Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Spet torta …

Spet torta …

Pozdravček vsem.

V petek bom pekla 3 torte za mamin rojstni dan. Ker je to kar precejšen zalogaj, sem se odločila, da bom naredila 1 veliko oglato (biskvite bom spekla v srednje velikem višjem oglatem pekaču) ter 2 manjši – okrogli, ki imata obe za osnovo le eno tortno ploščo (dno), nato pa sledi le krema do vrha pekača.

Bega me tortno dno pri eni izmed teh ogroglih tort. Saj vem, da lahko naredim navaden biskvit, ampak me mika, da bi enkrat za spremembno naredila dno iz piškotnih drobtin in masla, ker še tega nikoli nisem poskusila. No, recept je taksen:

NEW YORK WHITE CHOCOLATE CHEESECAKE (iz Kulinarike, avtor: Peter)

Za osnovo (dno torte) potrebujete:
125 g margarine
250 g navadnih piškotov
malo mleka in ruma

Margarino penasto umešaj in dodaj piškotne drobtine. Z rokami zmešaj in dodaj toliko mešanice mleka in ruma, da je zmes mehka in sočna (ne sme biti suha in trda ampak voljna). Z dobljeno zmesjo oblozi dno tortnega modela (premera 26 cm).

Zdaj me pa zanima, katere piškote naj uporabim. Baby piškote (za tiramisu) ali morda navadne Albert piškote? Najbrž je tudi nepomembno, ali uporabim maslo ali margarino (maslo mi je neprimerno okusnejše)? Ima morda kdo podben, preizkušen recept za takšno tortno dno?

Pa še eno vprašanje. Za dekoracijo bi rada naredila čokoladne ostružke (valjčke). Kakšno čokolado naj uporabim? Mlečno, jedilno, morda v kombinaciji z maslom? Skrbi me, da bo masa ali premehka ali pa pretrda in se bo vse lomilo.

Staša! Delala sem že obe osnivi – iz albert in baby keksov. Meni osebno so bolj všeč baby piškoti. Pride osnova tako bolj kompaktna. Sem pa namesto mleka dala kar sok od kompota, ker sem potem v skuto vmešala sadje. Recept je pa v bistvu isti, samo da je v mojem maslo. Razmerje isto. Dno pekača (in kasneje tudi obod, da se krema ni prijela, je šlo potem lažje stran) sem obložila s peki papirjem. Pri piškotni masi samo pazi, da boš dovolj pritisnila ob model, da se vse fino sprime. No, iz baby priškotov pride res takšna “moča”, da to ni problem, pri albertovih včasih nagaja, če ni dovolj namočeno in če ni dovolj maščobe.

Za dekoracijo pa ne vem, jaz sem čokolado kar naribala (navadno jedilno) na tavelike “solzice” na ribežnu in posula povrhu. Je izgledalo fino, saj so bili drobci različno veliki.

Pa dobro naredi (itak da boš) ;-))

Hej,

jaz delam tako tortno podlago s piškotnimi drobtinami za torte z jogurtovo ali skutno kremo z želatino, ki jim dodajam sadje.

Sama naredim tako:
vzamem kakih 150 g masla,
dodam 200 g zmletih keksov (zelo dobro se obnesejo polnozrnati, Bahlsenovi ali nekaj takega)
in od 50 do 100 g sesekljanih mandljev, ki jih prej prepražim.

Maslo najprej stopim, stresem vanj jedrca in potem dodajam drobtine, da je masa sipka, a še prepojena z maščobo. Stresem jo v pekač ter jo poravnam in potlačim z žlico, potem počakam, da se toliko ohladi, da postane kompaktna (hitro bo to opravljeno v hladilniku). Medtem pripravim kremo, ki jo potem zlijem na pripravljeno podlago, in to je to – skratka, preprosto kot pasulj, dobro pa še bolj! :)) Mleka ali drugih tekočin ne dodajam, mogoče kdaj nekaj kapljic mandljeve arome ali žlico amaretta, mandljevega likerja z okusom grenkih mandljev.

Podlaga je okusna tudi iz prepečenca, ki ga zmeljemo, sladkorja in masla ali koruznih kosmičev, sladkorja, kakava in masla.

Neč se bat, gotovo ti bo uspelo!;)) Ampak tri torte naenkrat – faca si!

Pa še glede čokoladnih ostružkov – pravzaprav so mi samo enkrat uspeli lepi – kot kodrčki od Mozarta, ti rečem!:)))

Stopljeno čokolado (10 dag) z žličko primešanega jedilnega olja sem zlila na kovinski pladenj, na hitro ohladila in potem strgala z lopatko – nastali so lepi pravilni “kodrčki”, široki kot lopatka, sedem, osem cm, in lepih sijočih čokoladnih odtenkov.

Vsi drugi poskusi so se končali s sivkastimi lomljivimi “drobljanci”. Brrr! Take zelo lepe ostružke prodajajo tudi v “čokoladni” Rustiki na Trubarjevi v Lj, vsaj imeli so jih pred desetimi dnevi. Celo dvobarvne!

Aja, še to . Morda je osnova iz baby piškotov bolj sladka kot iz drugih (tole z polnozrnatimi je suuuuper ideja), vendar se je pri moji torti dobro obneslo, saj je bila krema precej kiselkasta (z res minimalno sladkorja). Ne vem zakaj delajo te baby piškote tako sladke, da te kar cuka za ušesi :-))

Ja, zame bi bili baby piškoti presladki in prepocasti – sem za bolj konkretno hrustljavost, življenje pa imam že tako dovolj sladko!;)))

Hej!

Torte se nisem delala, sem pa skutine ledene kocke, ki imajo osnovo iz piskotkov in masla ali margarine.
Ze v receptu je bilo omenjeno, da se s polnozrnatimi lepo obnese in vedno sem delala samo s temi ali pa malo mesala. Ponavadi vzamem Grancereali od Mulino bianco.
Vedno je bilo zelo v redu; tudi z odluscenjem ni bilo problema. Lahko tudi zmesas malo enih malo drugih ( v tem primeru bi vzela Savoiarde, zelo dobri baby piskoti).
Dala sem pa tudi ze pol doma narejenih mandlejvih poljubckov – amaretti, ( prijeten okus po mandeljnih).

Lep pozdrav Babi

OK, zagotovo bom vzela polnozrnate piškote. Babi, ti ki jih omenjaš, se dobijo pri nas, ali v Italiji? Glede dodajanja tekočine pa bom še videla, kako bo masa sploh izpadla (sploh nimam prave predstave, kakšna mora biti, sicer pa bo lažje, ko bom delala – takrat se ideje in zasilne rešitve porajajo kar same od sebe 😉

Všeč mi je predvsem recept od MiJe z dodanimi mandlji, tako da bom verjetno izbrala tega. A morajo biti piškoti čisto drobno zmleti oz. bolj na grobo? Za mandlje vdim, da so lahko sesekljani (verjetno pride ravno zaradi tega dobro).

Zanima me še, če je okus takšnega dna boljši v primerjavi z biksvitom (če se mi sploh splača to delat).

MiJa, torte bodo res tri, ampak to gre pri meni tako – že v četrtek bom spekla biskvite za čokoladno oglato torto (en čokoladni (z moko), en orehov (z moko) in čokoladni brez moke (pride tak zbit ultra čokoladni – ta bo za na sredino). Biskvite bom prerezala in zavila v folijo. Spekla bom še en okrogli (za 1. okroglo torto). Btw., a lahko piškotno tortno dno pripravim že en dan prej?

Za čokoladno torto bom naredila 2 različici čokoladne smetane, kar se tudi pripravi že 1 dan prej (ena bo z navadno jedilno čokoladno, ena pa s Kinder čokolado – pride super, mogoče le malo bolj mehko, ali pa kar z navadno belo čokolado in malo vanilijeve arome). V petek samo sestavim vse skupaj (čokoladna torta), za okrogli torti pa naredim kremi, ki ju le vlijem v model in se morata nato le strditi (skuta, smetana, sadje oz. čokolada). V soboto vse skupaj samo še dekoriram in je. V edenm dnevu pa bi težko naredila vse to, čeprav bi v končni fazi tudi šlo, če bi si seveda vzela prost dan 🙂

Glede ostružkov … ravno pred nekaj dnevi sem jih kupila v Rustiki za darilo in verjetno jih bom spet kar kupila. Čeprav me zelo mika, da bi jih poskusila narediti sama. Sicer pa, ali obstaja še kakšen preprost trik za dekoriranje, ki ga lahko izvedeš v domači kuhinji? Naribana čokolada na velike solzice res pride lepo. Enkrat sem naredila dekoracijo tudi tako, da sem čokolado z malo masla raztopila, na hitro vlila (premazala) po papirju za peko in potem, ko se je strdila, vse skupaj nalomila na različno velike kose in obložila torto … je bilo kar vredu.

Sicer se pa spomnim, da je bi nedolgo nazaj tukaj objavljen en link z zanimivimi dekoracijami, čeprav so izgledale kar zapletene …

No, hvala za kotistne nasvete in lep dan.

Piškote včasih zmeljem v multipraktiku, ali pa jih dam v večko in z valjarjem zdrobim. Meni se razlika ne zdi prav velika, tako in tako se vse skupaj potem sprime v kompaktno maso.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Predlagam SPECULAS piškote, so ful aromatični.

Staša,

če je uspelo meni, potem mora tebi kot za stavo. 😉

Vse, kar je hec teh piškotnih zadev je ta, da je razmerje takšno, kot ga vidiš in da zmes dobro potlačiš, pa je. Nič se ne boj, tebi tako vedno vse krasno uspe!

Pa še en glas za polnozrnate dodajam, ker so res super, čeprav me zdaj mika tudi ta speculaas varianta…. Hmmmm….

Staša, Grancereale piškoti se dobijo (tudi) pri nas – moj možek zmeraj z očmi zavija (“a spet boš te vzela?”), ko vidi, da jih iščem po policah, :)))) Lp.

Hej! Si ze zvedela, da se dobijo pri nas. Jaz jih nabavljam pri najboljsem sosedu.

Seveda dajo mandeljni krasen okus:) Zato sem pa enkrat kar mandlejve puljubcke uporabila in spraznila skatlo:)))

Ce imas esenco grenkih mandeljnov, dodaj se to zraven – krasna aroma.
Poljubcke delam z dolocenim odstotkom grenkih mandeljnov.

Ali je taka torta boljsa od biskvitne? Torte se nisem delala, a ce so ledene kocke njami, bo tudi torta in splaca se ze zaradi malce drugacnosti.

Se pa spomnim, da sem jedla ” mosko grsko torto”, ki je bila res nekaj posebnega – ( tudi glede likerja, ki je bil dodan); hrustljava, aromaticna in verjetno je bilo testo prav tako iz dobrih polnozrnatih piskotov.

Naj ti maksimalno uspe Babi

Hojla.

Torej … ne rabim prevec komplicirati, naredim nekako po gornjem razmerju, po potrebi dodam malo mleka, pri izbiri piškotov pa imam tudi kar proste roke. Verjetno bom dala res kakšne polnozrnate, ker se mi zdijo najbolj nevtralni. Pa malo mandljeve esence za okus.

hHala vam za vse nasvete, vsekakor poročam, kako je izpadlo, če me pa katera izmed tort posebej preseneti (obe okrogli bom namreč delala prvič), napišem recepte še za torte. Obe bi naj bili enostavni in hitro narejeni ter strašansko dobri. Se beremo kmalu 🙂

Staša, jaz sem to torto enkrat precej nazaj naredila, točno po tem receptu. Moram reči, da je bila krema odlična, podlaga pa ne tako. Ne vem, po moje je bilo najbolj narobe to, ker sem vse skupaj, s kremo vred, pustila kar v modelu, menda celo na foliji,če se prav spomnim, in kosi niso in niso hoteli ven-vse se je lomilo. Tudi okus je bil bolj tako tako, uporabila pa sem navadne Albert kekse. Ko sem prebrala tvoj post, sem se odločila, da še enkrat poskusim, ampak obvezno bom naredila tako, da bom podlogo, ko se strdi v hladilniku, najprej zvrnila na drug krožnik, odstranila peki papir- upam da bo šlo, potem dal spet okoli tortni obod in delala naprej.

Lenka, bom naredila isto kot ti – odstranila papir za peko. Ampak … a pride dno tako kompaktno, da ga lahko premikamo, obračamo …? Malo me je strah, da se mi pri tem zlomi.

Če prav vidim, tele torete ne boš pekla. No, jaz sem tudi delala tako hitro varianto torte, brez pečenja.
Tortni obod sem snela iz “podlage”, ga postavila na servirni krožnik, nadevala piškotno maso.
Potem sem obod ovila s peki papirjem. Zjutraj (torto sem delala en dan prej), sem samo odstranila obod in potem še peki papir stran potegnila.

Staša, odkrito povedano, ne vem. Mislim pa, da bi pri tej varianti s peki papirjem moralo biti v redu. Meni se je pač vse skupaj prilepilo na folijo, zato drugače tudi ni moglo biti, kot da je vse skupaj razpadalo. Mislim, da je Sonce povedalo super rešitev-to, da uporabimo samo obod od tortnega modela. Sem pa se odločila, da jo naredim še to soboto. Prosim, če boš delala, javi rezultat, jaz bom pa svojega!

Kadar jaz delam take torte, kjer praktično rabim samo obod (zaradi vlivanja in strjevanja kreme), obod spnem in ga položim kar takoj na krožnik, na katerem bom torto postregla (dobijo se tudi trši okrogli kartoni, nekako prevlečeni z “alu” folijo, ki jih uporabim namesto krožnika, kadar vem, da bo torto treba kam nesti in potem torto postrežem kar na tem kartonu – paše na krožnik).
Potem pa piškotno testo kar na krožnik naredim (za obliko mi pa služi obod) in fliknem v hladilnik, da se strdi (če se mi pa mudi, pa v skrinjo). In nimam nobenih težav z odstranjevanjem folije/peki papirja in prenašanjem piškotne osnove ter strahom, da se mi bo kaj polomilo.

Obod lahko vzameš dol takoj, ko je osnova oblikovana in ga ne rabiš več do vlivanja kreme.

Pri vlivanju kreme pa oboda ne obdam s peki papirjem (ker se mi vedno nekaj zguba :)), ampak obod (ko je krema strjena) ovijem z vročim servetom za nekaj sekund preden ga razprem in gre ponabadi zelo lepo dol.

Hojla vsem.

Ravno sem zaključila z biskviti in tudi s tem piškotnim dnom. Kupila sem piškote Grancereale, svetle, 200 g sem jih zmlela, 50 g zdrobila kar med prsti. Dodala sem še cca. 75 g narezanih mandljev (prej popekla) in 150 g masla. Spodaj sem dala papir za peko, maso razporedila in v hladilnik. čez kako uro sem dno brez problema vzela iz pekača, ga obrnila in snela papir za peko – je trdo in sploh ni delovalo, da bi se kaj drobilo ali celo pokalo. Me prav zanima, kako se bo stvar jutri rezala 🙂

Sicer pa moram povedati, da so mi ostali biskviti super uspeli (en navaden, en lešnikov in en čokoladen), kreme so v hladilniku (čokoaldne smetane), jutri le še sestavim vse skupaj in naredim kremi za okrogli torti. Poročam, kako bodo uspele.

Hvala za pomoč!!!

Aja, čokoladne svalje pa sem kar v Rustiki kupila …

Hojla Staša!

Potem sva imeli včeraj podobno delo: tudi mene danes čaka “samo” sestavljanje.Biskviti:čokoladni,navadni in mandljev že čakajo in čokoladna smetana v hladilniku.
Poskusila pa bom narediti Nikino 3D torto – punčevo in metulja s čokoladno smetano in višnjami.

Lepo praznujte…

LP,Hali ************************** http://hali.moj-album.com/

Hej punce, torte bodo ziher dobre, jaz pa vama zelim se eno dobro festo in slavljencem vse najbojlse :-))

Juhu, petek je!

😉

Staša, ko boš utegnila, bi te prosila za recept za lešnikov biskvit. In kasneje slikce seveda 🙂

Lep pozdrav!

Hojla.

Torte so uspele, pravzaprav moram govoriti v dvojini, ker je oglata torta ratala tako velika, da sta bili drugi dve popolnoma odveč. Vendar sem imela piškotno dno že narejeno pa še krema s skuto in belo čokolado me je mikala, tako da sem vseeno naredila še to torto. Tretje (vanilijevo-čokoladne) pa se raje nisem lotila, ker ne vem, kdo bi toliko pojedel …

Kresnica, lešnikovo testo sem delala po receptu za orehovo testo v naslednjem receptu (vzela sem dvojne količine in lahko sem ga brez problema 2x prerezala):

Torej … piškotno dno je bilo super, ta skutina krema me je pa tudi navdušila. Enostavna za pripravo in ne sladka … super stvar za vroče dni. Dno sem obložila s prerezanimi jagodami, prelila s kremo ter tudi po vrhu obložila z jagodami … fajn torta, se splača probat.

Še nekaj glede čokoladne smetane … eno sem naredila po klasičnem receptu (100 g temne čokolade/250 ml živalske sladke smetane), eno sem pa naredila s Kinder čokolado (pravzaprav je bila kar SPARova, ki je zelo podobnega okusa ter zelo poceni) – tukaj sem dala pol živalske in pol rastlinske smetane. In krema je prišla resnično trda, okus je bil pa božanski.

Slikice … žal sem pozabila fotoaparat, sicer jih je mama fotknila z analognim in jih bom, ko jih dobim, poskenirala.

Še enkrat hvala za pomoč.

Sonce rumeno, hvala 🙂

Hali, kako je šlo pa tebi?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close