Najdi forum

SPLETNA STRAN

Imam majhen d.o.o.-sem sama zaposlena.Neka firma mi je naredila spletno stran in mi vsako leto poberejo 80 evrov za obnovo za gostovanje in pravijo da tudi za to, da lahko pogledam koliko klikov je na mojo stran, in še nekaj statistike.
Zanima me, kaj je pravzaprav res, koliko se sicer plača letno za to uslugo.Za obnovo domene je nekaj malega, kako jaz lahko prenesm svojo spletno stran kam drugam, kjer je ceneje in tudi lahko zasledujem malo statistike.Ko sem omenila temu človeku, ki mi je naredil spletno stran in kjer tudi gostujem, da bi rada našla kakšnega cenejšega , mi je zagrozil da bo moja spletna stran kar izginila, ali je to mogoče ?
Hvala za pomoč !!

Tisto kar vidimo kot spletno stran, je ponavadi sestavljeno iz večih delov.

Prvi del je zakup domene. Recimo macekmuri.si. To stane okoli dobrih 10 € vsako leto in od tega se le malo ali nič prime registratorja – pokasira arnes.

Drugi del je zakup spletnega prostora. Ta se začne pri kakih 40€ letno, ni pa rečeno, da je tak paket zadosti. Tam okoli 60 /leto bi pa že znalo biti.

In tretji del je izdelava oziroma kasneje “vzdrževanje” spletne strani. To je pa pač direktno plačilo storitev, ko ti nekdo ureja oziroma izdela stran.

Da ti spletna stran kar izgine, niti ni potrebno kakih hudih groženj. Potrebno je le geslo do strežnika in… ukaz izbriši in vse skup gre k vragu. lahko je celo kaka luknjica v kodi strani, pa to tudi brez gesla lahko kdo naredi. kako si se pa zmenila ti z tistim človekom… pa sama veš. Če ti ni dal spletne strani na cdju… je potem verjetno vse v njegovih rokah.

Cena 80 € za vse skupaj na leto ni pretirana. Seveda se vedno da še ceneje iti…celo do tega, da ti nekdo nekje zastonj gostuje in ureja. Ampak… ne moreš pa pričakovati, da ti bo neka firma nekaj zastonj delala. Verjetno tudi ti zaračunaš svoje storitve, ali morda ne ?

Za preselit svojo stran nekam moraš biti najprej sama lastnica svoje domene, moraš imeti dostop do strežnika in nato moraš dobiti nekje željeni novi strežnik, preseliti spletno stran nanj ( in popraviti, ni rečeno, da bo kar delovalo ) in nato še spremeniti DNSje, da bo vse skupaj prav kazalo. To slednje storiš tam, kjer imaš registrirano domeno. Če se ti pa to splača za to, da boš morda prihranila 10 € letno.. če ti bo kdo seveda to zastonj naredil, je pa pač že drugo vprašanje.

------------------------------------------------------------------------------------------- Na svetu so tri ( 3 ) vrste ljudi. Tisti, ki znajo šteti in tisti, ki ne znajo šteti

80 EUR na leto je vsekakor preveč. Iz preprostega razloga – ker je premalo. Moj predhodnik je dokaj nazorno opisal stroške “obstoja” spletne strani. Če poskusim opredeliti z “domačega vidika”:

Potrebujemo strežnik – nabavna vrednost cca. 1.000,00 EUR + namestitev programske opreme cca. 150,00 EUR – odpisna doba 2 leti, kar pomeni cca. 50,00 EUR na mesec.

Potrebujemo zanenesljivo in hitro internetno povezavo reda 20/20 Mbit/s (za zgolj nekaj spletnih strani in za poštni transport) – conovno to pri naših ponudniih znese cca. 80,00 EUR/mesec.

Potrebujemo najmanj nek odprtokodni CMS (npr. Yoomla, ipd.), katerega mora nekdo nastaviti in ga najmanj “obleči” v enega izmed prosto dostopnih “designov”, za kar potrebuje najmanj en dan dela. Recimo, da to stane še 150,00 EUR dodatega enkratnega stroška.

Potrebno je oblikovati in urediti vsebine (besedila in slike), poskrbeti za uvrstitev strani v iskalnikih (Doogle, Najdi.Si, ipd.). Če rečemo 20 EUR na posamezno “stran” mislim, da sem dokaj poceni zastavil zadevo.

Če torej pogledam z vidika naročnika, je vse, kar je ceneje od 1.500,00 EUR na leto zanj izredno ugodno. In ker sem zadeve postavil dokaj “poceni” mislim – zares ugodno. Tudi če na tej konfiguraciji gostimo kakih 10 spletnih strani, dosti pod 200,00 EUR / leto ne pridemo.

Včasih sem se ukvarjal s postavitvami spletnih strani za manjša podjetja, kar pa se je izkazalo za dokaj “nehvaležno” – saj se podjetja ponavadi ne zavedajo pomena spletne strani. Zgoraj opisano so namreč le tehnične predispozicije, da spletna stran “obstaja”. Glavno delo je še stalno urejanje spletne strani, da vaša spletna stran ne postane zombi – internet je poln strani živih mrtvecev.

Moj nasvet je – za spletno stran si v proračun začrtajte cca. 3 tisočake na leto. Če tega ne zmorete, si raje omislite blog in v poslovne imenike postavite t.i. “vizitke”, v katerih naj bo nujno povezava na vaš blog. In to ni mišljeno kot cinizem – tudi sam, ki znam vse našteto narediti sam, sem se raje po dveh letih odločil za ta pristop.

________________________________________________________________________________ Če potrebujete pomoč pri izdelavi preglednic, poročil in programske opreme, bom vesel vašega povabila. Več o meni najdete na na http://office.blog.siol.net in na http://www.finance.si/blog.php?id=25 .

A lahko mogoče izdate naslov spletne strani?
Glede obnove domene ste pravilno informirani, kakih 10 evrov letno. Vendar upam, da je registrirana na vaše ime? Ker če so vam oni registrirali tudi domeno, niste vi lastnik in lahko na njen naslov postavijo karkoli. Edina rešitev je potem, da si izebrete drugo ime za novo domeno.

Potem ko imate domeno, je potreben še zakup spletnega prostora, kamor se te strani postavijo, podobno kot na vašem osebnem računalniku, kjer razne, predvsem multimedijske datoteke (slike, glasba, filmi…), zasedajo določen prostor, verjetno imajo lasten spletni strežnik, kamor dajejo spletne strani za stranke. Dokaj kakovostnega ponudnika, cena je odvisna tudi predvsem od prometa ali obiskanosti vaše spletne strani in vrste naloženih datotek, bi dobili že naprej od 30 evrov. Slovenski ponudniki so ponavadi cenovno precej zasoljeni.

[i]Mojega hudiča sem prodal svoji duši.[/i]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close