Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Sploh obstaja žito brez glutena?

Sploh obstaja žito brez glutena?

Zanima me, če sploh obstaja kakšna vrsta žita, ki ne vsebuje glutena, ali pa iz česa lahko naredim kruh, da ne bo vseboval glutena?

Lala

Gluten vsebujejo ječmen, rž in pšenica. Moko brez glutena lahko kupite v Mercator centru v Dravljah in prodajalnah z bio prehrano.
lep pzdrav!Lala je pisal/pisala:
>
> Zanima me, če sploh obstaja kakšna vrsta žita, ki ne vsebuje
> glutena, ali pa iz česa lahko naredim kruh, da ne bo vseboval
> glutena?
>
>
> Lala

večinoma velja, da ga vsebuje tudi oves, zagotovo pa ne riž, proso in koruza. Sicer pa imajo celiakaši tudi svojo stran z mnogimi nasveti o glutenu in teh rečeh. Žal ne vem točnega imena weba.

lp
j

http://www.drustvo-celiakija.si/

Brezglutensko moko dobiš v Mercatorju, Intersparu, Premi, Maximarketu…
Jaz jo mešam z ajdovo moko, včasih dodam še kakšen sezam, lan, bučne peške ipd in je prav super.Sicer pa glutena nima ajda, koruza, proso in riž.

Zakaj pa se ogibate glutena? Mislim, a je to škodljiva snov v žitu? Res ne vem, zato me zanima! 🙂

Princ

Nekateri ljudje so alergični na gluten, žita ali imajo celiakijo. V takem primeru se je potrebno hrani z glutenom dosledno izogibati z dieto. Mok brez glutena je na našem tržiščuže zelo veliko: slovenska je Celiax (kruh je precej trd), dobijo se tudi izdelki znamk GlutaNo, Schaer in Hammer Muhle. Zadeve se dobijo večjih supermarketih (Interspar, Mercatorm, Vele in trgovinah z zdravo ali dietno hrano). Cena kilograma moke je hudo zasoljena (celiax okoli 500 SIT), Schaer in HM pa celo 1.500 SIT, zato je brezglutenski kruh precej draga zadeva. Sama pečem brezglutenski kruh za hčerko, uporabljam mešanico mok brez glutena, riževo, sojino moko in tapioko. Recept za brezglutenski kruh je na straneh:
http://med.over.net/za_bolnike/bolezni_clanki/alergije/ , veliko najdeš tudi na straneh društva za celiakijo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close