Spolno nadlegovanje
Kdaj se vam zdi, da gre za spolno nadlegovanje?
Kaj vam lahko govori, dela, namiguje… nekdo, da se še ne počutite nelagodno? V mislih imam moške, ki jih poznate, ampak niso prijatelji. recimo, da so znanci, sosedi, sodelavci, kolegi… (ne mislim pa na neznance)
KAko odreagirate na recimo opolzke namige, pa recimo poskuse objemanja, razbe dotike…
V glavnem, kdaj vam je preveč? Kaj storite? Upoštevajte, da so vsi znanci.
Tudi moški lahko napišete, kdaj vam je neka ženska prevsliljiva.
No, če gre za spolno nadlegovanje na delovnem mestu, tu ni kaj ugibati: je napisano v novem Zakonu o delovnih razmerjih precej jasno.
Na splošno pa nekaj postane nadlegovanje (spolno ali kako drugo), če ti nekdo nekaj počne, ti mu/ji jasno in glasno poveš, da ti to ni všeč in da ti tega naj ne počne, on ali ona pa še vedno nadaljuje.
Če pa ženska histerično cvili in se zvira, ko jo en tip otipava, to pa ni spolno nadlegovanje, če se ni zjasnila glede tega, da ji ni všeč in da ji naj tega ne počne.
No, tako nekako.
Mene je davno tega, še v rosno mladih letih ena orng zlorabila… Poslala me je po cigarete… Evo, še dons nism tega pozabu… Se prav, mam posledice… A jo lahk tožm? Mislm, kwa je hujš? Da vas za rit primejo al da vas pošljejo po cigarete?
ma kaj cigareti!!!! poslušaj to!!
ko sem jst začel delat, so me dve fejst babnce poslale v trgovino po malico!!! pa so mi rekle, da mi bojo vse v naturi poplačale! (si lahko misliš, kako sem bil navdušen!!) No, in ko sem jst prnesu malico, so me povabile na BANANA SPLIT!!!!! ok, jst si mislem: hehe…. banana split…. je v tem nekaj simbolike, a ne?? :))) in grem. No, nakar se izkaže, da sta ju v gostilni čakala že njuna moža…… itak, da sem mel surlo (nos) do tal. ZDEJ PA REČ, če to ni spolno nadlegovanje…. ženska ti prvo nekaj obljubi (v mojem primeru dve!!! – si lahko predstvaljaš, kako navdušen sem bil!! :))), potem pa nič!!! …….. in kar je dejansko najbolj tragikomično, sem RES jedel banana split……. za popizdit. Sem zaradi lažnih upov moral še eno leto h psihiatru hodit….. ker mi je neprestano trzal levi del zgornje ustnice….. 🙂
LP
Remedy
Žiži,
in kako takrat ukrepati?
Meni gre na živce, ko kaki znanci nagovarjajo, pa poskusijo objeti. Meni je pa zoprno. POtem pa vidim druge ženske, ki jim to godi. Potem pa ne vem ali sem jaz malo preveč sitna… ampak če mi je neprijetno.
Govorim o primerih, ko so ti moški res ženskarji pa starejši od mene 30 celo 40 let.
Seveda pa ne gre za fizično nasilje, ampak le poskuse dotikov.
Saj ti pravim, da sem bil čist v piz*i še eno leto…….. je v tem času pršla do mene Pamena Anderson, pa mi je rekla: Pejt mi po ene žvečilke, pa ti ga za nagrado spušim….. pa sem jo samo na gobec prmazal, pa nagnal! :)))
Hudo je blo takrat, hudo…… tko kot si rekel…. nisem več nobeni verjel….. mi je punca rekla, ti ga danes zvečer spušim, pa sem rekel: ej…. pet se ti mal pušit kam drugam, jst ti ne verjamem…….. Ja, težko je blo tisto leto…..
LP
Remedy
ma ti lepo reč, da ti ne paše, pa basta! pa ne se ob tem, ko govoriš smejat, ker potem boš izpadla še bolj butasta….. verjem, da deci potem to samo kontra vzamemo….. da vam paše….. ti ga samo na grobo zavrni (po možnosti pred drugimi- da mu malo ego zbiješ), pa bo vse v redu…… sicer pa sama vidiš, da deci nismo nevem kako resni…. :)))
LP
Remedy
Jasno moras pokazat da ti ni do tega.Lahko da si tud ti pac tak clovek da ti ni do telesnih stikov oz. mas bolj jasno zacrtan osebni prostor. Ce meni kaj ne sede se lepo umaknem , prvic bolj mirno, ce se pa kej nadaljuje pa pac resno powem da hocem mir.
Zdj ce gre pa to za take zadeve na delovnem mestu mas pa zdj v zakonu napisan..al pa sekksna literatura je k potem pove kako ravnat vnaprej..in kaj lahko naredis.
Hja, men se tud zdi tak, kot je reku Žan. Vsak ma svojo mejo nelagodja. Zakonsko je pa pisno določena.
Se pravi nehaš rint takrat, ko ti nekdo reče, da nehi. Tožiš pa ga lahko takrat, ko zakonsko prestopi mejo. Ne vem pa, a zakon upošteva samo, če odločno rečeš ne in se nadlegovanje nadaljuje ali tudibrez NE, ker se lahko kao bojiš za svoj nadaljni položaj in dopuščaš “slabo vedenje”.
Imamo enega družinskega prjatla, k je obseden s tem objemanjem. In vedno objema za moj okus kar malce preveč. Pa zmer tko nardi, da mu joške prtisnem tja ob trup. Mislim, slabo mi rata. Se uspem nekako izmuznit.
Če te nadleguje kdo v službi, mu jasno in glasno povej, da ti to ni všeč in da naj neha. Potem mu napiši to na pisno. Če se zadeva še vedno ne neha, pa se obrni na dovolj visokega šefa. Če to ustno ne zaleže, temu šefu piši dopis, v katerem ga opozori, da pričakuješ, da te pred nadlegovalcem zaščiti. Če še vedno ni mir, pa pojdi do sindikalnega odvetnika in ti naj pomaga sestaviti prijavo zoper delodajalca, ker te ni zaščitil pred nadlegovanjem na delovnem mestu. Prijavi boš priložila kopije vseh pisnih opozoril, ki si jih prej napisala.
Forum je zaprt za komentiranje.