spol stranke
Ne vem, ali sem prej bila bolj površna ali so RTV in časopisni novinarji to reč uvedli šele pred kratkim. Kakorkoli že, moti me, a mogoče ni narobe. Povejte mi.
Ko govorijo ali pišejo o strankah, jih novinarji največkrat imenujejo kar s kraticami. Za večino strank uporabljajo ženski spol: SDS je dosegla najboljši rezultat, NSi je podpisala koalicijsko pogodbo, SNS bo ostala v opoziciji, LDS pa se je odločil, da v koalicijo ne gre. Pri LDS torej uporabijo moški spol in zdi se mi, da samo za LDS in to dosledno!
LDS pomeni “liberalno- demokratska stanka” ali ” liberalna demokracija Slovenije” in je torej prav tako ženskega spola kot SDS. Razen če LDS pomeni kaj drugega. Pomagajte mi pomiriti živčke!
Pozdrav!
Ja, če LDS pomeni Liberalna demokracija Slovenije, mi v stroki rečemo, da je jedro te besedne zveze demokracija(z levim prilastkom liberalna in desnim prilastkom Slovenije), ki je ženskega spola. In tudi če se reče stranki Liberalno-demokratska stranka-jedro te besedne zveze je pa stranka(z levim prilastkom liberalno-demokratska), ki pa je prav tako ženskega spola. Tako da gre tukaj po mojem za nevednost in napako novinarjev.
Lp.