špinača
Malo masla da se stopi, en strok česna potem hitro gor špinačko da česen ne zagreni, zalijem s sladko smetano, cel čas kuhanja nižja temperatura da ne zavre v galop, mešati in mešati, malo soli in malce poprčka… Enostavna stvar, hitro gotova in predvsem – zdrava. Zraven govedina iz juhe ali jajček na oko.
Lp,
Virus
Za zmrznjeno špinačo… na maslu raztopim žličko moke, dodam strt česen, pomešam le toliko, da ta zadiši in takoj zalijem z mlekom, solim. Ko zavre, dodam zmrznjeno špinačo. Po želji lahko na koncu vkuhaš tudi razmešano jajce.
Vladka
Jaz osebno nikoli ne segrevam masla na visoko temperaturo, ker vsebuje nasičene kisline, ki pri veliki temperaturi niso ravno nestrupene. No sicer pa vseeno, vsak dela po svoke. Torej, na malo olja prepražim malo moke, dodam špinačo, počasi dolivam mleko, na koncu dam sol, poper in malo muškatnega oreščka. Včasih pa vsegrejem olje in vržem gor špinačo, sol, poper, ter jo zgostim, če je potrebno z drobtinami.
Zmrznjeno špinačo povrem in zmiksam.
Na maslu zarumenim moko, dodam špinačo, popram, dodam česen (strat še raje v prahu). Zalijem z mlekom, povrem. Ko odstavim solim.
To je špinača, kot jo je moja babica delala – zame najboljša kremna špinača.
Za šinačno juho daš več mleka.
Moje verzije so še – skuhano špinačo dam v servirno posodo, popram, potresem strt česen, solim z zeliščno soljo, dodam peteršilj – prelijem s stopljenim maslom (tko je najboljše, a jaz navadno za to uporabim olivno olje).
Enaki kombinaciji lahko dodaš malo sladke smetane ali mleka.
Forum je zaprt za komentiranje.