Sporazumna ločitev
Pozdravljeni,
imam eno vprašanje. In sicer, z možem sva se odločila za sporazumno ločitev. Kar se tiče skrbništva otrok in ostalega sva dogovorjena. Zanima pa me kar se tiče stanovanja, če v vlogi za ločitev ne navedeva, da sva lastnika stanovanja, kako potem to vpliva na to, da me mora on izplačati ( on je ostal v stanovanju ), katerega je 65 % lastnik. Bi lahko imela zaradi tega težave pri izplačilu ali kakršne koli druge težave ? Za stanovanje imava oba še dobre tri leta kredit, imava tudi pogodbo na podlagi katere je razviden delež obeh. Njegova mama ima tudi hipoteko na svoje stanovanje, ker takrat nisva bila dovolj kreditno sposobna.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
v kolikor bosta na sodišče vložila predlog za sporazumno rzavezo zakonske zveze, vas bo sodišče pozvalo k predložitvi sporazuma o razdelitvi skupnega premoženja, saj je to pogoj za tovrstno razvezo zakonske zveze. O razdelitvi stanovanja se torej morata na tak ali drugačen način sporazumeti in to zapisati pri notarju v obliki notarskega zapisa. Tudi v kolikor bi želela navesti, da skupnega premoženja nimata, mora to v notarskem zapisu ugotoviti notar – tega notarskega zapisa pa ne morete kasneje »povoziti« s kakšnimi zahtevki na stanovanju…
Lep pozdrav!
Navezala bi se na zgornje vprašanje. Novembra imam razpravo na sodišču za sporazumno razvezo in za skupno skrbništvo. Z bivšim sva se tako dogovorila pred meseci, ker je kazalo, da nama bo skupno skrbništvo nekako šlo, pa tudi zaradi tega, ker mi je grozil, kaj vse bo naredil v nasprotnem primeru. Vmes smo tudi pri notarju razdelili premoženje in na CSD naredili zapisnik, da želiva skupno skrbništvo. V resnici pa je stanje zmeraj slabše, njegovo nadlegovanje in grožnje še naraščajo, dogovori o otrocih niso mogoči, ker meni, da so finance moja stvar in me krivi za probleme otrok, namesto da bi se jih lotila skupaj in konstruktivno, stikov z njima nima, ker z njegove strani ni interesa. Skratka, menim, da sem naredila napako, ko sem se strinjala s skupnim skrbništvom.
Zanima me, ali lahko pridem na razpravo, za katero sva skupaj vložila vlogo za sporazumno razvezo in skupno skrbništvo in tam izjavim, da se mi to ne zdi več mogoče in da bi rajši imela skrbništvo nad otroki? Mislim, da se bo bivši s tem verjetno celo strinjal, če bom skromna glede preživnine. Pa je takšna sprememba tehnično mogoča? Se lahko razprava ne glede na vloženo vlogo zaključi z dodelitvijo skrbništva enemu staršu, če bi se oba strinjala? In kaj se bo zgodilo, če se ne bova? Za odvetnika namreč nimam denarja in ne bi rada šla v tožbo, zato se bojim sploh načeti to temo.
Spoštovani,
predlagam, da na razpravi na sodišču poskusite doseči sporazum z možem glede tega, da se otroci dodelijo vam v varstvo in vzgojo. Zapisnik CSD-ja ni zavezujoč v smislu, da ga ne more nadomestiti sodna odločba. Poskusite, sicer pa (če se mož ne bo strinjal), lahko na naroku izrazite pripombo, da so se razmere spremenile ter da skupno skrbništvo ni več mogoče predvsem zaradi tega, ker ni v korist mld. otrok.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.