Najdi forum

Sponzorstvo

Zanima me, če ima kdo na forumu izkušnje z iskanjem sponzorjev ali sofinanciranja za društvo in/ali za obisk strokovnih konferenc? Predvsem me zanima, na katera podjetja in kontaktne osebe v teh podjetjih ste se obračali, da ne bodo moje prošnje letele v koš predno pridejo do ljudi, ki so “zadolženi” zanje.
In koliko je bilo uspeha?

Večina razpisov Ministrstev in Mestnih občin je v prvih treh mesecih tekočega leta, torej te možnosti pridejo v poštev šele za naslednje leto.

Večkrat smo v (okviru nekega strokovnega društva) že iskali sponzorje. Potencialne sponzorje smo razdelili v dve skupini:

1. Podjetja, ki imajo veliko denarja in si sponzoriranjem raznoraznih neumnosti kupujejo image pri širokih ljudskih množicah.

2. Podjetja, ki se ukvarjajo s strokovno podobno dejavnostjo in bi jih zadeva utegnila zanimati tako s strokovnega, kot iz reklamnega vidika. Pri teh podjetjih smo se (za vsako posebej) vprašali: ČEMU bi nas sponzorirali, oz. v čem bi lahko bil njihov interes. Ko smo si odgovorili na to vprašanje, smo situacijo, vprašanje in odgovor pojasnili še njim. Uspeh je bil do sedaj še zmeraj odličen. Hi hi hi, če se spomnim letošnje pomladanske zadeve, kjer smo morali sponzorje tik pred zdajci zavračati, ker je zmanjkalo prostora za izobešanje plakatov sponzorjev…

Pri vseh tovrstnih prošnjah smo se držali pravila, da je škoda tudi znamke za pismo, če se naslovnika (decision makerja) ne pozna po imenu in priimku. Predhodno se je potrebno vsaj o tem pozanimati. Nato smo v roku enega tedna omenjeno osebo poklicali po telefonu in tako naprej…

lp
mačkon

Po izkušnjah bi rekel, da vam je predvsem slednje (torej osebno poznanstvo ključnih ljudi) omogočilo tak uspeh pri sponzorjih. Druga možnost je, da ste s svojo dejavnostjo res zanimivi, tako da oni preko vas z oglasom dosežejo širšo javnost.
V vseh drugih primerih se namreč lahko na trepalnice mečeš in še tako ugotavljaš, kako bi bilo za nekega sponzorja dobro, da je tvoj sponzor, pa bodo še vedno deževali negativni odg.
Torej po mojih izkušnjah odg. za Karmen: treba je imeti poznanstva in veze.
lp.

Mačkon najlepša hvala za informacije. Prošnje in obrazložitve so napisane, imamo tudi kaj ponuditi v zameno, saj bo na konferenci (z obiskovalci iz približno 60 držav, cca. 5000 ljudi) mednarodni bazar, kjer predstavljamo svojo deželo z izdelki, proizvodi, reklamami, prospekti,…

Sedaj potrebujem le še IMENA konkretnih ljudi v podjetjih, kamor lahko naslovim prošnje, saj se takšni dopisi v velikih podjetjih kaj hitro razgubijo.

Torej, na mojem spisku so: MOL, MOBITEL, MERCATOR, LEK, KRKA, NUTRILAB, GALEX, ŽITO, SANOLABOR, BITRADE, FRUCTAL, MAGISTRAT INTERNATIONAL, TELEKOM, KOMPAS, GOLFTURIST, BTC, vse Slovenske ZAVAROVALNICE, NLB, MEDIS, BAYER PHARMA, NOVARTIS, LEK, DROGA, PETROL, FARMEDICA, SIMPS, ZZZS, GOSPODARSKA ZBORNICA, ADRIA AIRWAYS.

A sem koga pozabila? Torej, najprej potrebujem imena konkretnih ljudi, nato pridejo na vrsto VIP (sama imam le dve, šrmc), potem pa pridejo na vrsto telefoniranje in sestanki. Uf, kaj me še čaka….

Kar si zapisal, je čisto res. Najlažja (poudarjam, vendar ne edina!) pot do sponzorskega denarja je seveda bila: Zdravo direktor, tukaj XY. Imam fino idejo, kako potrošiti nekaj finančnih viškov tvoje firme. Ti bom vse razložil zvečer na squashu…

Tole (tretjo) kategorijo podjetij sem namenoma izpustil, ker sem prepričan, da se je Karmen tudi sama domislila tega. Vseeno pa hvala za dopolnilo.

lp
mačkon

Ne vem…ampak omenjaš samo velika podjetja in še to večina s sedežem v Ljubljani, pomisli, kaj pa podjetja ki niso tako sloveča, pa imajo kljub temu več posluha in denarja za kaj takega, se bojim, da boš v vseh teh podjetjih samo ena VEČ, ki si bo podajala kljuko od vrat do vrat. Jaz bi se obrnila na manjša podjetja, že v tvojem kraju in okolici jih je kar nekaj;))! Pa srečno.

Sara res je kar praviš. No, to sem že storila. Velika podjetja sem navedla zato, ker bi tam rada dobila IMENA odgovornih oz. komu poslati. V malih (okoliških) podjetjih pa to ni problem in so kuverte že odposlane.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close