Najdi forum

Spet ta moja Kazaa

Jah, saj vem, sem ze na “Zivljenje, ah to zivljenje” sprasevala, pa ni bilo ravno zadovoljivega odziva. Sem nova uporabnica in zadeve ne poznam dobro oz. jo poznam zelo slabo. Eno od vprasanj je, ce je mozno, da mi zato tako pocasi dol vlece (koliko pa so normalne hitrosti?), ker imam napisano:
My participation level low: 3 of 1000?
Ali je to mozno pogojeno s tem, koliko das ti na razpolago svojih datotek? Povecala sem stevilo sinhronih downlovdanj na 5 datotek (premalo ali prevec ali ravno prav ali vseeno?). Kaj pa vem, saj sploh ne vem, kako vprasati, da dobim pravi odgovor. Ze vnaprej hvala zanj.

Janja

Hitrost je čisto odvisna od tega, koliko je drugih uporabnikov, ki dajejo določeno datoteko v doljemanje in kakšna je njihova pipca v splet.
Participation level pove, koliko si ti jemala od drugih in koliko si drugim pustila, da jemljejo od tebe. Participation level nima vpliva na hitrost doljemanja, ampak ti daje prednost v čakalni vrsti. Če se ti in še nekdo drug zagrebeta za eno datoteko pri nekomu drugemu, bo imel prednost tisti, ki ima večji participation level. Če uporabljaš K++ imaš ta level vedno na 1000.

No drugače pa je kazin network precej v zatonu, na njem je tudi ogromno fake datotek in virusov, zato bi mogoče bilo dobro, da presedlaš na kako mulo(Emule) ali osla(EDonkey), ali pa se kar odpelješ z hudournikom (BitTorent, Azureus)

A lahko kaksen nasvet glede teh mul in oslov? Tole mi je pa res bolj tuje. ah, Kazaa-e doma itak ne bi uporabljala, imam nainstalirano v sluzbi :), tu pa je kar nekaj nainstalirane varnosti. Ce razumem, moram dati na vpogled (moram se ugotoviti, kako) malo vec svojih datotek (ki jih pa zaenkrat se nimam kaj dosti), da se lahko v cakalni vrsti prerinem malo v ospredje. K++ pa nimam, ker kakor vem, je placljiva. Bi pa z veseljem sla kam drugam s Kazaa-e, ce bo varneje, bolj in hitreje. Hvala za tako hiter odgovor. Bom z veseljem vprasala in prebrala se kaj drugega, na primer, ko ze berem spodaj, kako se vidi uporabnikov IP, ampak bolj najprej poskusila razcistiti s Kazaa-o in podobnimi programi, da vas ne bom prevec obremenjevala. Ce pa ze cisto slucajno poleg tega prileti odkod se kaka informacija v zvezi z IP (in kaj si s tem podatkom potem lahko pomagas oz. kako lahko isces uporabnika naprej), bom pa zelo vesela.

K++ ni plačljiva, samo razvijajo je pa ne več, tako da jo je malo težje za dobit, alternativa je tudi Diet Kazza.

Drugače pa o mulah in oslih. Zadeve sta podobne kot kaza, le da uporabljata drugo omrežje, zraven pa iščeta še po omrežju Overneta.

Verjetno bo najbolje, da si naložiš enega izmed odjemalcev, recimo eDonkey Basic , pa malo poglej in potem vprašaj če kaj ne bo jasno. Obstaja tudi kup internetnih strani, ki imajo preverjene linke do raznovrstnih datotek, vendar o tem tule ne bomo pisali, saj gre to že precej v nelegalne vode.

Kar se tiče IPja, to je v bistvu neka številka oz mrežni naslov, nekako podobno kot ulica in hišna številka.

Kaj lahko s tem počneš??
Hja, odvisno. Če veš, da nekdo stanuje v Zgornjem Kašlju 33, pa nimaš pojma, kje Zgornji Kašelj sploh je, še manj pa kako bi do tja prišel, potem ti ta podatek ne pove prav veliko. Lahko mu pošlješ kartico, poštar bo našel njegovo hišo in kartico dostavil. Če pa že uspeš nekako priti do tega Kašlja, pa kasneje ugotoviš, da ima model hišo obdano z dvometersko ograjo, montiranih ima 5 alarmov, okrog pa se podita 2 dobermana, potem ti je nekako jasno, da ne želijo, da bi kdorkoli brskal po njihovi lastnini. Pa tudi če bi nekako ugnal tiste alarme, zastrupil psa in skočil čez ograjo, bi to bilo kaznivo, zato se v take stvari ne bi spuščal.

No in zelo podobno je pri IP številkah. Pomembne so do te mere, da se računalniki(in podobne stvari) znajo med seboj “pogovarjati”, da vsak ve, kaj je za njega in komu mora kaj poslat.

Tolko zelo na hitro, če pa imaš kako konkretno vprašanje pa le še vprašaj.

Saj IP recimo da vem, kaj je. Vem celo tudi za staticnega in dinamicne. Vendar pa me zanima, kako prides do tega podatka. No, ce smo ze tukaj, na primer pri uporabniku foruma ali pa pri cloveku, ki gleda tvoje spletne strani. Recimo, da je to znana oseba, potem predvidevam, da lahko ugotovis, kdo je to, le na ta nacin, da imas na primer njegov mail in tam pogledas, s katerega IP-ja je prisel. Se motim? No, ta identifikacija me zanima.

Se bom pa z veseljem pozabavala s te oslom. Ga nainstaliram, ko bo cas, pa potem razpredam naprej.

Hvala, hvala, hvala …

Do tega podatka lahko prideš, če si kakorkoli povezana z to osebo. Pa ne mislm telepatsko ali zakonsko, ampak tko preko neta. Se pravi če je kdo prišel na tvojo internetno stram, če si preko osla izmenjujeta datoteke, če ti je poslal mail in podobno. IP sicer ni vezan na osebo, temveč na vstopno točko iz katere dostopa v splet. Tako bo mail, ki ti ga bom poslal od doma imel drugo IP številko, kot tisti, ki ga bom poslal iz službe.

Ugotovit kdo je to pa ne moreš kar tako. No če ima statičen IP in ga poznaš, potem veš, da je je to nekdo, ki je na net prišel iz te točke, če pa ima nekdo dinamičen IP, kar pomeni da se ta IP spreminja, potem pa težko veš kdo je to.

Ja, kakor vem, je to stevilka racunalnika, ja. Me pa to zmeraj bolj zanima. Namrec, mislila sem, da ima racunalnik staticni mail, ko se prijavljas na net, pa delujejo dinamicni, ki so zmeraj drugacni. Jah, to jaz vem bolj laicno, ko sem kje kaj prebrala pa potem v glavi skupaj skvackala. Zdaj ne vem, ce lahko od nekoga, ki pise npr. na net, preberes staticnega in trenutnega dinamicnega. Saj dinamicni, ce prav razumem, ti itak nic ne pomaga. OK, a lahko s tem, ko mi odgovarjas, kje preverim, kaksen je tvoj staticen IP?

Hja, samo tega osla moras pa placati.

Ammm, majčkeno sva pomešala stvari…

Računalnik v nekem omrežju(npr. v službi), reciva mu lokalno omrežje, se preko nekega protokola, reciva mu TCP/IP protokol(ker je trenutno najbolj razširjen), pogovarja z drugimi sotrpini. Za to, da vejo kdo je kdo, se vsak predstavi s svojo IP številko. In to je ta številka, ki jo ti imenuješ statični ali notranji. Ta številka je ponavadi res vedno enaka, razen, če mu je ne dodeli nekdo drug(DHCP).

Potem pa je ta računalnik še v enem omrežju, ločenem od tistega lokalnega. Tega bova imenovala Internet. Tudi tu morajo računalniki ali routerji vedeti kdo je kdo in ker se tudi tu pogovarjajo med sabo v TCP/IP protokolu, ima vsak svojo IP številko. To števiko (ti jo smatraš za dinamično) ti dodeli tvoj internetni ponudnik in ta je vidna, ko midva komunicirava preko spleta. In ta IP številka je lahko statična ali dinamična.
Recimo, če se ve splet prijavljaš preko modema, potem je ta številka dinamična in je vedno drugačna. Če se v splet povezuješ preko ADSL, tudi dobiš dinamičen IP, ki se spreminja na nekaj časa, razen če zaprosiš SIOL, da bi želel imeti statičen IP. Če ti ga dodelijo, potem se vedno v splet povezuješ z isto IP številko in to je potem statičen IP.

Ko ti tule odgovarjam ne moreš videti mojega IPja, tisti osel pa je zastonj, samo malo nižje se premakni in poišči eDonkey Basic.

Hmmm, stari, ti SI car!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close