Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Spet regres-prosim za nasvet

Spet regres-prosim za nasvet

Delodajalec mi bo z 31.5.08 odpovedal pogodbo o redni zaposlitvi – odpoved iz poslovnih razlogov. Glede na to, da sem tako kot vsi že marca prejela običajno odločbo o letnem dopustu (celotni dopust mi pripada), me zanima kolikšen delež regresa mi je delodajalec dolžan izplačati, če preneham delo pri njem z 31.05.2008 in grem potem na borzo.
Ali mi pripada celoten delež regresa, ali ne?
Prosim za odgovor, če kdo ve.
Hvala in lep pozdrav!

Pripada vam 5/12 regresa.

Če prav razumem je to sorazmerni delež – kolikor “odpade” na teh pet mesecev. Hvala in lep pozdrav.

Ja toliko kot vam pripada dopusta, toliko vam pripada tudi regresa. V kolikor vam ne omogoči koriščenja 5/12 dopusta, vam mora plačati odškodnino.
Pravilno razumete. 🙂

Ali boste z 31.5. dobili odpoved in vam začne teči odpovedni rok ali greste 31.5. na Zavod za zaposlovanje? Če vam 31.5. šele začne teči odpovedni rok, ste upravičeni do celotnega regresa in dopusta, ker odpovedni rok traja minimalno en mesec. Če pa greste 31.5. že na Zavod za zaposlovanje, pa vam pripada 5/12 regresa in ravno toliko dopusta.

Sem še v dogovoru, mislim, da mi bo začel z 31.5 teči odpovedni rok. Še nekaj me zanima, kdor bo imel možnost in čas odgovoriti:
Glede odpravnine me zanima – na zavod me bodo dali kot tehnološki višek, obljubili so tudi odpravnino. Delovne dobe imam 14 let in 3 mesece. Kot sem prebrala v ZDR mi pripada odpravnina: povprečje osnove zadnjih treh plač preračunano na način: 1/4 te osnove za vsako leto pri delodajalcu, katerem koli. Če prav razumem: 1/4 te osnove * 14 let … Ali to zadevo prav razumem?
Hvala še enkrat za vaš trud. Lp.

Če ti bo takrat šele pričel teči odpovedni rok, potem imaš pravica do celegfa regresa- mejni datum za to pravico je 30.6.
Odpravnina je 1/4 osnove krat 14 let krat povprečje zadnjih treh plač in to bruto /ne neto kot dobiš nakazano/, tako da se ti bo za ta leta kar nekaj nabralo.
Potem boš dobivala še nadomestilo plače na zavodu za zaposlovanje.

Hvala za izčrpne odgovore. Samo še nekaj bi vprašala: ker nimam odvetnika, bi se v primeru regresa morala izgovarjati na zakon – kajti v podjetju trdijo, da mi pripada sorazmerni del regresa, tudi če pogodba poteče šele 30.6.2008 in ne celotni regres. Kje v ZDR pa je navedeno, da imam pravico do celotnega regresa oz. na kaj zakonskega naj se sklicujem? Hvala še enkrat. Lep pozdrav!

Preberi ta članek, je pa vse v ZDR. Letos so sicer bile določene spremembe, a če drugi delodajalec ne želi izplačati preostanka regresa (sorazmerni delež), ga je dolžan prvi delodajalec. Sem pa to brala v IKS-u, tako da ti lahko sporočim številko, če boš pottrebovala.

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=1595

DominikaT hvala ti za izčrpne informacije. Pomagajo mi. Smo se že dogovorili. Pogodba se mi zaključuje z 20.6.2008, dobila bom sorazmerni delež regresa, dopusta in eno pikico odpravnine, ker sem pri tem delodajalcu manj kot 5 let – se mi je prej dozdevalo, da se za odpravnino lahko štejejo vsa leta oz. vsa delovna doba, zato sem navedla 14 let. Pa očitno ni tako – upošteva se le doba pri tem zadnjem delodajalcu.
Z junijem bom torej “srečna”, da sem sploh pristala na zavodu…Pospešeno iščem službo, ne želim biti brezposelna. Hvala še enkrat. Lp.

Me veseli, da sem lahko pomagala.
Za odpravnino pa res velja pri zadnjem delodajalcu 🙁
Upam, da se čim prej pokaže kakšna služba 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close