Šparglji – kako…
Kako pripravljate sveže šparglje? Kako dolgo se kuhajo in kako veš, kako “globoko” jih moraš olupiti? Včeraj sem jim le postrgala lupinico, pa so bili kljub temu malo vlaknasti, razen odznotraj, škoda pa se mi zdi na debelo lupit, ker je ponavadi največ hranil v lupini, pa me zanima, kako oz. koliko se približno olupijo, in tudi nasploh, vsak nasvet glede njih bo dobrodošel!
(pa ne me prosim napotevat na iskalnike, ker sem tisto že vse prebrala, a ni bilo kaj dosti govora o teh “tehnčnih” zadevah, ampak bolj recepti in ideje za kombinacije…)
Hvala in lp, Maja
Odvisno, kako mlade šparglje imaš… nekaterih sploh ni treba lupit. Te lomiš s spodnjega konca in, ko se lepo odlomi, takrat je dober, sicer lomiš dalje.
Če imaš pa gojene, tiste bele, debelejše, to trganje ne pride v poštev… te rajši že pred kuhanjem razrežem, da jih je lažje potem jesti, tudi, če ostane kaj vlaknastega.
Dober tek, računam na očeta, da mi jih bo nekaj shranil v zamrzovalnik 😉
Vladka
Belih špargljev ne lupiš, ampak jih ostrgaš. Ker je težko predvidet v naprej, koliko lupine naj bi ostrgala, jih jaz običajno malo manj, zgornji del je vedno mehek, če pa spodaj ostane še kaj trdega olupka, pa ga z zobmi, nožem… ostrgaš in preprosto zavržeš. Najboljši so z jajčki in olivnim oljem…
Kar se tiče kuhanja, naj bi imela prav posodo za kuhanje špargljev, jo napolniš do tričetrt z vodo, soliš in zavreš in kuhaš šparglje nekje okrog 15 min, odvisno, kako debeli, zreli, sveži, kvalitetni so.
ni pravilno, je pa praktično:
olupim jih z nožkom za krompir; špargelj leži na deski, začnem 3 cm pod vrhom im potegnem z nožkom, da ga slečem.
spodnjih nekaj cm odrežem, potem pa narežem na 5 cm koščke; kuhat dam naprej koščke iz spodnje polovice in po nekaj min še zgornje, koščke z vršičkom pa res samo za nekaj min, da so še čvrsti na ugriz.
ne vem koliko časa se kuhajo, vedno moram mal probrat. max je to 10 min, raje manj.
kuhajo se v veliko posoljene vode, če so grenki menjda pomaga skorja suhega kruha, ki to grenkobo popivna; mogoče, da se doda kaj limone ampak nisem sigurna.
jaz jih vedno v naprej narežem, ker mi je vseeno kako izgledajo na krožniku. itak, da se potem zrežejo.
dvojčica, večraj sem jih ravno delala, zelo podobno kot ti opisuješ, pa so kar vredu izpadli, ker sem jih tokrat tudi malo bolj olupila, zadnjič ko sem le postrgala, pa je bilo še precej tistih vlaken itd. No, saj, izgleda da s prakso dobiš občutek, koliko in kaj… :)) Aja, vršičke pa jaz dam šele zadnjo minuto, pa čisto vredu izpadejo, niso pretrdi!
Pa hvala vsem za nasvete!
Forum je zaprt za komentiranje.