Spoštovana maršalica…
..gospa Jovanka Broz,
fascinirala ste me s svojimi recepti, zares. Sploh, ker sem na račun vas (in moje mojstrske izvedbe vsled vaših lepo napisanih navodil) požela veliko odobravanje moje familije.
Zato želim še! No, milo prosim za še…. Mogoče za začetek, kako se naredi burek s kislim zeljem.
Potem pa vsak dan (oz. kolikor boste pri močeh, volji in času) še kakšen fenomenalen prispevek na temo kulinarične nostalgije po Balkanu.
En objem naši mojstrici z željo, da se ne naveliča:)
vašim mojstrovinam vdana žlehta
PS: vikanje v nasprotju z mojo navado prihaja spontano, zato se ne jezit. Pač spoštujem velike soproge velikih mož:)
Tolk jo hvalite, da je že včeraj padla odločitev, da bo jutri pri nas tudi burek! :))
LP
mislim, prav nasmejete me ej, res :-))
pripravi 500 gr testa za burek, potenstaj na olju do mehkega 1 kg kislega zelja, posoli, poporaj, stisni 1 strok česna.
Nekako razpodeli, da ti pride za vse testo. Jaz kar mažem gor z žlico in zavij. Spečeš da in ko je gotov pošpricaš z vodo, toliko kolikor ti ostane na roki,ko odpreš pipo.Pokrij s kako platneno krpo (ki ne bo dišala po prašku) čez daš 1 pvc vrečko in še eno krpo čez ( joooj umetnost ha? )Pustiš,da se malo ohladi in “odpusti” in navali.
Če kaj ne razumeš ti kar vprašaj.
Veš, raje ne porabi vsega testa kakor,da boš notri imela premalo nadeva.
Potem se boš že ufurala koliko rabi tvoja družina.
baklava- za njo se ne uproablja lisnato testo ampak vlečeno, veš?za to lahko kupiš testo tudi v trgovini.
to je najlažja varijanta za baklavo in je meni boljša od prave, zato,ker je bolj light.
1 zavitek vlečenega testa
v pvc skledo daš 3 jajca in 1 jogurtov lonček sladkorja, miksaš da se lepo zapeni in “dvigne” v to dodaj 1/2 lončka olja, 1 jogurt,1 pecilni prašek, 15 dkg mletih orehov,2 žlice drobtin.
Ta nadev razporedi za testo (mislim,da jih je 6 v paketu)in vsak kos premaži z tem nadevom, jaz mažem z žlico, na čvrsto začni rolat,(kot potico) in ko dobiš tulc reži z nožem 2 cm široke kolobarje in jih zlagaj v manjši pekač (cca30x20 cm) tako,da rezano stran obrneš proti gor. Tako narediš z vsemi drugimi listi. Peci 25-30 min na 180 stopinj.
Medtem skuhaj preliv 2,5 lončka vode , 2 lončka sladkorja ko zavre vrži noter zrezano na kolobarje 1 limono (oprano itd). Ohladi eno in drugo in zalij , limono pa lepo dekorativno zloži po “baklavi”.
Pokrijem z folijo in dam v hladilnik za drugi dan. Ješ tako,da z vilico vzameš en cvet in daš v usta. Zgleda kot tisto gnezdo od čebel.
Imam pa recept za baklavo z višnjami,tako osvežilno, poletno . Z njo sem zmagala na tekmovanju v peki slaščic( ne povem kje), če te zanima. Ajd
testo za to stvar je najboljše,če narediš sama. Če ti pa ne gre od rok, kupi zavitek testa in zavihaj rokave. Olupi cca 1,5 kg krompirja in ga nareži na male kockice (pol cm), v posodo, v to drobno nareži 2 čebule, povegetiraj, popraj, posoli.
Testo daš na neki prtič,da ga lažje zarolaš. Potresi nadev po testu (pazi,da boš imela za vse liste dovolj nadeva), Malo poolji in zarolaj testo v role in take zlagaj v pravokoten pekač. Ko jih vse zložiš še malo olja daš po vrhu. Peci kakih 40 min na 170 stopinj.
V džezvo daš 1 dcl vode z malo vegete,da zavre, ko je pita pečena, lahko (brez strahu) zliješ v to džezvo olje, ki je v pekaču(ni ga veliko) in s tem preliješ pito ter daš nazaj v pečico za nekih 10 min. Vzami ven pokrij s kako cunjo( čisto :-)) ) in pusti,da se tako malo ohladi. Ko nam delam to za kosilo naredim samo juho, krompirušu in solato. Ma pojemo cel velik protvanj od pečice.
hej, evo recept( to maorate probat)
1 zavitek testa(500 gr) lepo odpri in razdeli liste na polovico
v posodi zmiksaj v lepo gosto peno 3 jajca, jogurtov lonček sladkorja,
ko dobiš lepo maso dodajaj 1 lonček olja in 1 pecilni prašek
vzami pekač cca 40×20 cm malo naolji.
vzami list ga zviješ na polovico in daš v pekač, z večjo žlico premaži nadev m drugi list zviješ, spet premažeš in tako doa porabiš polovico testa.
Potresi z drobtinami(ta list ne mažeš) in nameči očiščene višnje ali češnje ali borovnice, Spet zviješ list na polovico daš čez višnje, premažeš in tako do konca, če ti ostane nadeva (kreme) ga razmaži po vrhu,
Peci na 170 stopinj okrog 35 min (rata kar rjav zgoraj), ko se speče ga ohladi.
Preliv-2 jog. lončka vode, 2 lončka sladkorja daš,da zavre , ko zavre stresi noter narezano limono na kolobarje in pusti,da se ohladi.
Ko je oboje ohlajeno (mlačno) zreži kocko in prelij z prelivom. Pokriješ z folijo in daš v hladilnik.
Poleti imam jaz to z borovnicami ali višnjami vedno v hladilniku. Božansko.
Oh
Forum je zaprt za komentiranje.