Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Spet dohonina in olajšave – prosim za pomoč!

Spet dohonina in olajšave – prosim za pomoč!

Prosim vas za pojasnilo spodnjega:
Včeraj sem dobila informativni izračun dohodnine. Čez leto sem oveljavljala olajšavo za oba otroka in tako imam tudi v dohodnini – oba otroka, celo leto (od 01 do 12). Ampak zneski priznane olajšave so pa manjši! Za prvega otroka 1.549,50 (namesto 2.066) in za drugega 1.778,08 (namesto 2.246), zato naj bi doplačala dohodnine namesto 5 € kar 270 €.
Zdaj me pa bega, kako sploh usklajujejo obe dohodnini – tudi moževo, zaradi teh olajšav. Mož je namreč dobil izračin že pri prvi rundi. Pri njemu so bili že nekateri podatki napačni in ker sva želela olajšavo za otroka uveljavljati drugače kot čez leto – si jih deliti, je poslal ugovor s pravilnimi podatki in kako želi uveljavljati olajšavo za otroka. Odgovora na ugovor seveda še ni dobil. Tudi jaz sem seveda hotela poslati ugovor, kjer bi podala manj mesecev za olajšavo. Uf, kako je to zakomplicirano. V glavnem – oba sva hotela poslati ugovor tako, da si bova porazdelila olajšavi za otroka, vendar ker je on dobil izračun prej, je lahko tudi ugovor poslal prej. So zdaj pri meni že upoštevali njegov ugovor in mi zato ustrezno zmanjšali olajšavo, čeprav število mesecev je ostalo 12? Tole mi je kapnilo šele sedaj, ko pišem, saj prej sem le vsa besna mislila, da gre za njihovo napako in nisem še nič preračunavala. Potem mi tudi ni jasno, s kolikimi ugovori bova prišla do tega, da si bova lahko olajšavi porazdelila tako, kot sva si zamislila.
Hvala in lep dan!

A ne bi bilo lažje če bi poklicala na svojo davčno upravo in tam vprašala kaj in kako?
Mi verjetno težko vemo kaj so oni tam upoštevali!
lep dan pa čim prej pokliči

Pa saj se že iz priznanih zneskov olajšav vidi, kaj je naredil DURS. Tvoj mož je – tako sodim po zneskih – v ugovoru uveljavljal otroke za 6 mesecev. In za teh 6 mesecev so tebi priznali samo pol olajšave za vsakega otroka – skupaj pa torej 75% olajšave. Po tem sodeč bodo možu priznali samo polovično olajšavo za uveljavljanih 6 mesecev – skupno 25% celotne olajšave. Kako daleč so z moževo odločbo in kaj bi pomenil tvoj ugovor, pa res vedo le na DURS. Itak pa obstaja potem še možnost pritožbe na odločbo, tako da, v končni fazi bosta lahko vse zrihtala.

Si pa ne morem kaj, da ne pripomnim. Tudi zaradi takihle primerkov na DURS vse tako dolgo traja. A nista mogla z možem uveljavljat olajšave “drugače kot med letom” takrat, ko je bil za to predviden čas in postopek – s posebnim obrazcem do konca januarja?

očitno so se zmotili pri vpisanih mesecih

ker tudi meni piše 12 mesecev, vendar je iz zneska olajšave razvidno, da mi je obračunana samo za 6 mesecev, za 6 mesecev oa g. ex.

Poglej, če ti glede na željeno število mesecev olajšava štima.

Januarja nisva pošiljala, ker sva vse podatke zbrala ravno zadnjega! Seveda tudi nisva mislila, da bo potem tako. Vas sem hotela v bistvu vprašati, če so še kateri narobe napisali zneske olajšav, ker sem najprej pomislila na to. Šele ko sem tukaj pisala, sem pomislila, da bi lahko šlo za to kombiniranje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close