šparglji – nož za pobiranje
Vsi forumovci pozdravljeni. Bliža se pomlad, nezadržno. Tema šparglji, ki sodi v prehrano (meni naj-naj-najboljša zelenjava, včasih so rekli, da si jo lahko privoščijo le kralji). V letu 2002 sem jih pridelala na vrtu kar 7 kg. Tema nož za pobiranje špargljev – belušev, pa bi morda sodila kam drugam, a vem, da vsi ljudje vse vedo, bom vprašala kar vas. Morda kdo ve, kje bi mogla kupiti nož za pobiranje špargljev – belušev, ki jih že kar nekaj let gojim na vrtu in tudi na vikendu nekaj “grmičkov”. Beluš naj bi bil posajen kar 30 cm pod zemljo, tako da ga je potrebno odrezati v zemlji – seveda s posebnim nožem. Šparglji pa zrastejo nad zemljo, so bolj zeleni, na svetlobi se potegnejo in zrastejo tanjši, kot pod zemljo (v preteklih letih so nekateri zrasli do palca debeli) in malo močnejšega okusa. Prosim za pomoč. Lep pozdrav Mica
ze leta imamo sparglje na vrtu.treba jih je sproti pobirati,da ne zrastejo prevec v visino. uporabljamo cisto navaden noz.treba je zakopati globoko ob steblu-ne cisto zraven in se prav lepo odreze. lansko leto je moz prinesel nek noz,ki naj bi bil prav za to. mislim,da ga je kupil v trstu!? tesko bi rekla…jaz jih se vedno pobiram na klasicen nacin:) kako noz izgleda!? meni se zdi,da ima na koncu nekak “hakelcek”!? toliko ….mogoce se bo javil kak pravi vrtnar ? lp petra
Hej,Mica! Ze jutri povprasam svojo zaupno branjevko,ki tudi goji sparglje.Verjetno ima tak noz. Ce ga v Sloveniji ni,ti ga preskrbim. Mislim pa,da bi ga lahko imeli tudi v kaksni specaializirani semenarni na obali.Bom se tam pogledala. Joj,si pa pridna! Moj oce je tudi vcasih gojil to dobroto;na Goriskem je ni bilo hise brez njih na vrtu.Meni so tako vsec,na 100 in en nacin.Kateri so tebi ljubsi,zeleni ali tisti beli-debelejsi?
Lep dan Babi
Babi Hej. Ugotovila sem, da šparglje – beluše pripravljajo na toliko načinov zato, ker so malo dražja zelenjava, da jih je potem več za najest. Jaz si jih samo skuham na sopari in pojem (požrem) s solato, morda včasih še kruh zraven. Na vikendu ne morem belušev pobirati sproti, ker nisem vedno gor, doma mi pa tudi včasih uidejo. Kot vem je poseben nož za lažje pobiranje in globlje z njim lahko zarežeš. Babi, zelo bom vesela, če mi boš našla nož. 5. marca pridem za 3 dni na obalo in te takrat poiščem. zelo veliko željo imam, da bi šla kdaj nabrat tudi divjih špargljev, a ne vem točno kdaj začnejo odganjati. Saj bi si jih kupila, a nisem vedno prepričana, da so sveže nabrani. Lep pozdrav in hvala za hiter odgovor. Mica
Mica,pitulice z dusenimi spargeljni so zelo dobre pa juha in rizota in samo s panceto in se in se. V sezoni spargeljnov prakticno ni na nasi mizi mesa.
Z Bojko te bova na obali zelo veseli,skoda le,da takrat divjih se ne bo.
Noz pa bo !
Petra,kaj si tudi ti tako pridna? Jaz pa v sadovnjaku gojim samo se sadje.
Voda v Istri!!!
Lep pozdrav obema Babi
Joj, Babi, naj se še jaz oglasim… Vsako pomlad sem tudi jaz težko čakala, da mi je oče prinesel šparglje s Primorske, zdaj pa se moramo zadovoljiti s temi tu, ki so uvoženi, od “bog ve” kje… Z možem jih imava še vedno najrajši z malo masla, nekaj kisa in naribanim trdo kuhanim jajčkom. Meni so tisti tanjši zeleni bolj všeč. Njami :o)
Lep večer!
Vladka
v nedeljo sem prvič tudi jaz naredila pitulice. Niso se tako razpustile kot tvoje, ker sem gledala, da skuta ni bila premokra. Luka jih je zelo pohvladil. Naredila sem jih s porom, brokolijem, cvetačo in korenčkom. Oba sva ugotovila, da bodo morale biti večkrat na mizi. No ideja s šparglji je res izvrstna.Bo res treba delat po receptih, da jih bo več. Lep pozdrav Mica.
Forum je zaprt za komentiranje.