Najdi forum

Šparglji

Babi!
Moja mami okreva v postelji in mi je pripadla obdelava vrta. Rada bi imela šparglje na vrtu, pa nimam pojma kdaj, kako, bo ratalo na štajerskem v ilovnati zemlji, sem morda že vse zamudila itd. Zame ste bila prvi naslov, na katerega si upam nasloviti svoje vprašanje. Nasvet kogarkoli drugega seveda tudi zelo dobrodošel.
Hvala!
LP Barb

pojdi na forum vrtickarji. tam ti bodo sigurno svetovali. lp petra

Hej,Barb! Pri nas so prvi sparglji ze dozoreli in v prodaji.Sama se s tem ne ukvarjam,ker v nasem sadovnjaku zemlja ni prvsnja in tudi let imam prsvec.

Kar vem,ti lahko povem.
Med obema vojnama so Primorci(predvsem iz Brd,kjer je malo zemlje) odsli
v Prekmurje.Dobili so zemljo zastonj in fasizmu so ubezali;no,ne za dolgo. S seboj so nesli sadike (ali semena) spargljev. Postali so glavni pridelovalci, predvsem za zidovsko skupnost. Nekateri so na teh nepreglednih prekmurskih ravninah pridelali toliko teh ,da so tudi obogateli. To sem zvedela iz krasne TV dokumentarne oddaje pred leti.
Se sedaj so v Prekumrju druzine s koreninami iz Brd. Potomci,ki obiscejo
kraje pradedov,se ne morejo nacuditi,kako so lahko sploh preiveli na krpi zemlje.
Ce uspevajo v Prekumurju,bodo gotovo tudi na Stajerskem.

Vem,da jih Mica z Gorenjske goji,ker sem ji preskrbela noz za rezanje.
Ce jo hitro povprasas,ti bo rada odgovorila. Mislim,da je sedaj malo prepozno za saditev sadik. Se pa potem rastisce razraste. Mogoce bos lahko dobila kaksno literaturo o gojenju spargljev.To raste pod zemljo,potem pa pokuka ven. Ko je se moj oce gojil,sem bila premajhna,da bi tocno vedela,kako se stvari streze.Na Goriskem je to raslo na vsakem vrtu.
Kaj pa kaksna vrtnarija? Mogoce pa vedo.V Prkmurju so pravi naslov.
V oddaji so pri vsaki druzini pripravljali sparglje.

Iz srca ti zelim,da bi dobila dovolj informacij za uspesno delo.Lp Babi

Barb, hej. Bom jaz vtaknila svoj kljun v tole meni zelo priljubljeno temo šparglji. Na vrtičkarjih so še kar zaspani. Od vseh forumov mi je tale še najljubši, se največ dogaja. Jaz vzgajam šparglje iz semen, ki jih pridelam sama. Prve sadike mi je dala sestra, ki je imela na primorskem vikend. Posadila sem jih v 30 cm globoke jarke, dobro pognojila, ker špargelj ostane na enem mestu celo večnost (tudi 20 in več let). Nekaj sadikic pa sem kupila pri Ruth. Prvi pridelek sem pobirala po treh letih in vsak dkg zapisala. v letu 2002 sem jih pobrala že 7 kg v sezoni. Sedaj pa vrt preurejam, šparglje presajam in čakam, da mi bodo spet rodili. Pravijo, da so moške rastline bolj rodne, kot ženske, ki dajo seme. (po tem se ločijo – za laike). Dobijo pase (ne vem kje), samo moške rastline. Najbolje je saditi 1 letne rastline. Jaz bom letos posejala seme, drugo leto pa bom prodala te rastlinice, če bo kaj vzklilo. Če želi, lahko dobiš nekaj starih rastlin, ker jih presajam in so mi odveč. Se pa rastline zelo okrepijo, ko rastejo na enem mestu, da sem pobirala že za palec debeline. Če te še kaj zanima – vprašaj. Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

Hej,Mica!
Sem vedela,da se bos oglasila in Barb bo zdaj vse bolj jasno.
Jaz sem samo kulturno predavanje o Primorcih napisala.Me pa vedno to fascinira,kam vse so se Primorci zatekali pred Mussolinijem.:))) Lp Babi

Babi, hvala, da me spodbujaš. Ko sem videla čas na koncu vrste, sem se zasmejala, ker si me za 1 minuto prehitela. Pisali pa sva očitno hkrati. Moti me, da na vrtičkarjih še spijo. Je pa tukajle zelo prijetno kramljati. Saj so teme, ki so povezane s prehrano. Še to ti povem, da me je včeraj Primož pozdravil iz sosednjega avta, skupaj sva stala pred križiščem. Bila sem ga zelo vesela in obenem presenečena, da mi nekdo maha.
Lep pozdrav Mica,
Obilo lepih in živahnih pirhov želim tebi in bojki in vsem domačim.

Debeljak M.

Hvala vsem! Ja prav imate Babi, zdaj mi je bolj jasno:))) Moram šibat domov, ampak se Mici še gotovo oglasim:)))
Še enkrat hvala,
LP Barb

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close