Spomladansko čiščenje PC-ja
Že kar nekaj časa opažam, da je moj PC nekako počasen. Že samo nalaganje windowsev ( XP- professional) traja približno 3,5 minute,pa to še ni najhuje. Opažam namreč, da tudi ko zaženem kakšen program traja kar precej dolgo se zažene, pri wordu recimo tudi do 15 sekund. Včasih to ni tako dolgo trajalo. Seveda sem pomislil na viruse, zagnal sem nortona , ki je redno autoupdatan. Nič ni našel. Zagnal sem tudi adaware 6.0. ki je sicer našel kar nekaj zalege in jo tudi odstranil a nekega učinka na hitrost pc-ja ni. Procesor je radeon 1100 MHz ( upam , da sem prav napisal), velikost diska 20 GB , prosto še 8 GB.
No včeraj zvečer sem pa slučajno na Sat1 gledal oddajo planetopia, v kateri je bila tema Frühjahrsputz auf PC ( pomladansko čiščenje računalnika). Predstavljeno je bilo ravno to o čemer sem pisal zgoraj. Namreč, kaj storiti, ko je PC počasen . Pravijo,da pomaga , če defragmentiraš disk. Danes zjutraj sem poizkusil zagnati defragment, pa sem najprej kliknil na analiziraj disk. Napisal mi je , da diska ni potrebno defragmentirati.
Bilo je tudi omenjeno , da je ponavadi precej t.i. temp datotek, v mapi ” document and setting/ local setting/ temp. Res je tam kar nekaj teh datotek, za cca. 10 MB. Na strani strokovnjaka iz planetopie je tudi programček ” TEMPWEG.bat, ki naj bi odstranil to nepotrebno navlako.
In vprašanje: Prej, ko bom napravil kako traparijo, zaradi katere se bom kasneje tolkel po glavi, me zanima vaše mnenje o tem programčku, zanima me tudi ali zaupati analizi ;-)) , da diska res ni potrebno defragmentirati??
Zanima me tudi, vaše mnenje kaj poleg formata napraviti, da bo PC spet malo bolj poskočen???
Vsak namig bo dobrodošel.
LP
Posavec
Ta programček ni verjetno nič drugega kot to, da ti pobriše vse te temp datoteke, ki se nahajajo v temp direktoriju. Pa še ta ne vem če bo kaj naredil, saj išče po Dokumente und Einstellungen namesto po Documents and Settings.
Če ročno pobrišeš vsebino tega direktorija in direktorija Temporary Internet Files, potem si verjetno napravil isto. (XPji pa imajo celo tudi že sami tak program, mislim da je disk cleenup)
Zakaj pa je mlinček s časoma počasnejši, pa je lahko kar nekaj vzrokov.
Črvički, konjički in vohunčki so sigurno ena izmed prvih stvari, katere je potrebno zmetati iz računala, saj tam nimajo kaj početi in lahko precej upočasnijo dogajanje na mlinčku.
Velikokratno dodajanje in odstranjevanje demo (in tudi ostalih) programov tudi upočasni računalo, saj pri uninstall ponavadi ne popuca vsega potrebnega. Tako ostajajo datoteke, zapisi v registru ipd.
Delovanje mlinčka upočasni tudi pretirano uporabljanje programov, ki se pritajeni izvajajo nekje v odzadju. Ponavadi jih vidimo v kakšnem trayu.
Hitrost se začne zmanjševati tudi, ko disk zapolnimo čez polovico in nato bolj kot je poln, bolj se pozna na hitrosti.
In konec koncev je še en kup malenkosti, ki tudi pripomorejo k počasnejšemu delovanju, med katere sodi tudi defrag.
Ko vse skupaj sešteješ pa dobiš opazno upočasnitev svojega računala.
Defragu pa mislim, da je za zaupat, če pravi da ni potrebno, potem ga jaz ne bi gnjavil.
Oj Posavec,
sama sem imela podobne težave na službenem računalniku, z redim čiščenjem zalege tudi. Zdaj pa smo odkrili vzrok: moji XPji so laufali na samo 128MB RAMa. Odkar imam od včeraj 🙂 zadevo razširjeno na več, je tudi računalnik bistveno bolj poskočen. Torej šefe naših serviserjev pravi, da je 128MB Rama premnogo premalo za laufanje XP-jev, ki da so zato vsak dan bpolj počasni. Preveri še, kako je s tvojim Ramom 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.