranje ali citiranje ter posledično jamranje, da drugega ni kot negativnost in medsebojno obračunavanje, potem je to le znak, da sami nismo nič bolj pozitivni, saj izven sebe najdemo le potrditev svoje lastne resnice.
Zato ignoriranje ni dovolj, da se debata razvija v pozitivno smer, ampak je pomembno aktivno sodelovanje.
In kaj boš ali si naredila ti, da bi bilo bolje ali da bi bila sama boljša od drugih ?
Kolikor sem razumel, se samo pritožuješ nad samim portalom, kar pomeni, da je tvoja naravnanost usmerjena v negativne komentarje in s tem odraža nizko samozavest, da se te tako dotaknejo.
Če se dobro spomnim (brez, da gledam nazaj), je napisal, da misli, da ignoranca ne bo pomagala.
Če se dobro spomnim (brez, da gledam nazaj), je napisal, da misli, da ignoranca ne bo pomagala.[/quote]
Napisal sem, da provokatorja ignoriraš in greš naprej. Bistveno pa je, kam naprej …:)
Ali naprej k iskanju naslednjega provokatorja ali pa naprej k iskanju pametnega komentarja. :). Z odgovarjanjem in citiranjem pa potem gradimo temo.
Prav tako sem napisal, da spotikanje ob določene komentarje prav tako pove veliko o samem avtorju, kot o tistem, ki je podal komentar.
Če smo zadovoljni in dobre volje, se ob nesramnostih le nasmejimo..Če pa smo nesrečni ali tečni, pa nas bo vse motilo.
Govoril sem o tistem kratkem odgovoru, ki si ga dal glede NM-ja Sadnemu, menda včeraj ali predvčerajšnjim, da dvomiš če bo ignoranca pomagala. Mislim, da se je tudi avtorica sklicevala na tistega.
Robi, jaz pa mislim, da če se je nekdo v preteklosti naučil vljudno komunicirat in sprejemat mnenja drugih, je ta lahko prav tako nezadovoljen s svojim življenjem, pa ne bo imel nujno potrebe po žaljenju oziroma potrebe po konfliktih. Ljudje smo si preveč različni, da bi lahko tako posplošil. Imaš ljudi, ki so pripravljeni prevzeti nase prav vsako kritiko in jo “mirno” (vsaj navzven) sprejmejo in imaš takšne, ki ne sprejmejo nobene kritike. To pa nima neke povezave s posameznikovim zadovoljstvom, pač pa s karakterjem, izkušnjami itn.
Nekdo lahko deluje kot provokator, pa sploh ne išče konfliktov, medtem ko nekdo lahko provocira drugega nezavedno, pa ga bo našel, spet tretji pa lahko provocira namerno, pa spet ne bo naletel na željen odziv. Po mojem nima to nobene zveze z osebnim zadovoljstvom nekoga, vsaj ne vedno, večkrat pa verjetno res bolj ja, kot ne. Zaradi tega ne moremo posploševati, tako kot nikjer drugje ne.
Sadni je napisal, da naj ignoriramo NM-3w, da nam bo vsem lažje pri srcu.
In s tem se strinjam. Sem še dodal, da ukvarjanje z njim ne bo izboljšalo stanja, saj dvomim, da bi ga bili sposobni spreobrniti ter odvaditi prostaškega izražanja.
Ignoranca pomaga, da se še naprej ne širijo in ustvarjajo konfliktne situacije. A hkrati je pa treba z aktivnim sodelovanjem prispevati komentarje, ki pomagajo h konstruktivni debati.
Sadni je napisal, da naj ignoriramo NM-3w, da nam bo vsem lažje pri srcu.
In s tem se strinjam. Sem še dodal, da ukvarjanje z njim ne bo izboljšalo stanja, saj dvomim, da bi ga bili sposobni spreobrniti ter odvaditi prostaškega izražanja.
Ignoranca pomaga, da se še naprej ne širijo in ustvarjajo konfliktne situacije. A hkrati je pa treba z aktivnim sodelovanjem prispevati komentarje, ki pomagajo h konstruktivni debati.[/quote]
Še en izpad moderatorja slepega na eno oko.
Nekdo lahko deluje kot provokator, pa sploh ne išče konfliktov, medtem ko nekdo lahko provocira drugega nezavedno, pa ga bo našel, spet tretji pa lahko provocira namerno, pa spet ne bo naletel na željen odziv. Po mojem nima to nobene zveze z osebnim zadovoljstvom nekoga, vsaj ne vedno, večkrat pa verjetno res bolj ja, kot ne. Zaradi tega ne moremo provokator, tako kot nikjer drugje ne.
Ne želiš razumeti,zato ne razumeš.
V tem primeru je Robi točno navedel,za katerega pacienta gre.Ni posploševal torej..
Nemko je zrel za ignoranco.Je pa res nekaj Marko…Ti ga ne zmoreš ignoirati,ker njegovo bedasto obnašanje potrebuješ.Brez nič ni nič mar ne?
Forum je zaprt za komentiranje.