Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Spet ta Zdravko

Spet ta Zdravko

Kako se sklanja Zdravko?

Zdravko, Zdravka, Zdravku…..

Ali

Zdravko, Zdravkota, Zdravkotu….

Zadnjič sem bila na pogrebu in župnik veselo sklanja po drugi poti, sama pa menim, da je pravilno prvo. Hvala.

Tule se najde odgovor na večino vprašanj o sklanjanju:
Knjižno vsekakor Zdravka.

Hvala.

Še eno vprašanje imam. Zakaj se različno sklanjata imeni Anže in Rene, saj se vendar oba končata na E?

Hvala če se komu ljubi odgovorit.

Razlika pri sklanjanju Anžeta in Reneja izvira iz samih besed. Gre namreč za to, da po slovenskem pravopisu različno sklanjamo domača in tuja imena. Pri domačih imenih je običajno sklanjanje s podaljšavo osnove s -ta, pri tujih pa s podaljšavo osnove z -ja: Anže Anžeta, Jure Jureta, Zvone Zvoneta, Stane Staneta, Ažbe Ažbeta, Bine Bineta, Brane Braneta, toda Rene Reneja, Ante Anteja, Toše Tošeja idr.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hvala za pojasnilo. me zanima samo še nekaj. Je zelo narobe, če se Rene aklanja enako kot Anže, torej na Ta

Torej bi sklanjala Rene Reneta? Kako se pa to sliši? 🙂

Ja, je narobe, po mojem mnenju se pa tudi nerodno sliši. Gre za to, da so vzorci prevzeti iz normativnih pravil, nekaj pa preprosto “slišimo”, torej smo tako vajeni iz domačega govornega okolja. Če morda doma rečete Reneta, to še ne pomeni, da je tako tudi normativno. Pravilno sklanjanje tega imena je torej Rene Reneja.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Kako pa Arne? Arneja, ker gre za tuje ime? Meni “se lepše sliši” Arneta. Tako ga kličejo tudi njegovi starši.
Hvala za odgovor.

Tudi za Arneja velja podaljšava osnove z -ja.

Razumljivo je, da se domači izgovor razlikuje od normativnega, to ni nič neobičajnega. Saj v domačem okolju sklanjamo tudi Jaka Jakata in Marko Markota ipd., ne Jaka Jake in Marko Marka ipd., vendar to še ne pomeni, da to kar preide v normativno rabo.

New Report

Close