Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice spoznavanje treh regij -reportaža !

spoznavanje treh regij -reportaža !

Spoznavanje treh regij – gornje savske doline z kranjsko goro , avstrijske korošske in furlanije

V kranjsko goro zahajam že skoraj 40 let , tam imamo družinsko stanovanje.vendar se je moj ” pogled čez železno zaveso ” začel šele v sredini 90 let , ko sem ponovno odkril belopeška jezera in zadihal evropski zrak na tromeji.

Ker življenje je pot – pot pa je neznana, sem tokratni poletni dopust poskušal preživeti čimbolj aktivno, brez televizije in vsak dan drugače.ko sem se v soboto vračal skozi pontebo / nekdanja meja med k. und k. monarhijo in italijo / sem opazil na majici sol.dober znak , da sem dodobra razgibal mišice.sredin vzpon na monte nero /črno goro / me je dodobra zmatral.pa ne zaradi 7 ur hoje , temveč zaradi plazenja pod ograjo gozdnega rezervata gore monte pella.ko sem odstranil hlod in dvignil žičnato ograjo sem se nekako priplazil skozi.graja trbiškemu turizmu zaradi zapiranja ene od uradnih cai / italijanska planinska zveza / poti.prvič mi pomaga krmišče za divjad.drugič pa plazenje.

Prvi dan , ponedeljek 2 avgusta.

ko z vlakom po soški progi prispem iz štanjela v podhom, me navduši svež gorski zrak.kljub temu se dodobra spotim predno pridem do vintgarja.tam si privoščim komplet kosilo.za katerega odštejem 3500 sit.vintgar me kljub 600 sit vstopnine in pretirani komercializaciji navduši.tolmuni in reka radovna ki se skozi vintgar spušča v savo je taka kot pred stoletji.zelenina in hlad brzic kar vabi k uživanju.vendar je ura tista ki preganja.pri turistični vstopni točki pod blejsko dobravo si pa le vzamem dobre pol ure in zamudim vlak za jesenice v blejski dobravi.do katere se moram od slapa šum dodobra spotiti.še slikanje stola in mlečne krave.srečam domačina – ki pove da v vintgar ne zahaja.zakaj ni potrebno razlagati.kljub visoki vstopnini na mostu nad slapom šum nimam najboljšega občutka.ena od dil se kar pošteno maje!

2 dan , torek 3 avgusta.

Beljaške terme / warmbah willach / mi ne dajo miru.v agenciji julijani naročim taxsi do korenskega sedla , ker se mi ne da zgubljati časa.na agenciji bi sicer raje videli če bi si sposodil kolo ali šel na katerega od njihovih izletov.a budžet je omejen, zato je zelo prijeten štop iz korenskega sedla / ustavita mi zakonca iz podkorna / do 15 metrov pred turističnim birojem v beljaških termah dobrodošel.prvi 2 uri mi nič ni jasno, kljub angleško govorečemu poštarju in cesarskemu kosilu v hotelu z 4 zvezdicami karavankehof /15 evrov / solate in sladice si seveda ne smem privoščiti, izberem si najcenejšo glavno jez za 10 evrov , juha je tri , mineralna voda pa skoraj dva

Termalna voda je seveda hidro – karbonatna, z temperaturo v notranjem bazenu 29 stopinj, v jakuzijih ima 32 stopinj.v zunanjem bazenu pa 25 stopinj.ima za spoznanje manj žvepla kot večina slovenskih toplic, primerljiva je z blejsko termalno vodo.v oba topliška centra prihaja voda izpod karavank.v prospektu in v bazenih sicer ni navedena sestava termalne vode kot je v navadi v sloveniji in še kje drugje.

Za razliko od navadne vode kjer imam že po pol ure dovolj sem od dobrih treh ur kolikor mi pripada za 8 evrov vstopnine skoraj ves čas v vodi, na masažni kadi ali na drči.nič posebnega za slovenske razmere.samo 15 metrov.a z višine več kot 10 metrov.hitrost na drči če se nagne nazaj preseže 80 kilometrov na uro.in skok v bazen te nagradi z več kot meter visoko vodno zaveso.ker sem bolj plašne sorte – se nagibam preveč naprej, za kar se mi voda oddolži tako da me zarotira in iščem mehurčke v bazenu.naslednji poskusi gredo ob robu.kjer me voda ne more rotirati.atrakcija bazena je tudi zelo hitra vodna reka in kar trije jakuziji.prav prijetno je opazovati parček ki se mečka v manjšem jakuziji.kjer sta sama.umaknem se seveda v večjega.

Zunanji bazen mi je nekako prehladen , a zelenkasta termalna voda me osveži.edina stvar ki me moti je pomanjkanje ležalnikov.enega si le izborim na zunanjem bazenu, prenesem ga v notranji bazen.

Domov se vračam z avtobusom do harta pod vznožjem korenskega sedla , kjer mi ustavi par iz kranja.

3 dan , sreda 4 avgust.

Benvenuti nel tarviziano!ob 9.30 se usedem v slovenski avtobus v kranjski gori.v trbižu se namesto na preobljudene in kar drage svete višarje /žičnica za obe smeri je čez 10 evrov / navdušim nad goro monte nero.črna gora mi ne da miru kljub odločitvi italijanskih turistov da grejo na lažjo, uro gozdno učno pot po vznožju gore borgo.glede na mojo sredinsko politično prepričanje se odločim za srednjo pot.ki ima samo eno napako – žičnato ograjo gozdnega rezervata gore monte pella.prvič skozi krmišče za divjad , drugič pa pod ograjo.kar precej se približam mogočni karnijski gori ojstrnik , uživam v idili 15 kilometrov dolge gorske doline iz črne gore do cocova.metulji gorski potoki in gorska koča kar vabijo da bi tam ostal nekaj dni.a ni druge kot naprej – v realnost.iz trbiža zamenjam tri štope.in okrevam v gostišču v beli peči kjer za tri evre dobim gazirano pijačo in sladoled.

4 dan , četrtek 5 avgusta.

mogoče najbolj turistični dan.skoraj dve uri čez vršič iz kranjske gore do bovca in isti dan nazaj.zakaj se nisem ponovno odločil za beljaške terme?

Kakorkoli že, iz pogovora z enim od raftarskih turističnih delavcev razberem da je skoraj vsega kriva država.jaz bi rekel raje slovenski turisti – ki se bovca izognemo po potresu ali pa pridemo za nekaj ur.vročina je neznosna.hrib ravelnik – bojišče iz prve svetovne vojne me ne navduši zaradi zaraščenosti preveč!še obvezni posnetki bovške maskote hriba svinjah in kanina.še pol ure pri žlahti.

Ohladim se zvečer na placu v kranjski gori.kjer je teden umetnosti.danes so na vrsti kratki igrani filmi.zanimivo!

5 dan , petek 6 avgusta.

Dopoldne počivam.popoldne se spravim v aqua center v kranjski gori , kjer pa me voda z temperaturo 27 stopinj in v jakuziju dobrih 30 ne navduši preveč.

Bolj me kopišče, pravi prižiganje ogljarske kope v rutah.uradno gozd martuljek.program je izboren , švicanja zaradi popoldanske nevihte ni.nevihti se uspešno izognem.vse skupaj se nekako prehitro konča.a splošen vtis ob veliko dima ki se kadi iz kopišča in predragih sendvičih po 250 sit je izboren.samo tako naprej!

6 dan, sobota 7 avgusta.

Back to reality.via ponteba.vse kar je omembe vrednega na tej poti je genova.mestece, ki je zraslo na lombardski naselbini me navduši.zlasti glavna ulica z zastavami in prijetno urejenen glavni trg z umetno reko.v bližini so tudi razvaline nekdanjega gradu.
V trstu me preseneti vročina, prijaznost ljudi in zapora ulic za frece trikolore.

Splošen vtis: zelo izborno, v beljaške terme se za en teden vračam pozimi!

Kot turist sem bil v kranjski gori gospod, v avstriji cesar, v italiji baron in v bovcu največ vikont / najnižji plemiški naslov /

Pa brez skrbi – nisem plemič.več ali manj navadni turist.

Priložene so naslednje slike:

Beljaške toplice – avstroogrski glamur se čuti na vsakem koraku.

Kopišče – nekdaj je bilo na bohinjskem in zgornjesavskem delu slovenije 1500 kopišč

Gemona – kakšno zgodbo skrivajo ruševine nekdanjega gradu.

www naslovi:
http://www.bled.si
http://www.warmbad.at
http://www.tarviziano.it
http://www.kranjska-gora.si
http://www.bovec.si

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close